Parallelism for Admission Test, BCS & other Jobs (including Question & Solution)

Parallelism

 

Parallelism: কোন বাক্যকে অর্থপূর্ণ ও প্রাঞ্জল করার লক্ষ্যে বাক্যে ব্যবহৃত Word /Phrase/ Clause  তথা সমজাতীয়  উপাদানগুলোর  মধ্যে  সমতা  বিধান করাকে Parallel Structure/Parallel Construction/Parallelism বলে।

 

সমজাতীয় উপাদানগুলোর মধ্যে সমতা বিধানঃ

ধরি একটি বাক্যে দুই বা ততোধিক উপাদান আছে। Parallelism এর নিয়মানুযায়ী দুই বা ততোধিক উপাদানের  সম অবস্থান  থাকতে   হবে।  দুই  বা  ততোধিক   উপাদানের  সবগুলোই  Noun  হবে: অথবা Adjective হবে; অথবা Verb হবে; অথবা Gerund হবে; অথবা সমজাতীয় অন্য কিছু হবে। তার মানে সবগুলোই একই বৈশিষ্টের হবে। কোনো বাক্যে “সম অবস্থান বা সমজাতীয় কিছু” কেমন হতে পারে তা লক্ষ্য করি-

 

Rules of Parallelism

Series of Nouns

I have nothing to offer but blood, toil, tears, and sweat.

He wanted three things: money, power, and security.

 

প্রথম  বাক্য দুটিতে  blood, toil, tears,  এবং  sweat সবগুলোই সমজাতীয় তথা Noun. 

ঠিক একইভাবে, দ্বিতীয় বাক্যে money, power, এবং security সবগুলোই সমজাতীয় তথা Noun. 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 1. Zerin is a scholar, an athlete and – .

A. art                   B. artistic

C. an artist           D. artist

1.

Ans: C

 

 

Series of Adjectives

Flying is fast, comfortable, and safe.

The new airline claims to be fast, efficient, and safe.

 

Series of Verbs

He came, he saw, and he conquered.

 

Faulty              :   The frustrated customer wanted to exchange the article, to obtain a refund, or she wanted to speak to the manager.

 

Correct :  The frustrated customer wanted to exchange the article, to obtain a refund, or to speak to the manager.

 

Correct :  The frustrated customer wanted to exchange the article, obtain a refund, or speak to the manager.

Faulty Series
Series of Infinitives
Series of Verbs

 

Series of Infinitives

Tasmia likes to play, to shop, and to eat out.

She likes to look but not to listen.

It’s harder to write than to type.

My uncle like to eat in expensive restaurants and to visit.

 

Faulty  :   My friend likes to eat in expensive restaurants and visiting museums.

 

Correct :My friend likes to eat in expensive restaurants and to visit museums.

 

Correct :My friend likes eating in expensive restaurants and visiting museums.

Faulty Series
Series of Infinitives
Series of  Gerunds

 

Series of Gerunds

He likes fishing, swimming, and gardening.

Tasmia likes playing, shoping, and eating out.

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়  ‘এফ’ ইউনিট (জীব বিজ্ঞান অনুষদ) ২০১৬-১৭

 

 

1.Our biological clock is our body’s natural habit – at particular times.

A. to sleeping, eating and growing

B. to have slept, eaten and grown

C. of sleeping, eating and growing

D. of sleeping, eating and to grow

E. with a view to sleep, eat, and grow

1.

Ans: C

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০০৫-০৬

 

 

 

 

2. Heavy smoking and to overeat are activities which a heart patient must forgo.

A.Heavy smoking and to overeat

B. Smoking heavily and to overeat

C. Heavy smoking and overeating

D. Smoking heavy and overeat

Note: ‘and’ এর উভয় পাশে gerund হবে।

1.

Ans: C

 

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১২-০১৩

 

3. The boys used to like – and – model aeroplanes.

A. making, flying    B. to making, to flying

C. make, fly              D. to make, to flying

Note: ‘and’ এর উভয় পাশে gerund হবে।

2.

