Spelling Mistakes

Free Content

 

A

Abbreviate

Abhorrence

Absence

Abundance

Accelerate

Access

Accessible

Accessory

Accidentally

Accommodation

Accommodate

Accommodation

Accomplish

Accumulate

Accuracy

Accurate

Accustom

Ache

Achievement

Acknowledgement

Acquaintance

Acquire

Acquitted

Address

Adequately

Adjacent

Admissible

Admittance

Adolescence

Adolescent

Adulteration

Advertise

Aerial

Aestheticism

 

Aesthetics

Affection

Affidavit

Aggravate

Aggregate

Aggressive

Agreeable

Agricultural

Aisle

Alcohol

Alien

Allegiance

Alumni

Allowance

Altogether

Alumnae

Alumna

 

Aluminium

Amateur

Amalgamation

Anachronism

Anaesthesia

Analytical

Anarchic

Anesthesia

Annihilate

Anniversary

Annually

Anonymity

Anonymous

Anterior

Anticipate

Anticipated

Antiseptic

Anxiety

Apologize

Apparatus

Apparent

Appearance

Appropriate

Approval

Archeology

Architecture

Arithmetic

Ascend

Ascent

Ascension

Ascertain

Assassination

Assent

 

 

Assessment

Assign

Associate

Astray

Asylum

Atheist

Athletic

Atrophy

Attain

Attendance

Attempt

Attendance

Augment

Auxiliary

Awful

Awkward

 

 

 

৩১ তম বিসিএস 1. Choose the correct spelt word:

A. Accilerate    B. Accelerate

C. Acclerrate    D. Accilarate

1.

Ans: B

২৬ তম বিসিএস 2. Choose the correct spelt word:

A. ascertain      B. Assertain

C. Asertain       D. asartain

2.

Ans: A

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which one is correctly spelt?

A. Annihelete     B. Anihilate

C. Annihelate     D. Annihilate

3.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ব. ‘এ’ ইউনিট ২০১৩-১৪/প্রতিরÿা মন্ত্রণালয়ে সিভিলিয়ান স্টাফ অফিসার এবং সহ. পরিচালক নিয়োগ ২০১৬ 4. The correct spelling is–

A. acomodation         B. accomodation

C. accommodation    D. accommodasion

4.

Ans: C

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় ডাটা এন্ট্রি অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 5.কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Aruement    B. Argeument

C. Augment     D. Aurgument

5.

Ans: C

কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে সহকারী কৃষি কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 6.কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Ausrance     B. Assurance

C. Assurence   D. Asurence

6.

Ans: B

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 7. Which one is correctly spelt?

A. Awfull         B. Awafull

C. Awoeful      D. Awful       E. Aweful

7.

Ans: D

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘এস’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 8. Which of the followings is correctly spelt word?

A. Affedevit    B. Afidevit

C. Affidevit     D. Affidavit

8.

Ans: D

Bangladesh Bank ‘AD’ (Freedom Fighter Quota) 2015 9. In each of the following questions, there are four different spelling of a common word. Choose the correct one.

A. Amature      B. Amatuer

C. Ametuer      D. Amateur

9.

Ans: D

Bangladesh Development Bank Ltd. Executive Officer 2014 10. In each group one word is misspelt. Find the misspelt word:

A. Amateur      B. Antagonism

C. Anticipeted  D. Bureaucracy

10.

Ans: C

Standard Bank Ltd. Trainee Asst. Officer 2013 11. A. Access    B. Acess

C. Acces          D. Aaccess    E. Aacess

11.

Ans: A

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 12. No spelling mistake occurs in –

A. Acknowledgement

B. Acknowledggement

C. Acnowledgement

D. Acknowlegement

12.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ জোর ইউনিট ২০১৫-১৬ 13. The correct spelling is –

A. adolescence       B. adolessence

C. Adoloscence      D. adolesense

13.

Ans: A

শাহজালাল বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 14. Which one is the correct spelling?

A. assesment       B. assessment

C. asessment       D. ascessment

E. ascesment

14.

Ans: B

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 15. Which of the following spellings is correct?

A. acomodate         B. accomodate

C. acommodate     D. accommodate

15.

Ans: D

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 16. Find out the word that is spelt incorrectly.

A. criticized      B. curiosity

C. attendence   D. carefully

Correct spelling: Attendance

16.

Ans: C

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 17. The proper spelling is–

A. Autonomouse   B. Autonomous

C. Autonomes        D. Autonomus

17.

Ans: B

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 18. Choose the correct spelling:

A. Admissible  B. Admisable

C. Admisible    D. Addmissible

18.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 19. Choose the correct spelling:

A. Aigiance      B. Alegiance

C. Allegiance   D. Aligeance

19.

Ans: C

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 20. Choose the correct spelling:

A. Aesthettics  B. Asthetics

C. Aesthtics     D. Aesthetics

21.

Ans: D

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 22. Find the correct spelling:

A. Ammalgamation   B. Amalgamation

C. Amallgmation       D. Amalgattion

22.

Ans: B

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 23. Choose the correctly spelt word:

A. assylum    B. assylam

C. asylum      D. asylam

23.

Ans: C

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 24. Choose the incorrectly spelt word:

A. asscension      B. submission

C. assimilation    D. transmission

Correct spelling: Ascension

24.

Ans: A

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 25. Choose the correct spelt word:

A. Hellucination     B. Magnamanious

C. Humourous        D. Indiginous

E. Aestheticism

Correct spelling: Hallucination,  Magnanimous,  Humorous, Indigenous

25.

Ans: E

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 26. Which is the correct spelling?

A. Approvel     B. Approval

C. Aproval       D. aprovel

26.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১২-১৩ 27. Choose the correct spelling:

A. assasintion    B. asassination

C. assacination   D. assassination

27.

Ans: D

বেগম রোকেয়া বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১২-১৩/রাবি ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৬-১৭ 28. Select the correctly spelt word.

A. Acuiantance     B. Acquintence

C. Acquentance    D. Acquaintance

28.

Ans: D

সহকারী রাজস্ব কর্মকর্তা (মুক্তিযোদ্ধা ও ÿুদ্র নৃ-গোষ্ঠী) ২০১৫ 29. Choose the correct spelling:

A. Aukward     B. Awkword

C. Akward       D. Awkward

29.

Ans: D

মহা-হিসাব নিরীÿক ও নিয়ন্ত্রকের কার্যালয়ে অডিটর নিয়োগ ২০১৫ 30. Select the word that is spelled correctly.

A. Odience      B. Adiance

C. Audience     D. Audiance

30.

Ans:  C

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র অ্যাসিসটেন্ট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 31. A kidnapping is also called an –.

A. abduction    B. abdaction

C. abducsion    D. abducktion  E. abduct

31.

Ans: A

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র অ্যাসিসটেন্ট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 32. Noman works on an – committee.

A. advizory      B. advisory

C. advisry        D. Adversary  E.advisary

32.

Ans: B

বাংলাদেশ পলস্নী উন্নয়ন বোর্ডে সহকারী পলস্নী উন্নয়ন কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৩ 33. Choose the correct spelling.

A. archelogy    B. arkelogy

C. arkeology    D. archeology

33.

Ans: D

বাংলাদেশ বনশিল্প উন্নয়ন কর্পোরেশনে সহকারী ব্যবস্থাপক নিয়োগ ২০১৩ 34. Identify the correct spelling.

A. Apropriate   B. Appropriate

C. Appropriet   D. None of these is correct

34.

Ans: B

বাংলাদেশ পলস্নী উন্নয়ন বোর্ডে সহকারী পলস্নী উন্নয়ন কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৩ 35. Find out the misspelt word–

A. anarchic      B.anechronism

C. analytical    D. anterior

Correct spelling: Anachronism

35.

Ans: B

গণযোগাযোগ অধিদপ্তরে সহকারী তথ্য অফিসার নিয়োগ ২০১৩ 36. Choose the correct spelling:

A. anticedent     B. antecedent

C. anticident      D. antecident

36.

Ans: B

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 37. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Addultration   B. Adultration

C. Adulteration   D. Adulteretion

37.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 38. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Achevement    B. Acheivment

C. Achievment    D. Achievement

38.

Ans: D

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 39. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Acclamation    B. Aclamation

C. Aclaimation    D. Acclaimation

39.

Ans: A

সোশ্যাল ডেভ্যালপমেন্ট ফাউন্ডেশনে ডাটা এন্ট্রি অফিসার /ক্লাস্টার আইটি অ্যাসিসটেন্ট ২০১২ 40. Which one is correct?

A. Agricultural   B. Agrecultural

C. Agrecaltural  D. Agricultaral

40.

Ans: A

খাদ্য অধিদপ্তরে সহকারী উপ-খাদ্য পরিদর্শক নিয়োগ ২০১২

 

41. Identify the correct spelling.

A. Atteentive     B. Atenttive

C. Atentive        D. Attentive

41.

Ans: D

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ 42. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Agreable       B. Agreeable

C. Agreeabel      D. Agreabel

42.

Ans: B

খাদ্য অধিদপ্তরে নিয়োগ পরীÿা ২০০৯ 43. কোন বানানটিশুদ্ধ?

A. Apprihend     B. Apprihand

C. Apprehend    D. Apprehand

43.

Ans: C

 

 

 

 

 

 

 

 

B

Balloon

Banquet

Bargain

Barrel

Battalion

Battery Beggar

Beginning

Behaviour

Belief

Believe Bellicosity

Beneficial Benefit

Bicycle

Biscuit

Blasphemy Boundary Bouquet Bravery Breathe

 

Brevity

Brief

Brilliant Britain Brochure Bruise

 

Buffalo

Bulletin

Bumpkin

Bungalow Buoyant Bureau

 

Bureaucracy

Bureaucrat

Burglar

Bursary

Bury

Business

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. Which spelling is incorrect?

A. allegiance    B. troubadour

C. virtuoso       D. bursury

Correct Spelling: Bursary

1.

Ans:

Bangladesh Bank ‘AD’ (Freedom Fighter Quota) 2015/রাবি ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. In each of the following questions, there are four different spelling of a common word. Choose the correct one.

A. Borucracy   B. Bureaucracy

C. Burocracy   D. Bureaucrasy

2.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ জোড় ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Correct spelling is –

A. buffallo       B. bufallo

C. bufalo         D. buffalo

3.

Ans: D

 

Dutch-Bangla Bank Ltd. Probationary officer 2012 4. A. Bellicousity     B. Belicocity

C. Bellisocity          D. Bellicosity

E. Belicousity

4.

Ans: D

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 5. Which one is the correct spelling?

A. blasphamy       B. blasphemy

C. blesphemy       D. blesphamy

5.

Ans: B

 

চট্টগ্রাম বিশ্ব. ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬/ইসলামী বিশ্ব. ‘জি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 6. Which one is the correct spelling?

A. Beaurocrat      B. Beaureaukrat

C. Beaurokrat      D. Bureaucrat

E. Burocrat

6.

Ans: D

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৫/চট্টগ্রাম বিশ্ব. ‘ই’ ইউনিট (আইন অনুষদ) ২০১৬-১৭ 7. কোনটি শুদ্ধ বানান-

A. bouquete     B. bouquet

C. bouquette    D. boquet

7.

Ans: B

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

8. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Brochur       B. Brochure

C. Broshur       D. Broshure

8.

Ans: B

 

C

Cadaverous

Cafeteria

Caffeine

Calendar

Campaign

Carefully

Caribbean

Carriage

Cashier

Catalogue

Catastrophe

Category

Caterpillar

Ceiling

Cemetery

 

Censor

Census

Challenge

Chancellery

Chancellor

Changeable

Characteristic

Chauvinism

Chocolate

Cholera

Cigarette

Collaboration

Collateral

Colleague

Collectible

 

Collision

Colonel

Colossal

Column

Commemorate

Commemorative

Commentary

Commercial

Commission

Commitment

Committed

Committee

Communication

Comparative

Compelled

Compete

Competition

Competitive

Complement

Compliment

Compulsory

Conceived

Conceivable

Condemn

Condensed

Conferred

Conjurer

Connoisseur Conquer

 

 

 

Conqueror

Conscience

Conscientious

Conscious

Consciousness

Consensus

Consistent

Contemporary

Contiguous

Continuity

Controversial

Controversy

Convenience

Convenient

 

 

Conveyance

Correlate

Correspondence

Council

Counselor

Counterfeit

Courageous

Courteous

Courtesy

Criticize

Criticize

Curiosity

Curriculum

Cylinder

 

 

 

কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে সহকারী কৃষি কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 1. শুদ্ধ বানানটি চিহ্নিত করম্নন:

A. Category     B. Catagory

C. Catagoree    D. Categori

1.

Ans: A

 

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র পরিসংখ্যান সহকারী নিয়োগ ২০১৬ 2. সঠিক বানান নির্ণয় করম্নন।

A. Critisize       B. Criticize

C. Critiscise     D. Critisise

2.

Ans: B

 

মহা-হিসাব নিরীÿক ও নিয়ন্ত্রকের কার্যালয়ে অডিটর নিয়োগ ২০১৫/কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে সহকারী কৃষি কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 3. Select the word that is spelled correctly.

A. Certainty     B. Certainity

C. Certeinty     D. Sertainty

3.

Ans: A

পরিবার পরিকল্পনা অধিদপ্তরে ক্যাশ সরকার ও অফিস সহায়ক নিয়োগ ২০১৪/সমাজসেবা অধিদপ্তরে ইউনিয়ন সমাজকর্মী নিয়োগ ২০১৬ 4. কোনটি শুদ্ধ বানান-

A. Commission   B. Comision

C. Comission      D. Commision

 

 

4.

Ans: A

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 5. Choose the correct spelling.

A. Corroborate      B. Coroborate

C. Cooroborate      D. Corroborat

5.

Ans: A

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১১৬-১৭ 6. The correct spelling is–

A. Conscience    B. Conscence

C. Consciense    D. Conciense

6.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 7. Choose the correct spelling.

A. Commemorate    B. Comemorate

C. Comemmorate    D. Commemmorate

7.

Ans: A

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘চ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

8. শুদ্ধ বানান কোনটি?

A. Comemorative   B. Commemorative

C. Comemoretive   D. Commemoretive

8.

Ans: B

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. Choose the correct spelling.

A. Comittee     B. Commitee

C. Comitte       D. Committee

9.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ জোড় ইউনিট ২০১৫-১৬ 10. Select the correctly spelled out word.

A. communication   B. communecation

C. communication   D. communicasion

10.

Ans: C

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’  ইউনিট ২০১৫-১৬ 11. Choose the correct one:

A. Chanceller     B. Chanceler

C. Chanchellor  D. Chancellor

11.

Ans: D

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 12. The correct spelling is–

A. Cesation      B. Cessation

C. Cesassion    D. Ceasation

12.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ জোড় ইউনিট ২০১৪-১৫ 13. The correct spelling is–

A. caffin       B. caffen

C. caffeine   D. caffaine

13.

Ans: C

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 14. Which one is correctly spelt?