Ans: A

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ও ‘ডি’ ইউনিট ২০১১-১২, ২০১২-১৩ 4. Sabuj entered the room, sat, and – his book.

A. has opened  B. had opened C.  opened       D. opens

Note: entered এবং sat Verb-এর Past Form হওয়া and-এরপরেও Verb এর Past Form হবে।

3.

Ans: C

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’  ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

 

 

 

5. Halim will wash the clothes – – –.

A. iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture.

B. iron the shirts, prepare the meal, and dusting the furniture.

C. ironing the shirts, preparing the meal, and dusting the furniture.

D. to iron the shirts, prepare the meal, and dust the furniture.

 

Note: ‘wash’ Verb-এরBase Formহওয়া বাকী Verb-গুলোও Base Form-এ হবে।

5.

Ans: A

 

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’  ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

6. The bus – him and killed.

A. hit over          B. ran over

C. ran at              D. ran across

 

Note: ‘killed’ Verb-এরPast Formহওয়ায় and-এর আগেও Verb এর Past Form হবে।সুতরাং সঠিক উত্তর হবে- ran over. (run over-চাপা দেওয়াrun at-আক্রমণ করা run across-হঠাৎ সম্মুখীন হওয়া)

6.

Ans: B

 

 

 

 

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

 

7. Lying here in bed, listening to the muffled and bustling sound of city,–

A. Looked through the window I nourish the essence of nostalgia.

B. looking through the window I nourish the essence of nostalgia

C. Looking through the window I nourish the essence of nostalgia

D. Looks through the window I nourish the essence of nostalgia

 

Note: ‘Lying, listening, এবং bustling’  Gerund হিসেবে ব্যবহৃত হওয়ায় পরবর্তীVerb-টিও Gerund হিসেবে ব্যবহৃত হবে। সাধারণত, বাক্যের মাঝে (I ব্যতীত) Capital letter হয় না, সেহেতু সঠিক উত্তর B. হবে।

7.

Ans: B

 

 

 

 

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

 

 

 

8. I use my TV remote control to change channels, –

A. to adjust the volume, and turning the set on and off.

B. to adjust the volume, and to turn the set on and off.

C.adjusting the volume, and to turn the set on and off.

D. adjusting the volume, and turning the set on and off.

 

Note: যেহেতু change-এর আগে Infinitive‘to’ ব্যবহৃত হয়েছে সেহেতু এখানে ‘Series of Infinitives’Rule ব্যবহার করলে সঠিক উত্তর পাওয়া যাবে।

8.

Ans: B

 

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

 

 

8.Choose the correct sentence.

A. I like to swim, playing tennis, and ride.

B. I like to swimming, play tennis, and ride.

C. I like to swim, play tennis, and riding.

D. I like to swim, play tennis, and ride.

 

Note: এখানে ‘Series of Verbs’ Rule ব্যবহার করা হয়েছে।

8.

Ans: D

 

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১১-১২

 

9. The man – down silently and – his food.

A. sits, took     B. sat, take       C. sat, took      D. sat, had taken

 

Note: and-এর উভয় পাশে Verb-এর একই Form হবে। সুতরাংC. option-টিই সঠিক।

9.

Ans: C

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০০৫-০৬

 

 

 

 

10. In an admission test, to answer correctly/accurately is more important than–.

A. you finish quickly               B. finishing quickly

C. quick finish                                     D. to finish quickly

E. we finish quickly

 

Note: যেহেতু answer-এর আগে Infinitive‘to’ ব্যবহৃত হয়েছে সেহেতু finish-এর আগেও Infinitive‘to’ ব্যবহৃত হবে।

10.

Ans: D

 

 

 

 

 

 

Series of Phrases

This morning I woke up, got dressed, brushed my teeth, and ate breakfast.

 

Faulty  :    My friends never judged me by my words or what I did.

 

Correct :    My friends never judged me by my words or my actions.