A. Kornel      B. Colonel

C. Cornnel    D. Koronel     E. Karnel

14.

Ans: B

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘মানবিক’ ২০১৩-১৪ 15. The – Board had deleted a number of scenes.

A. Senser      B. Censar

C. Censor      D. Censur

15.

Ans: C

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 16. Which one is the correct spelling?

A. Counsilor     B. Council

C. Councillor    D. Councillar

16.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-৭’ ইউনিট ২০১২-১৩ 17. Which one is the correct spelling?

A. Comitment       B. Commitmant

C. Commitment   D. Committment

17.

Ans: C

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 18. CALENDER

A. Calender    B. Calandar

C. Callendar   D. Calendar

18.

Ans: D

পলস্নী কর্ম সহায়ক ফাউন্ডেশনে অ্যাসিসটেন্ট ম্যানেজার নিয়োগ ২০১৪ 19. নিমেণর কোন বানানটি সঠিক নয়? ?

A. Chancelary  B. Chancellary

C. Chancelery  D. Chancellery

19.

Ans: D

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

 

20. Which of the following words is wrong in spelling?

A. Pneumonia  B. Dyspepsia

C. Diarrhoea    D. Cholara

Correct spelling: Cholera

20.

Ans: D

 

 

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

21. কোন বানানটি  শুদ্ধ?

A. Catastrophe    B. Cetastrophe

C. Catarstrofee    D. Catastrophee

 

21.

Ans: A

 

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

22. কোন বানানটি  শুদ্ধ?

A. Conqueror   B. Conquerer

C. Conquaror   D. Conqarer

22.

Ans: A

 

বাংলাদেশ পলস্নী উন্নয়ন বোর্ডে মাঠ সংগঠক নিয়োগ ২০১৩ 23. কোন বানানটি  শুদ্ধ?

A. Cigarette    B. Cigarrete

C. Cigrete       D. Ciggrette

23.

Ans: A

 

বাংলাদেশ বনশিল্প উন্নয়ন কর্পোরেশনে সহকারী ব্যবস্থাপক নিয়োগ ২০১৩ 24. Identify the correct spelling.

A. Credential   B. Credancial

C. Credantial   D. Credencail  E. none

24.

Ans: A

 

বাংলাদেশ বনশিল্প উন্নয়ন কর্পোরেশনে সহকারী ব্যবস্থাপক নিয়োগ ২০১৩/Sonali Bank Ltd. Asst. Engineer (IT) 2016 25. Identify the correct spelling.

A. Colleteral    B. Colateral

C. Collataral     D. Collateral    E. none

 

 

25.

Ans: D

 

 

 

সমাজসেবা অধিদপ্তরে প্রবেশন অফিসার নিয়োগ ২০১৩ 26. Choose the correct spelling.

A. Compitition    B. Competetion

C. Competision   D. Competition

26.

Ans: D

 

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

27. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Conoisseur      B. Connoiseur

C. Connoisseur     D. Connoisser

27.

Ans: C

 

 

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 28. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Colaboration    B. Collaberation

C. Colaberation     D. Collaboration

28.

Ans: D

 

জাতীয় রাজস্ব বোর্ডে সহকারী রাজস্ব কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১২/ জাবি ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 29. Which one is correct?

A. Contiguos    B. Contiguous

C. Contigous    D. Conteguous

29.

Ans: B

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ 30. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Comemorate        B. Commemmorate

C. Comemmorate    D. Commemorate

30.

Ans: D

 

 

D

Deceit

Deceive

Decision

Defendant

Deferred

Defiant

Deficiency

Definite

Definitely

Definition

Dehydration

Delayed

Delegate

Dependent

Deplorable

Depression

Descend

Descendant

Description

Desert

Desiccate

Despair

Desperate

Dessert

Deterrence

Diabetes

Diarrhoea

Diarrhea

Dilemma

Diligent

Dinosaur

Diphtheria

Disappearance

Disaster

Disastrous

Discipline

Discussion

Disease

Dispassionate

Dispensable

Dissatisfied

Dissipate

Dissonance

Distinguis

Divide

Dividend

Division

Dormitory

Drunkenness

Dinosaur

Dyeing

Dysentery

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. Which is the correct spelling?

A. Courtecy     B. Deplorable

C. Lietenant     D. Ireversible

Correct spelling: Courtesy, Lieutenant, Irreversible

1.

Ans: B

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. Which one of the following is the correct spelling?

A. Dispach       B. Dispensasion

C. Disoriantate D. Dispassionate

 

Correct spelling: Dispatch, Dispensation, Disorientate

2.

Ans: D

Bangladesh Bank ‘AD’ 2015/জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘গ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. In each of the following questions, there are four different spelling of a common word. Choose the correct one.

A. Diaroea       B. Diarhorea

C. Diarroea      D. Diarrhoea

3.

Ans: D

চট্টগ্রাম বিশ্ব. ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬/জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘গ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Which of the following words is misspelt?

A. Dynosaur    B. Lieutenant

C. Anesthesia  D. Caterpillar

E. Colonel

4.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 5. Identify the wrongly spelt word–

A. Dehidration B. Parliament

C. Millennium  D. Embarrassment

Correct spelling: Dehydration

5.

Ans: A

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

6. Choose the incorrect spelling.

A. dissend        B. deceit

C. receive        D. percent

 

Correct spelling: Descend

6.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ জোড় ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

7. Choose the word that is misspelled–

A. dirrhea        B. cholera

C. dehydration D. typhoid

 

Correct spelling:Diarrhea

7.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৪-১৫ 8. Which of the following word is misspelt?

A. discance      B. dissonance

C. disconeace  D. docconence

8.

Ans: B

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

9. Which of these words is misspelled?

A. truly            B. receive

C. defenite       D. separate

 

Correct spelling: Definite

9.

Ans: C

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

10. Which of these words is misspelt?

A. league         B. deligate

C. profession   D. president

 

Correct spelling: Delegate

10.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘বাণিজ্য শাখা’ ২০১৩-১৪/ইসলামী বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 11. Choose the correct spelling–

A. Dilemma    B. Dillema

C. Dellima      D. Delemma

11.

Ans: A

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩ 12. Which one is the correct spelling?

A. scaning    B. stoped

C. dyeing     D. recomend    E. buget

Correct spelling: Scanning, Stopped, Recommend, Budget

12.

Ans:  C

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 13. DESSICATE

A. dessicate    B. desiccate

C. desicate      D. dessicete

13.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ-১’ ইউনিট ২০১২-১৩ 14. Choose the correct spelling–

A. Disastar    B. Dysaster

C. Desaster   D. Disaster

14.

Ans: D

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 15. Which of the following words is misspelt?

A. Anesthesia  B. Lieutenant

C. Caterpillar   D. Dynosaur

Correct spelling: Dinosaur

15.

Ans: D

পরিবার পরিকল্পনা অধিদপ্তরে ক্যাশ সরকার ও অফিস সহায়ক নিয়োগ ২০১৪ 16. Which of the following words is misspelt?

A. Receive   B. Belief

C. Deciet      D. Preview

Correct spelling: Deceit

16.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪ 17. Choose the correct spelling.

A. Diesentry    B. Dysentry

C. Dysentery    D. Diesentary

17.

Ans: C

খাদ্য অধিদপ্তরে সহকারী উপ-খাদ্য পরিদর্শক নিয়োগ ২০১২ 18. Identify the correct spelling.

A. Disciplin     B. Dicipline

C. Discipline    D. Descipline

 

18.

Ans: C

 

E

Ecstasy

Efficiency

Efflorescence

Einstein

Eligible

Embarrass

Embarrassment

Eminent

Encouragement

Encyclopedia

Entrepreneur

Enthusiastic

Entirely

Envelope

Environment

Equipment

Equipped

Equivalent

European

Exaggerate

Exaggeration

 

Exceed

Excellent

Excitement

Exemplification

Exercise

Exhaust

 

Exhaustion

Exhibition Exhilarate

Exhilaration

Existence

Expedient

 

 

Expense

Experiment

Explanation

Extension

Extraordinary

Exuberance

 

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র পরিসংখ্যান সহকারী নিয়োগ ২০১৬ 1. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Embarras     B. Embarrass

C. Embaras      D. Embarass

1.

Ans: B

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৬-১৭/জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. Which one the correct spelling?

A. Entrepreneur     B. Enterpreneur

C. Interprenour      D. Entreprenour

2.

Ans: A

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৬-১৭/Dutch-Bangla Bank Ltd. Probationary officer 2012 3.

A. Exegerate     B. Exaggerate

C. Exeggarate       D. Exagerate

E. Exagezarate

3.

Ans: B

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘জে’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Which of the following is the correct spelling?

A. excssive      B. excesive

C. axcesive      D. excessive

E. exucessive

4.

Ans: D

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 5. Find the word with correct spelling:

A. Exemplary  B. Exemplery

C. Exemplery   D. Examplery

5.

Ans: A

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 6. EMBARASSMENT

A. Embrarassment   B. Embarrasment

C. Embarrassment   D. Embarasment

6.

Ans: C

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 7. Which one of the following words is spelt incorrectly?

A. repercussions    B. examplification

C. sausage               D. cigarettes

E. grammatical

Correct spelling: Exemplification

7.

Ans:

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ জোড় ইউনিট ২০১৩-১৪ 8. Which spelling is correct?

A. exaggeration     B. Exageration

C. exaggeraion       D. exaggiration

8.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট (কৃষি অনুষদ) ২০১২-১৩ 9. Choose the correct spelling–

A. encyclopidiea    B. encyclopidia

C. encylopidiea      D. encyclopedia

9.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট (বাণিজ্য বিভাগ) ২০১২-১৩ 10. The correct word–

A. Expadient    B. Expediant

C. Expendiant  D. Expedient

10.

Ans: D

কন্ট্রোলার জেনারেল ডিফেন্স ফাইন্যান্স-এর কার্যালয়ের অধীন জুনিয়র অডিট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 11. নিচের কোন বানানটি ভুল?

A. Epilogue      B. Earthe

C. Stigma         D. Erroneous

Correct spelling: Earth

11.

Ans: B

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র অ্যাসিসটেন্ট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 12. It is an – mission.

A. xploratory   B. exploretory

C. exploratary  D. exploratory E. none

12.

Ans: D

বাংলাদেশ বনশিল্প উন্নয়ন কর্পোরেশনে সহকারী ব্যবস্থাপক  ২০১৩/Sonali Bank Ltd. Asst. Engineer (IT) 2016 13. Identify the correct spelling.

A. Extantion   B. Extansion

C. Extension  D. Extention   E. none

13.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

14. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Exilaration    B. Exilaretion

C. Exhilaretion  D. Exhilaration

 

14.

Ans: D

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

15. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Efflorescence    B. Eflorescence

C. Efflorascence    D. Effloresence

15.

Ans: A

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

16. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Explenation    B. Explanation

C. explenetion     D. Explaination

16.

Ans: B

 

F-G

Facsimile

Fahrenheit

Fallacious

Fallacy

Familiar

Fascinate

Farragoes

Fascination

Fictitious

Fiery

Fluorescent

Forcibly

Foreign

Foreigner Foreigner

ForeseeForfeit

 

 

Forfeiture

Forty

Fragile

Franchise

Frustration

Fuelling

Fugitive

Fulfill

 

Fulfilled

Garbage

Gauge

Genius

Genuine Glorious

Gorilla Gorgeous

 

 

Government

Governess

Governor

Grammar

Grandeur

Grateful

Grievance

Grievous

 

Grievous

Grateful

Guarantee

Guardian

Guerrilla

Guidance

Guillotine

Guinness

 

 

 

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় ডাটা এন্ট্রি অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 1. শুদ্ধ বানানটি চিহ্নিত করম্নন:

A. Garbage      B. Gurbage

C. Gurbez        D. Garbej

1.

Ans: A

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় ডাটা এন্ট্রি অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 2. শুদ্ধ বানানটি চিহ্নিত করম্নন:

A. Facinate      B. Fascinate

C. Fasinate       D. Fasinet

2.

Ans: B

কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে সহকারী কৃষি কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 3. শুদ্ধ বানানটি চিহ্নিত করম্নন:

A. Flactuate     B. Flactuet

C. Fluctuate     D. Flaktcuate

3.

Ans: C

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

4. Which is the incorrect spelling?

A. Forbearance    B. Forceps

C. Forecaster       D. Formideble

 

Correct spelling: Formidable

4.

Ans: D

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

5. Identify the correct spelling.

A. Gratificasion  B. Renaisance

C. Franchise        D. Remision

 

Correct spelling: Gratification,  Renaissance,  Remission

5.

Ans: C

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 6. Which of the following words is incorrectly spelt?

A. Tyrannical   B. Speculative

C. Tussle        D. Fujitive

6.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৫-১৬ 7. Choose the word that is misspelled–

A. gordgeous   B. gorilla

C. Governess   D.grandeur

Correct spelling: Gorgeous

7.

Ans:

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 8. Which of these words is misspelled?

A. changeable  B. conscience

C. discipline     D. greatful

Correct spelling: Grateful

8.

Ans: D

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘বাণিজ্য’ ২০১৩-১৪ 9. Identify the misspelled word–

A. Fourteen      B. Fourty

C. Thirteenth    D. Thousand

Correct spelling: Forty

9.

Ans: B

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 10. EMBARASSMENT

A. Embrarassment    B. Embarrasment

C. Embarrassment    D. Embarasment

10.

Ans: C

Bangladesh Development Bank Ltd. Executive Officer 2014 11. In each group one word is misspelt. Find the misspelt word:

A. Fragrous    B. Monopoly

C. Rational     D. Demolish

11.

Ans: A

জাতীয় ভোক্তা অধিকার সংরÿণ অধিদপ্তরের ব্যক্তিগত সহকারী নিয়োগ ২০১৩ 12. কোনটি  শুদ্ধ বানান ?

A. Foreigner   B. Forienor

C. Foreignor   D.  Foreiner

12.

Ans: A

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

13. কোনটি  শুদ্ধ বানান ?

A. Griveance   B. Grievence

C. Grievance   D. Greivance

13.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

14. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Guillotine   B. Gillotine

C. Guilotine    D. Giullotine

14.

Ans: A

 

H-I

Hallucination

Handkerchief

Hangar

Happiness

Harass

Height

Heinous

Hemorrhage

Hereditary

Hesitancy

Heterogeneous

Hierarchy

Hippopotamus

Hindrance

Hoarse

Hoeing

Humorous

Hurriedly

Hygiene

Hypocrisy

Hypocrite

Idiosyncrasy

Illiterate

Illogical

Imaginary

Immediately

Immensely

Immigrant

Implement

Inaccessibility Inadvertent

Incalculable

 

 

Incandescent

Incidentally

Incredible

Indecision

Indictment

Indigenous

Indispensable

Individually

Inevitable

Inflammable

 

Influence

Influential

Influenza

Ingenious Ingenuous

Inoculate

Installment

Institution

Insurance

Intention

 

Intercede

Interference

Interrupt

Intuition

Inveigle

Irascible

Irrelevant

Irresistible

Irritated

Itinerary

 

 

৩৮ তম বিসিএস 1. Select the correctly spelt word:

A. Heterogeneous   B. Hetarogeneous

C. Hetrogeneous     D. Hetroganeous

1.