 

Correct :    My friends never judged me by what I said or  (by) what I did.

Faulty Series
Series of Phrases
Series of Clauses

 

Series of Clauses

We wondered who he was and what he was doing here.

 

In fact, the bus was full of people who got dressed, who brushed their teeth, and who ate breakfast this morning

 

Series of Verb + Prepositional Phrase

I would rather fly to Dhaka than drive (to Dhaka).

 

Series of Infinitive Phrases

A good coach must learn to communicate with players, organize a schedule, and handle adversity.

My friend took me to play football and to watch a cricket match.

My father likes not only to get up early in the morning but also to go on walks.

 

Series of prepositional phrases

The man found cleaning supplies in the closet, under the sink, but not in the garage.

 

The elements/persons being compared are parallel to one another:

 

Driving is parallel to flying.

He likes swimming better than driving.

Tasmia’s ability to is parallel to her resolve to. (resolve-সিদ্ধামত্ম গ্রহণ করা)

How you live  is parallel to how much money you make. 

 

Faulty  :    I like swimming better than to drive.

 

Correct :    I like swimming better than driving.

 

Correct :    I like to swim better than to drive.

Faulty Series
Series of Comparison through gerunds
Series of Comparison through infinitives

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

 

1. – on this bench is much more pleasant than – in the office.

A. Lying, sitting          B. lieing, sitting

C. To lie, to sit             D. To lie, sitting

 

Note: lie2অর্থ শয়ন করা, শোয়া;  যার Present Participle হচ্ছে ‘Lying’, Lieing নয়। সুতরাং সঠিক উত্তর-A.

1.

Ans: A

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

2. Taking the time to eat a good breakfast is a simple way to make the morning – and the day –.

A. a best, easiest          B. well, at ease

C. better, easier            D. easy, easier

2.

Ans: C

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১১-১২

 

 

3. Which one is correct?

A. It is more better to be safe than sorry.

B. It is better to be safer than sorry.

C. It is better to be safer than more sorry.

D. It is better to be safe than sorry.

3.

Ans: D

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১০-১১

 

 

4. Which of the following sentence is correct?

A. It is more better to stay healthy than to have get healthy.

B. It is better to stay healthy than to have to get healthy.

C. It is more better to stay healthy than to have health.

D. It is better to stay healthy than to have health.

4.

Ans: D

 

 

 

 

and, but, either — or, neither —– nor, not only —-  but also, both —– and-এর উভয় পাশে Same Tense/Same Part of Speech হয়।

 

We were suggested to either reduce the production or find new customers.

Tasmia was neither going to classes nor doing her assignments.

They would like to buy both a new house and a new car.

 

Faulty  :    You are either for us or you are against us.

 

Correct :    You are either for us or against us.

Correct :    Either you are for us or you are against us.

Faulty Series
Series of

Correlative  Conjunctions

 

 

Faulty  :    Mehezabin is neither an optimist nor is she a pessimist.

 

Correct :    Mehezabin is neither an optimist nor a pessimist.

Correct :    Neither is Mehezabin an optimist nor is she a pessimist.

Faulty Series
Series of Correlative Conjunctions

 

Faulty  :    The man not only wants money but also fame.

 

Correct :    The man not only wants money but also wants fame.

Correct :    The man wants not only money but also fame.

Faulty Series
Series of Correlative Conjunctions

 

 

Faulty  :    The movie is both enjoyable and it is educational.

 

Correct :    The movie is both enjoyable and educational.

Faulty Series
Series of Correlative Conjunctions

 

 

Linking Verb বা Be Verb-এর মাধ্যমে বাক্যের উপাদানগুলোকে যুক্ত করতে Parallelism ব্যবহৃত হয়।

What you need is what you get.

To know her is to believe her.

Knowing her is believing her.

Faulty  :    To succeed is achieving a new goal.

 

Correct :    To succeed is to achieve a new goal.

 

 

Correct :    succeeding is achievinga new goal.