Ans: A

২৬ তম ও ১৭ তম বিসিএস/ জগন্নাথ বিশ্ব. ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭/রাবি ‘ই’ ইউনিট ২০১৬-১৭/ইবি ‘ডি ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. The correct spelling is-

A. Humorious  B. Humorous

C.Humourius   D.  Humurious

2.

Ans: B

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Choose the correct spelling:

A. Heredetary  B. Heraditary

C. Hereditary   D. Hereditarry

3.

Ans: C

Bangladesh Development Bank Ltd. Executive Officer 2014 4. In each group one word is misspelt. Find the misspelt word:

A. delirious    B. delusive

C. hefty           D. hienious

4.

Ans: D

Bangladesh Development Bank Ltd. Executive Officer 2014 5. In each group one word is misspelt. Find the misspelt word:

A. ferment   B. introvert

C. inveigle   D. all correct

5.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ বিজোর ইউনিট ২০১৫-১৬ 6. Which one is the correct spelling?

A. imeginary    B. Imaginery

C. Imaginary    D. Emaginary

6.

Ans: C

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

7. Which of the following spelling is correct?

A. Ocanography   B. Humorious

C. Committe        D. Hyginic

E. Hoeing

7.

Ans: E

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬/১৬-১৭/মেরিন একাডেমি ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

8. Choose the correct spelling.

A. indigeneous B. indeginous

C. indigenous   D. indegenous

 

8.

Ans: C

কুমিলস্না বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

9. Which is the correct spelling?

A. Hindrence   B. Innavation

C. Repitition    D. Hippopotamus

 

Correct spelling: Hindrance, Innovation, Repetition

9.

Ans: D

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

10. Find out the misspelt word:

A. anarchic          B. conveyance

C. posthumous   D.  heterogenous

 

Correct spelling: Heterogeneous

10.

Ans: D

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

11. The correct spelling is:

A. intuition    B. intusion

C. intution      D. intuishon

11.

Ans: A

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-২’ (বিজ্ঞান অনুষদ) ইউনিট ২০১৪-১৫ 12. Choose the correctly spelled word:

A. Itinarery    B. Itinerary

C. Itenanry     D. Itinarary

12.

Ans: B

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 13. Choose the correct spelling.

A. Inacessiblity     B. Inaccissibility

C. Inaccesibility   D. Inaccessibility

13.

Ans: D

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 14. INOCCULATE

A. innoculate   B. inocculate

C. inoculate     D. innockulate

14.

Ans: C

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩ 15. Which one is correct?

A. Inumerable      B. Innumareble

C. Innumereble    D. Innumerable

15.

Ans: D

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 16. Which one is correct?

A. Increminate B. incremeanate

C. Incriminate  D. Incriminaete

16.

Ans: C

মহা-হিসাব নিরীÿক ও নিয়ন্ত্রকের কার্যালয়ে অডিটর নিয়োগ ২০১৫ 17. Select the word that is spelled correctly.

A. Hiererchy    B. Herearchy

C. Heirarchy    D. Hierarchy

17.

Ans: D

পলস্নী কর্ম সহায়ক ফাউন্ডেশনে অ্যাসিসটেন্ট ম্যানেজার নিয়োগ ২০১৪/চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 18. নিমেণর কোন বানানটি সঠিক নয়?

A. Indispensable     B. Indispansible

C. Indespensable    D. Indispenseble

18.

Ans: A

গণযোগাযোগ অধিদপ্তরে সহকারী তথ্য অফিসার নিয়োগ ২০১৩ 19. Which one is correctly spelt?

A. Incumbent         B. Incumvent

C. Incummbent      D. Incummvent

19.

Ans: A

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 20. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Inkandescent    B. Incandecent

C. Incandiscent     D. Incandescent

20.

Ans: D

সোশ্যাল ডেভ্যালপমেন্ট ফাউন্ডেশনে ডাটা এন্ট্রি অফিসার /ক্লাস্টার আইটি অ্যাসিসটেন্ট ২০১২ 21. Which one is correct spelling?

A. Incredible    B. Incradible

C. Incredeble   D. Incredable

21.

Ans: A

 

J-K-L

Jamboree

Jaundice

Jealousy

Jeopardize

Jewellery

Judgment

Judicial

Judiciary

Judicious

Jupiter

Juvenile

Juxtapose

Kaleidoscope

Kaleidoscopic

Kernel

Kindergarten

Laboratory

Legitimate

Leisure

Leisurely

Lenient

Liaison

Licence

License

Lieutenant

Lightning

Litterateur

Literature

Livelihood

Loneliness

Longitude

Luncheon

Luxury

Lying

 

 

প্রতিরÿা মন্ত্রণালয়ে উপ-সহকারী পরিচালক ২০১৬ 1. Identify the correct spelling.

A. Leiftenant General

B. Lieutenant General

C. Lieatenant General

D. Leaftenant General

1.

Ans: B

আইন, বিচার ও সংসদ বিষয়ক মন্ত্রণালয়ে সাব-রেজিস্টার ২০১৬ 2. Which spelling is correct?

A. layeing    B. lieing

C. lying        D. lahying

2.

Ans: C

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which is the incorrect spelling?

A. Luxuriant    B. Honorarium

C. Liston’s       D. Lunchon

 

Correct spelling: Luncheon

3.

Ans: D

Bangladesh Bank ‘AD’ (Freedom Fighter Quota) 2015 4. In each of the following questions, there are four different spelling of a common word. Choose the correct one.

A. Lisense        B. Lisence

C. License        D. Licence

Note: Oxford Dictionary অনুযায়ী C. ও D. উভয়ই সঠিক উত্তর।

4.

Ans: C, D

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 5. KINDERGARDEN

A. Kindergarden     B. Kindegarten

C. Kindergarten      D. Kindargarten

5.

Ans: C

Dutch-Bangla Bank Ltd. Probationary officer 2012 6. A. Juveinile B. Juvenile

C. Juvilnile      D. Juivenile

E. Jeveleine

6.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 7. Detect the correct one:

A. livelihood    B. livelehood

C. livilehood    D. livilihood

7.

Ans: A

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬/১৬-১৭ 8. Choose the correct spelling.

A. jewellery     B. jewellary

C. jewelery      D. jewelary

8.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. Which one of the following shows correct spelling?

A. Labourer     B. Labour

C. Labor         D. All the three

9.

Ans: D

জনস্বাস্থ্য প্রকৌশল অধিদপ্তরে উপ-সহকারী প্রকৌশলী ২০১৫/কুমিলস্না বিশ্ব. ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 10. Choose the correctly spelt word:

A. Leisure      B. Liesure

C. Leasure     D. Lesiure

10.

Ans: A

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র অ্যাসিসটেন্ট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 11. The – experiment is finished.

A. laboratory  B. laberatory

C. labertory     D. labaratry    E. lavatory

11.

Ans: A

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

12. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Caleidoscope    B. Caleidoskope

C. Kalaidoscope    D. Kaleidoscope

12.

Ans: D

 

M

Machinery

Magazine

Magnificent

Maintenance

Malnutrition

Manageable

Maneuver Manufacture

Marriage

Massacre

Material

Mathematics

Meanness

Medal Medieval

Mediaeval Mediocre

Melamine

Message

Messenger

Mileage Millennium

 

Millionaire

Miniature

Minuscule

Minutes

Mirror

Miscellaneous Miscellany

 

Mischievous

Misogyny

Missile

Missionary

Misspell

Mnemonic Monetary

 

Mongoose

Mortgage

Mosquito

Municipal

Murmur

Muscle

Mysterious

 

 

১২  তম বিসিএস 1. Choose the correct one –.

A. Mispel         B. Misspell

C. Mispell        D. Misspel

1.

Ans: B

পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র পরিসংখ্যান সহকারী ২০১৬ 2. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Miscreant    B. Miscient

C. Miscriant     D. Miskrient

2.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ জোড় ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which one is the right spelling?

A. massacare   B. Massacre

C. Massakar     D. Massacar

3.

Ans: B

মাওলানা ভাসানী বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Choose the correct spelling.

A. Milamine     B. Malemine

C. Melamine    D. Melumine

4.

Ans: C

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 5. MESCHIEVOUS

A. Mischievous     B. Mischievious

C. Mischivous       D. Mischievious

5.

Ans: A

Dutch-Bangla Bank Ltd. Probationary officer 2012 6. A. Malevolent   B. Maleviolent

C. Malevelont        D. Malevulent

E. Malevolant

6.

Ans: A

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 7. Which word is spelt correctly?

A. concensus   B. hiararchy

C. Medieval     D. posession

Correct spelling: Consensus, Hierarchy, Possession

7.

Ans:

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 8. No spelling mistake occurs in –

A. misellaneous       B. miscelaneous

C. miscellaneous     D. micellaneous

8.

Ans: C

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. Choose the correct spelling.

A. malnatrition        B. malnutrition

C. malnutrision       D. mulnutrition

9.

Ans: B

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 10. Choose the correct spelling:

A. mongoes     B. monngose

C. mongoose    D. mongosse

10.

Ans: C

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 11. Which of the followings is correctly spelled?

A. miscellaneous       B. miscelaneous

C. miscellanceouse   D.  miscellanious

11.

Ans: A

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 12. Choose the correct spelling–

A. Millenium   B. Milennium

C. Mlleniuam   D. Millennium

12.

Ans: D

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট (ভাষা বিভাগ) ২০১২-১৩ 12. Choose the correct spelling–

A. maintainance   B. maintenance

C. maintance         D. maintenence

12.

Ans: B

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোয় জুনিয়র অ্যাসিসটেন্ট অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 13. That company uses heavy –.

A. machinary   B. mechinery

C. machinery   D. machinari    E. machine

13.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩ 14. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Misionary    B. Missionary

C. Misionery    D. Missionery

14.

Ans: B

N-O

Necessary

Necessity

Negative

Negligible

Negotiate

Neighbor

Neighbour

Neither

Neutral

Neutron

Nevertheless

Newzealand

Nickel Ninety

Noticeable

Nuclear

Nuisance

Numerous

Obedience

Obscene

Obstacle

Occasion

Occasionally

Occurred

Occurrence

Oceanography Octopus

Ominous

 

Omission

Onomatopoeia

Opponent

Opportunity

Opposite

Oppression

Optimistic

Orchestra

Ordinarily

Orthopedic

Outrageous

Overrun

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. Choose the correctly spelled word –

A. Occassionally    B. Ocassionally

C. Occasionally      D. Occasionaly

1.

Ans: C

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. Choose the correct spelling:

A. Newzealand      B. Neuzealand

C. Newsealand      D. New seland

2.

Ans: A

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. In the following, the correct spelling is:

A. Ommineous    B. Ominous

C. Omineous       D. Omenous

3.

Ans: B

Sonali Bank Ltd. Officer & Officer (Cash) 2014 4. Which of the following words has been mis-spelt?

A. borrower     B. procedure

C. ocasion        D. juncture

4.

Ans: C

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬/১৬-১৭ 5. Which spelling is correct?

A. Necessary   B. Nesessary

C. Necessery    D. Neccesary

5.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ জোড় ইউনিট ২০১২-১৩ 6. Choose the correct spelling–

A. nonetheless B. nontheless

C. nonthaless   D. nonetheles

Note:

6.

Ans: A

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩ 7. Which of the following words is wrongly spelt?

A. potassium    B. delineate

C. anesthesia    D. occassion

Correct spelling: Occasion

7.

Ans: D

পলস্নী কর্ম সহায়ক ফাউন্ডেশনে অ্যাসিসটেন্ট ম্যানেজার নিয়োগ ২০১৪ 8. নিচের কোন বানানটি সঠিক নয়?

A. Occured      B. Occurad

C. Ocurred       D. Occurred

8.

Ans:

মাধ্যমিক ও উচ্চ শিÿা অধিদপ্তরে  প্রদর্শক নিয়োগ ২০১৩ 9. Which is the correct spelling?

A. Orthopaedic    B. Orthopedic

C. Orthopedic     D. Orthopedic

9.

Ans: B

P-Q

Palatable

Pamphlet

Panicky

Parasite

Parallel

Paralysis

Paralyze/se

Parentheses

Parliament

Particularly

Passenger

Pastime Patience

Pavilion

Peculiar

Penetrate

Peninsula Perceive

Performance

Peripheral

Permanent

Permissive

Permissible

Permitted

Pernicious

Perpendicular

Perseverance

Persistence

Personnel

Perspiration

Persuade

Pharaoh

Phenomenal

Phenomenon

Physician

Picnicking

Piece

Pigeon

Pilgrimage

Pitiful

Plagiarism

Plagiarize

Play wright

Pleasant

Pneumatics

Pneumonia

Portray

Positive

Possess

Possession

Possessive

Posthumous

Precedence

Preceding

Preference

Preferred

Prejudice

Preparation

Prerogative

Prescription

Presumptuous

Prevalent Preview

Previous

Priest

Primary

Primitive

Principal

Privilege

Problem

Procedure

Proceedings

Profession

Professor

Prominent

Pronounce

Pronunciation

Propaganda Propagate

Proprietor

Prosperity

Protein

Protection

Psychiatrist

Psychiatry

Psychology

Punctual

Pursue

Quandary

Quantity

Quarantine

Quarrel

Questionnaire

Quiet

Quite

Quizzes

 

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

1. Which is the wrong spelling?

A. Necessary   B. Prosparity

C. Influence     D. Happiness

Correct spelling: Prosperity

1.

Ans: B

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২/ সমাজসেবা অধিদপ্তরে ইউনিয়ন সমাজকর্মী ২০১৬ 2. কোন বানানটি শুদ্ধ?

A. Posesion      B. Posession

C. Possession   D. Possesion

 

2.

Ans: C

 

 

কৃষি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে সহকারী কৃষি কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 3. কোন বানানটি শুদ্ধ?

A. Passanger    B. Pasenger

C. Pasenger      D. Passenger

3.

Ans: D

 

যশোর বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Choose the correct spelling of the following word–

A. Pneumonia B. Nemonea

C. Nemonia   D. Pneumoniae  E. Nimonia

4.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 5. Find the word with wrong spelling.

A. priviledge    B. mortgage

C. conjurer       D. humorous

Correct spelling: privilege

5.

Ans: A

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট ২০১৫-১৬/বাংলাদেশ পলস্নী বিদ্যুতায়ন বোর্ডে সহ. সচিব/সহ. পরিচালক ২০১৬ 6. The correct spelling is–

A. Questionnaire    B. Questionaire

C. Questionire        D. Questionnair

6.

Ans: A

শাহজালাল বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭/প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ 7. Find out the correctly spelt word.

A. Pshicology       B. Psykology

C. Pchykology      D. Psychology

E. Psycology

7.