 

Faulty Series
Series of Infinitives between ‘be verb’
Series of  Gerunds between ‘be verb’

 

 

৩৩ তম বিসিএস

 

 

 

 

1. In many ways, riding a bicycle is similar to –

A. driving a car                    B. the driving of car

C. when you drive a car     D. when driving a car

 

Note: ‘riding’ এর সাথে সমতা বিধান করার জন্য Gerund হিসেবে driving শব্দকে বেছে নেওয়া হয়েছে।

1.

Ans: A

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১১-১২ 2. Seeing is –

A. to believe    B. believed

C. believing     D. how to believe

2.

Ans: C

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১১-১২ 3. The players are – tired – nervous.

A. very, but       B. neither, or

C. either, or       D. either, nor

3.

Ans: C

 

Southeast Bank Ltd. Management Trainee officer 2013

 

 

 

4. Planning, rehearsing, reading aloud and interpret parts from famous dramas

A.               B.               C.

will be included in the City Readers Theater sessions.

D.

Note: Planning, rehearsing, reading-এর সাথে সমতা বিধান করার জন্যand-এর পরে interpret না হয়ে interpretingহবে।

4.

Ans: B

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

 

 

5.Which of the following sentences is correct?

A. He chose well and prospered.         B. He choose well and prospered.

C. He choiced well and prospered.      D. He choices well and prospered.

 

Note: Choose-বাছাই করা, পছন্দ করা, সংকল্পবদ্ধ হওয়া [He chose well and prospered. সে দৃঢ়ভাবে সংকল্পবদ্ধ হয়েছিল এবং উন্নতি লাভ করেছিল। (Choose-এর Past From-Chose)]

5.

Ans: A

 

 

 

 

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘মানবিক’ ২০০৮-০৯

 

 

 

6.The rain ceased and the birds – its song.

A. are beginning      B. begin

C. have begun           D. began

 

Note: and-এর আগে যেহেতু Verb-এর Past Form আছে সেহেতু and-এর পরেও Verb-এরPast Form হবে।

6.

Ans: D

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০০৭-০৮

 

 

 

7. On Sunday, I usually go fishing or – something else interesting.

A.doing             B. did

C. have done    D. do        E shall do

 

Note: and-এর আগে যেহেতু Verb-এর Base Form আছে সেহেতু and-এর পরেও Verb-এরBase Form হবে।

7.

Ans: D

 

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০০৭-০৮

 

 

8. For better or – the mobile phone is a very useful device of people’s lives.

A.good             B. sad

C. well             D. worse

 

Note: or-এর আগে যেহেতু Comparative Degree আছে সেহেতু or-এর পরেও Comparative Degree হবে।

8.

Ans: D

কুমিলস্না বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০০৭-০৮

 

 

9. Our host greeted us and – to our seats.

A. led               B. leads

C. leading        D. lead

 

Note: and-এর আগে যেহেতু Verb-এর Past Form আছে সেহেতু and-এর পরেও Verb-এর Past Form হবে। (lead এর  Past Form-led)

9.

Ans: A

 

 

 

 

 

and দ্বারা যুক্ত দুই বা ততোধিক শব্দ যদি ভিন্ন ভিন্ন Preposition গ্রহণ করে তাহলে প্রত্যেকটি শব্দের পরে ভিন্ন ভিন্ন Preposition বসাতে হবে।

২৩ তম বিসিএস

 

 

 

 

 

 

 

1. Identify the correct sentence –

A. She had faith in and hopes in the future.

B. She had faith and hopes for the future.

C. She had faith and hopes in the future.

D. She had faith in and hopes for the future.

 

Note: faith এবং hope যথাক্রমে in এবং for Preposition গ্রহণ করে।তাই faith এবং hope-কে and দ্বারা যুক্ত করলে উভয়Preposition আলাদাভাবে বসাতে হবে।

1.

Ans: D

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Parallelism for Admission Test, BCS & other Jobs (including Question & Solution)”

Leave a Comment