Ans: D

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ব. ‘ই’ ইউনিট ২০১৪-১৫/জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 8. The correct spelling is–

A. Paralel     B. Parallel

C. Paralell    D. Parallell

8.

Ans: B

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. Choose the incorrectly spelled word

A. Connoisseur    B. Conscientious

C. Committee       D. Preseverence

Correct spelling: Perseverance

9.

Ans: D

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 10. Find the correct spelling.

A. Parasit       B. Paracite

C. Perasite      D. Parasite

10.

Ans:

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 11. Which of the following is not incorrectly spelled?

A. Prudency     B. Promency

C. Provensy     D. Procency

11.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 12. Choose the correct spelling

A. Personel      B. Personael

C. Personnel    D. Personale

12.

Ans: C

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘ব্যবসায় শিÿা’ ২০১২-১৩ 13. Which of the following is correctly spelt?

A. Dysentry     B. Dysentery

C. Disentery     D. Desentry

13.

Ans: B

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩ 14. Which one is the correct spelling?

A. Athiest        B. Frengid

C. Psychotic     D. Grandiur

Correct spelling: Atheist, Fringed, Grandeur

14.

Ans: C

মাধ্যমিক শিÿা অফিসার নিয়োগ ২০১৫ 15. The correct spelling is–

A. protection    B. prutraction

C. portection    D. potection

15.

Ans:

কৃসি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে উপ-সহকারী কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৪ 16. Which of the following words is misspelt?

A. Profesor   B. Professer

C. Profeser    D. Profesar   E. Professor

16.

Ans: E

কৃসি সম্প্রসারণ অধিদপ্তরে উপ-সহকারী কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৪ 17. Which of the following words is misspelt?

A. Problam   B. Probleme

C. Problem   D. Problum    E. Problame

17.

Ans:

পলস্নী কর্ম সহায়ক ফাউন্ডেশনে অ্যাসিসটেন্ট ম্যানেজার নিয়োগ ২০১৪ 18. নিমেণর কোন বানানটি সঠিক নয়?

A. Palete     B. Pelate

C. Palate     D. Pelate

18.

Ans: C

প্রতিরÿা মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৩ 19. Choose the correct spelling:

A. propritor      B. propitor

C. proprietor    D. proprietore

19.

Ans: C

খাদ্য অধিদপ্তরে সহকারী উপ-খাদ্য পরিদর্শক নিয়োগ ২০১২ 20. Identify the correct spelling.

A. Pungtual     B. Puntual

C. Punctual      D. Puncttual

20.

Ans: C

 

R

Rarity

Realistically

Realize/se

Recede

Receipt

Receive

Recession

Recipe Recognize

Recommend

Reconciliation

Reconnaissance

Reference

Referred

Refrigerator

Regrettable

Rehearsal Rehearse

Reign

Rein

Relevant

Relief

Relieve

Relieving

Religious Remember

Remembrance

Reminisce Reminiscence

Remittance

Rendezvous

Renowned

Renascence

Renaissance

Repeat

Repetition

Representative Reproduce

Resemblance

Reservoir

Resistance

Resources

Responsible Restaurant

Restaurateur

Reunion

Review Rheumatism

Rhyme

Rhythm

Rhythmical

Ridiculous

Rigorous

Roommate

 

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ২০১৬-১৭ 1. Which pair of the words are misspelt?

A. rhythm, revere   B. rhythm, river

C. rithym, rever      D. rhythm, reviver

Correct spelling: rhythm, revere

1.

Ans: C

Rupali Bank Ltd. Officer 2013 2. RHYTHEM

A. Rhythem    B. Rhthim

C.  Rhythm     D. Rhthem

2.

Ans: C

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৫-১৬//বেগম রোকেয়া বিশ্ব. ‘ই’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which of the following word is spelt correctly?

A. Restaurant   B. Restaurent

C. Resturent     D. Resorent      E. Restourent

3.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ব. ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৫-১৬/জাবি ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Find out the correct spelling:

A. recive        B. recieve

C. receive      D. receve

4.

Ans: C

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৫-১৬ 5. Which one is the correct spelling?

A. riminisce     B. reminis

C. reminisce    D. reminice

5.

Ans: C

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 6. Which pair of words is correctly spelt?

A. repetition/recept      B. repeatition/receipt

C. repetation/receipt    D. repetition/receipt

6.

Ans: D

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

7. Which of the following word is misspelt?

A. commission   B. lieutenant

C. etiquette         D. reminicence

 

Correct spelling: Reminiscence

7.

Ans: D

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 8. Which one is the correct spelling?

A. Remittance       B. Remmitence

C. Remmittance   D.  Remittence

8.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৪-১৫ 9. Which one is the correct spelling?

A. renasa            B. renascene

C. renescence    D. renascence

9.

Ans: D

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-২’ (বিজ্ঞান অনুষদ) ইউনিট ২০১৪-১৫ 10. Find the correct spelling:

A. Reconnaissence      B. Reconnaisance

C. Reconnaissance      D. Reconaissance

E. Recconnaissance

10.

Ans: C

Standard Bank Ltd. Trainee Asst. Officer 2013 11. Find the correct spelling:

A. Riunion     B. Reunion

C. Riunion     D. Reunin      E. Reunioon

11.

Ans: B

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 12. Choose the correct spelling:

A. Rendezvous     B. Rindezvous

C. Rondezvous     D. Randezvous

E. Rondenvous

12.

Ans: A

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘মানবিক’ ২০১৩-১৪ 13. Which of the following has got the correct spelling?

A. righteous    B. righteaous

C. rightious     D. rightius

13.

Ans: A

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 14. Choose the correct spelling.

A. Relevent     B. Relevant

C. Ralevant     D. Relavent

14.

Ans: B

উপজেলা মাধ্যমিক শিÿা অফিসার নিয়োগ ২০১৫/ পাবনা বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 15. Choose the correct spelling.

A. renaissance   B. renasesee

C. renasace         D. rennaissance

15.

Ans: A

পলস্নী কর্ম সহায়ক ফাউন্ডেশনে অ্যাসিসটেন্ট ম্যানেজার নিয়োগ ২০১৪ 16. নিচের কোন বানানটি সঠিক নয়?

A. Rigerous      B. Rigourous

C. Regerous     D. Rigorous

16.

Ans: D

মাদকদ্রব্য নিয়ন্ত্রণ অধিদপ্তরে উপ-পরিদর্শক নিয়োগ ২০১৩/বেগম রোকেয়া বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 17. Which word is correctly spelt?

A. Recesion    B. Recession

C. Recesson    D. Ricession

 

 

17.

Ans: B

 

 

 

 

S

Sabotage

Sacrifice

Sacrilegious

Safety

Sandwich

Satellite

Saturday

Scarcity

Schedule

Science

Scintillation

Scissors

 

Secondary

Secretariat

Secretary

Seizure

Semester

Separate

Septuagenarian

Sergeant

Serviceable

Several

Shakespeare

Shepherd

Sheriff

Shield

Shoulder

Seize

Significant

Sincerely

Skiing

Sleight

Sobriety

Soliloquy

Sophomore

Sorcerer

 

Souvenir

Specimen

Spontaneous

Stationery

Statistics

Statue

Strategy

Strength

Strenuous

Stubbornness

Subtle

 

Subtlety

Succeed

Success

Successful

Succession

Sufficient

Suggestive

Supercilious

Superintendent

Superlative

Supersede

 

Suppress

Surround

Surveillance

Susceptible

Suspicious

Swimming

Symbolic

Symmetrical

Symmetry

Synonymous

 

 

স্বাস্থ্য মন্ত্রণালয়ে সহকারী প্রকৌশলী নিয়োগ ২০১৬

 

1. Choose the correctly spelt word from the list.

A. superceed    B. superseed

C. Supercede   D. Supersede

1.

Ans: D

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 2. No spelling mistake occurs in –

A. Scribble       B. Scribel

C. Scricble       D. Scrrible

2.

Ans: A

 

ইসলামী বিশ্ব. ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬/ মাওলানা ভাসানী বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Find the correct spelling.

A. Suvenir       B. Suvenir

C. Souvenir     D. Sovanir

3.

Ans: C

কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬/উপজেলা পোস্ট মাস্টার ২০১৬/জাবি ‘এ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Which spelling is correct?

A. secretariate  B. secretariat

C. secretariete  D. secretariet

4.

Ans: B

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

5. Choose the correct spelling:

A. Statistics      B. Statystics

C. Statistycs     D. Statystycs

5.

Ans: A

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

6. Choose the correct spelling:

A. Somerset Mom

B. Somerset Maugham

C. Somerset Maughm

D. Somerset Mauhm

6.

Ans: B

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 7. The correctly spelled word is –

A. Susceptable   B. Suceptable

C. Susceptible    D. Suceptable

7.

Ans: C

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

8. Find out the misspelt word:

A. Scintillation   B. Symetry

C. Symbolic         D. Suggestive

 

Correct spelling: Symmetry

8.

Ans: B

কুমিলস্না বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

9. Choose the correct spelling.

A. supercelious      B. supercillious

C. supercilious      D. supersilcous

9.

Ans: C

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘ব্যবসায় শিক্ষা’ ২০১৪-১৫

 

 

10. Identify the misspelled word:

A. surveillance    B.encyclopiedia

C. pursuite         D.  accomodation

 

Correct spelling: Encyclopedia,  Pursuit,  Accommodation

11.

Ans: A

 

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘বিজ্ঞান’ ২০১৪-১৫

 

 

12. Identify the misspelled word:

A. supercede    B. dessert

C. conceive       D. questionnaire

Correct spelling: Supersede

12.

Ans: A

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

13. The correct spelling is–

A. sobrity       B. sobreity

C. sobriety     D. sobrighty

13.

Ans: C

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘বিজ্ঞান’ ২০১৩-১৪

 

14. Which of the following is correctly spelt?

A. Spontaneus      B. Spontenions

C. Spontaneous    D. Spontanaus

14.

Ans: C

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ-১’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

15. Choose the correct spelling–

A. Serviciable  B. Servicaeble

C. Serviceble   D. Serviceable

15.

Ans: D

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১২-১৩ 16. Which of the following word is not correctly spelled?

A. Acclimatization    B. Camouflage

C. Foreign               D. Surveilance

E. Vocabulary

Correct spelling: Surveillance

16.

Ans: D

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১২-১৩ 17. Which one is correct?

A. Squirral       B. Squirrel

C. Squirroel     D. Squiral

17.

Ans: B

শিÿা, ডাক, স্বাস্থ্য ও অর্থ মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক ও ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৫ 18. Choose the word correctly spelt–

A. soverinty     B. soverignty

C. sovereignty  D. soverneiginity

18.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

19. Choose the correct spelling–

A. Sabotage     B. Sabatage

C. Salabatage   D. Sabotaze

19.

Ans: A

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ 20. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Sattellite     B. Sattelite

C. Satelite       D. Satellite

20.

Ans: D

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ 21. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Sydentary    B. Sydentry

C. Sedentary    D. Sydentery

21.

Ans: C

 

 

 

T

Tangible

Tariff

Technical

Technique

Television Temperament

 

Temperamental

Temperature

Tendency

Therefore Thorough

Trespass

Threshold

Through

Tobacco Together

Tolerate

 

Tomorrow

Tournament

Transferred Transfiguration Transparency

 

Tremendous Triumph

Trouser

Truly

Tsunami

 

Tuberculosis

Tuition

Twelfth

Typhoid

Tyranny

 

৩১ তম বিসিএস/বাংলাদেশ রেলওয়েতে সহকারী প্রকৌশলী নিয়োগ ২০১৬ 1. Choose the correct spelt word:

A. Tsunami      B. Sunami

C. Suname       D. Sunamee

1.

Ans: A

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. Choose the correct spelling:

A. Trouser       B. Trouscss

C. Trouzer       D. Trouzers

2.

Ans: A

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which one is correct?

A. Tresspass    B. Trespass

C. Trespas        D. Tresspas

3.

Ans: B

ঈরিসংখ্যান ব্যুরোয় ডাটা এন্ট্রি অপারেটর নিয়োগ ২০১৬-১৭ 4. শুদ্ধ বানানটি চিহ্নিত করম্নন।

A. Tolerate       B. Tolarate

C. Tolaret         D. Tolerete

4.

Ans: A

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 5. Choose the misspelled word:

A. typhoide      B. Cholera

C. Asthma        D. Dehydration

Correct spelling: Typhoid

5.

Ans: A

মহা-হিসাব নিরীÿক ও নিয়ন্ত্রকের কার্যালয়ে অডিটর নিয়োগ ২০১৫ 6. Select the word that is spelled correctly.

A. Truely         B. Truly

C. Truily          D. Trully

6.

Ans: B

মহা-হিসাব নিরীÿক ও নিয়ন্ত্রকের কার্যালয়ে অডিটর নিয়োগ ২০১৫ 7. Select the word that is spelled correctly.

A. Temperament     B. Temperment

C. Temparament     D. Temparment

7.

Ans: A

কন্ট্রোলার জেনারেল ডিফেন্স ফাইন্যান্স-এর কার্যালয়ের অধীন জুনিয়র অডিট অফিসার নিয়োগ ২০১৪

 

8. নিচের কোন বানানটি সঠিক নয়?

A. gymnasium    B. tommorrow

C. psychology      D. stuff

 

Correct spelling: Tomorrow

8.

Ans:

পররাষ্ট্র মন্ত্রণালয়ে সাইফার অফিসার নিয়োগ ২০১২ 9. Which one is correct spelling?

A. Tution         B. Teution

C. Tuition        D. Tiution

9.

Ans: C

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

10. কোনটি শুদ্ধ বানান?

A. Trensparency          B. Transparency

C. Trensperency          D. Transperency

10.

Ans: B

 

 

 

U-V-W-X-Y-Z (U-Z)

Unanimous

Undoubtedly

Unforgettable Unfortunately

Unique

Universal

 

Unmanageable

Unnecessary

Usage

Vacuum

Vary

Vegetarian

Vehicle Vengeance

Vicious

Vigilance

Villain

Violence

 

Visionary

Voluntary

Volunteer

Voraciously

Warrant

Weather

 

Wednesday

Weight Weird

Welcome

Whale

Whether

Whisper

 

Withdrawal

Withhold

Yacht

Yield

Zealous

Zoology

 

৩১ তম বিসিএস

 

 

1. Choose the correct spelt word:

A. Volantory    B. Volantary

C. Voluntary    D. Voluntory

1.

Ans: C

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘জে’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 2. The correct spelling is–

A. Voraciously   B. Voraciusly

C. Voracisively  D. Voracitively     E. Vorily

2.

Ans: A

কুমিলস্না বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. Which one is the correct spelling?

A. Vigilance       B. Repeatition

C. Diarrheaoea  D. Encyclopaedea

 

Correct spelling: Repetition,  Diarrhoea,  Encyclopedia

3.

Ans: A

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৪-১৫ 4. Choose the correct spelling.

A. Volunter      B. Voluntear

C. Volanter      D. Volunteer

4.

Ans: D

 

The End

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *