Completing Sentence

এক নজরে Past Perfect

 

নিচের নিয়মগুলোর ক্ষেত্রে Sentence-এর এক অংশ Past Perfect হলে অপর অংশ অবশ্যই Past Indefinite হয়। যেমন:

 

Hardly had I reached the station    before/when  the train left.
Scarcely had I reached the station  when         the train left.
No sooner had the doctor gone       than       the patient died.
Had he studied hard,                             he might have passed in the exam.
He came to me                after              I had gone out.
The patient had died     before               the doctor came.
He pretended        as if/as though          he had known everything.
It was ten years               since             I had seen you. (সময় নির্দেশক Sentence)

 

 

Questions                                                          

      Past Perfect                                                      

  1. No sooner had the doctor gone ————-.
  2. No sooner had we heard the news ———-.
  3. No sooner had the police come ————-.
  4. Scarcely had he entered the classroom—-.
  5. Had he invited me, ——————————–.
  6. We had reached the station before ———.

 

      Answers

     Past Indefinite

  1. than the patient died.
  2. than we went to the college.
  3. than the terrorist left the place
  4. when the students stood up.
  5. I would have attended the party.
  6. the train left.

     

Questions   

     Past Indefinite                                                  

  1. He was given the job after ——— ——.
  2. He met with me after ———————.
  3. He talked asif/as though——————.
  4. Five years passed since ——————-.
  5. Ten years passed since ——————-.
  6. It was a long time ————————-.
  7. It was a long time since ——————.
  8. It was ten years since———————.
  9. He talked as if/as though—————–.
  10. She told the matter as if/as though —–.
  11. He proceeded as if/ as though———–.
  12. Hasib behaved as if ———————–.

 

     Answers

     Past Perfect

  1. he had done well in viva.
  2. he had come home.
  3. he had been mad.
  4. he had left the village.
  5. I had seen you last.
  6. since I had heard from you.
  7. I had met you.
  8. I had seen you.
  9. he had been a mad.
  10. he had known it.
  11. I had not spoken.
  12. he had known everything.

 

Note:

since-এর ক্ষেত্রে সময় নির্দেশক অংশ যদি Present Perfect অথবা Present Indefinite হয় তাহলে পরের অংশ Past Indefinite Tense  হয়। যেমন-

Ten years have passed     since    I met you.
Present Perfect                        Past Indefinite

 

It is a long time  since    I met you.
Present Indefinite      Past Indefinite

 

As if/as though-এর প্রথম অংশ Present Indefinite হলে As if/as though যুক্ত অংশ Past Indefinite হয়। যেমন:

The building looks beautiful  as if/as though it were a palace.
Present indefinite                                       Past indefinite

 

     Questions                                                         

     Present Indefinite/Present Perfect               

  1. Five years have passed since ————-.       
  2. Ten years have passed since ————-.
  3. It is a long time —————————.
  4. Hasib behaves as if ———————–.
  5. He talks as if/as though ——————.
  6. He pretends as if/ as though————-.

 

Answers

Past Indefinite

  1. he left the village.
  2. I saw you last.
  3. since I heard from you.
  4. he knew everything.
  5. he were a mad.
  6. he were a leader.

 

বিশ্লেষণ:

 

since-এর পূর্বে

 

Present Indefinite  অথবা

Present Perfect Tense থাকলে

 

since-এর পরে

 

Past Indefinite Tense হয়।
Past Indefinite Tense থাকলে Past Perfect Tense হয়।

 

সংক্ষেপে,

পূর্বে

since-এর

 

পরে
Present Past
Past Past Perfect

 

অর্থাৎ, since এর পূর্বে Present পরে Past এবং

since এর পূর্বে Past       পরে Past Perfect

 

Exam Questions and Solutions

1. Twenty years since my father died.

A. has passed       B. have passed

C. pass                 D. passed

 

1. সংস্থাপন মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৭ Ans: B

2. Which one completes the sentence properly?

Some days –since my father died.

A. are passed           B. passed

C. have passed        D. had passed

2. পাবলিক সার্ভিস কমিশনে সহকারী পরিচালক পদে নিয়োগ পরীক্ষা ১৯৯৪ Ans: C
3. I to meet you ever since I read your first novel.

A. hope                          B. have hoped

C. have been hoping    D. am hoping

3. ঢাবি খ ইউনিট২০১০-১১Ans: B
4. Twenty years – since my father died.

A. has passed      B. have passed

C. pass                 D. had passed

4. সংস্থাপন মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৭  Ans: B
5. – since he settled in London.

A. Ten years have passed

B. Ten years had passed

C. Ten years passed

D. Ten years had been passed

5. জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয়: খ ইউনিট ২০১০-১১ Ans: A
6. Many years have passed since I –my friend.

A. had met        B. met

C. meet             D. have been met

6. সরকারি মাধ্যমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা ২০০৬ Ans: B
7. Since last year, I – him once.

A. have been seeing   B. have seen

C. see                       D. was seeing       E. saw

 

Note: যেহেতু sinceএর পরে Past Indefinite Tense রয়েছে সেহেতু পরবর্তী অংশে Present Perfect Tense হয়েছে। Sequence of Tense অনুযায়ী বাক্যের অর্থগত দিক ঠিক রাখার জন্য Present Perfect Tense ব্যবহৃত হয়েছে। Present Indefinite Tense ব্যবহৃত হলে বাক্যের অর্থগত দিক ঠিক রাখা সম্ভব হত না।

7. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়: খ ইউনিট ২০০৯-১০
Ans: B

 

 

 

8. ‘My father insists on–quality materials for the construction of our new house’.

A. use            B. to use

C. the use      D. using

 

Note: Appropriate Preposition-এর পরে কোনো verb থাকলে উক্ত verb-এর সাথে ‘ing’ যোগ করতে হয়।

8. আবহাওয়া অধিদপ্তরে সহকারী আবহাওয়াবিদ নিয়োগ পরী ২০০০
Ans: D

 

9. I am fond of .

A. ride          B. riding

C. rider         D. rode           E. rides

9. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়ে ১ম বর্ষ ভর্তি পরীক্ষা, ছ ইউনিট ২০০৯-১০
Ans: B
10. He work instead of .

A. playing         B. play

C. played          D. having played

10. পাসপোর্ট অধিদপ্তরে সহকারী পরিচালক নিয়োগ পরীক্ষা ২০০৭ Ans: A

 

No sooner had, Scarcely had এবং Hardly had যুক্ত অংশ অবশ্যই Past Perfect Tense হয়। সেক্ষেত্রে, than, when এবং before যুক্ত অংশ Past Indefinite Tense হতেই হবে। No sooner had এর সাথে than এর সম্পর্ক Scarcely had এর সাথে when এর সম্পর্ক এবং Hardly had এর সাথে before এর সম্পর্ক আছে।

No sooner had  

+ Past Perfect Tense

 

 

than  

+ Past Indefinite Tense

 

 

Scarcely had when
Hardly had when/

before

 

Exam Questions and Solutions

11. Identify the correct sentence:

A. No sooner had we reached the station the train left.

B. No sooner had we reached the station then the train left.

C. No sooner had we reached the train left.

D. No sooner had we reached the station than the train left.

11. কারিগরি শিক্ষা অধিদপ্তরে চিফ ইনসট্রাক্টর নিয়োগ পরীক্ষা ২০০৩ Ans: D

 

12. Choose the correct tense-

A. Scarcely had we started than it began to rain.

B. Scarcely had we started when it began to rain.

C. Scarcely had we started but it began to rain.

D. Scarcely had we been started but it began to rain.

12. পিএসসিকর্তৃক নির্ধারিত ১২টি পদে নিয়োগ পরীক্ষা ২০০১ Ans: B

 

13. Hardly had the train stopped–

A. before we got down.    B. as we got down.

C. than we got down.       D. when we got down.

13. দুর্নীতি দমন কমিশনে পরিদর্শক পদে নিয়োগ পরীক্ষা-২০০৩ Ans: A
14. Hardly had the train started ——–.

A. before we got on      B. as we got down

C. than we got down    D. when we got down

14. থানা শিক্ষা অফিসার নিয়োগ পরীক্ষা ১৯৯৬
Ans: A

 

15. Hardly had we reached the school .

A. when the bell rang   B. than the bell rang

C. the bell rang            D. after the bell ringing

Note: Hardly had-এর সাথে before এর পরিবর্তে when যুক্ত হয়েও Past Perfect Tense গঠিত হতে পারে।

15
১২ তম শিক্ষক নিবন্ধন ২০১৫  Ans: A
16. Hardly ––entered the office when he realized that he had forgotten his wallet.

A. he had     B. he was

C. had he     D. did he

16. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১২-১৩
Ans: C
17. Identify the correct sentence:

A. No sooner had we reached the station the train left.

B. No sooner had we reached the station then the train left.

C. No sooner had we reached the train had left.

D. No sooner had we reached the station than the train left.

17. কারিগরি শিক্ষা অধিদপ্তরে চিফ ইনসট্রাক্টর নিয়োগ ২০০৩ Ans: D

 

18. No sooner had he reached the station the train left.

A. when         B. then

C. than          D. before

18. জাবি A ইউনিট ২০১৩-১৪ Ans: C

 

19. No sooner ––the house than ––.

A. had I left, it started raining

B. I left, rain started

C. did I leave, it had started raining

D. had I left, it was raining

19. জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়: মানবিক ২০১৪-১৫ Ans: A

 

20. Scarcely had he come ——- it started raining.

A. then          B. at once

C. when        D. after that

20. প্রাথমিক সহকারী শিক্ষক ২০০৭ Ans: C

 

21. No sooner did the thief see the policeman .

A. No sooner did the thief see the policeman when he ran away.

B. No sooner had the thief seen the police man before he ran away

C. No sooner had the thief seen the police man than he ran away

D. No sooner did the thief see the policeman he had run away

21. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ Ans: C

 

22. Choose the correct sentence:

A. Scarcely had we been started but it began to rain.

B. Scarcely had we started but it started to rain.

C. Scarcely had we been started when it began to rain.

D. Scarcely had we been started than it began to rain.

22. সহকারী উপজেলা/থানা শিক্ষা অফিসার নিয়োগ ২০১২  Ans: C

 

অতীতে সংঘটিত দুটি ক্রমিক ঘটনার ক্ষেত্রে যে ঘটনাটি অপেক্ষাকৃত আগে ঘটে সেটি Past Perfect Tense এবং অপরটি Past Indefinite Tense হয়। সাধারণত before-এর পূর্বে এবং after-এর পরে Past Perfect Tense হয় এবং অপরটি হয় Past Indefinite Tense. যেমন-

 

The patient had died before the doctor came.

The patient died after the doctor had come.

 

Exam Questions and Solutions

23. I (finish) the work before the sun set.

A. had finished              B. have finished

C. shall have finished    D. no one

23. ইসলামী  বিশ্ববিদ্যালয় D ইউনিট ২০১৫-১৬ Ans: A
24. Bijoy went to bed after he lesson.

A. learnt          B. have learnt

C. learning       D. had learnt

24. ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় F ইউনিট ২০১৫-১৬ Ans: D
25. He had written the book before he .

A. has retired     B. will be retired

C. retired           D. had learnt

25. প্রাক-প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ ২০১৫ Ans: C
26. They arrived here after you (left).

A. had left        B. left

C. will leave     D. leave

26. ১২ তম শিক্ষক নিবন্ধন ২০১৫ Ans: A

 

27. Prodip went to bed after he  his lesson.

A. learnt           B. learning                  

C. had learn       D. had learnt

27. ঢাবি: ক ইউনিট ২০০৯-১০  Ans: D
28. My friend before I came.

A. would be leaving    B. had been leaving

C. had left                    D. will leave   

28. খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় (জীববিজ্ঞান স্কুল) ২০১০-১১ Ans: C
29. Choose the correct tense-

A. The train has left before we reached the station.

B. The train left before we reached the station.

C. The train had left before we reached the station.

D. The train was left before we reached the station.

29. দুর্যোগ ব্যবস্থাপনা ব্যুরো-তে সহকারী পরিচালক নিয়োগ পরীক্ষা-২০০১ Ans: C

 

30. I reached the station after the train (to leave).

A. I reached the station after the train has left.

B. I reached the station after the train has been left.

C. I reached the station after the train left.

D. I reached the station after the train had left.

30. পরিকল্পনা মন্ত্রণালয়ে ডাটা প্রসেসিং অপারেটর পদে নিয়োগ পরীক্ষা-২০০২ Ans: D

 

31. Choose the correct tense.

A. I have looked for a good doctor before I met you.

B. I had looked for a good doctor before I met you.

C. I looked for a good doctor before I had met you.

D. I am looking for a good doctor before meeting you.

31. পররাষ্ট্র মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৮ Ans: B

 

 

নিচের নিয়মগুলোর ক্ষেত্রে Sentence-এর এক অংশ Present Indefinite/Present Perfect হলে অপর অংশ সাধারণত Future Indefinite অথবা Present Conditional-এর অনুরূপ নিয়ম ব্যবহৃত হয়।

Conditional Non Conditional
unless  

provided that

provided

 

in case

so that

in order that

so——that

                                                                                       

Present Conditional: can/may + Verb-এর Base Form অথবা, cannot/may not + Verb-এর Base Form.

 

Example:  

তুমি আমাকে সাহায্য করবে এই শর্তে আমি তোমাকে সাহায্য করব।

I will help you provided that you help me.
Future Indefinite                 Present Indefinite

 

সে কঠোর পরিশ্রম করে যাতে সে জীবনে উন্নতি করতে পারে।

He works hard so that  he can succeed in life.
Present Indefinite       Present Conditional-এর অনুরূপ

 

বোঝা এত ভারী যে আমি বহন করতে পারি না।

The load is so heavy  that I can not carry it.
Present Indefinite           Present Conditional-এর অনুরূপ

 

if ও in case এর মধ্যে পার্থক্য

‘‘দুটি শর্তাধীন ঘটনার একটি ঘটনা ঘটলে অপরটিও ঘটবে কিংবা একটি ঘটনা না ঘটলে অপরটিও ঘটবে না’’ এরূপ বুঝাতে বাক্যে if ব্যবহৃত হয়। যেমন-

 

যদি সে আসে, তাহলে আমি সেখানে যাব

If he comes, I will go there.

 

যদি সে না আসে, তাহলে আমি সেখানে যাব না

If he doesn’t come, I won’t go there.

 

উপরের বাক্যে শর্ত জুড়ে দেওয়া হয়েছে যেখানে একটি ঘটনা আর একটি ঘটনার উপর নির্ভরশীল। অর্থাৎ একটি ঘটলে অপরটি ঘটবে কিন্তু একটি না ঘটলে অপরটিও ঘটবে না।

‘‘কোন একটি শর্তহীন ঘটনা ভবিষ্যতে ঘটতে পারে’’এই বিবেচনায় বাক্যে in case ব্যবহৃত হয়। যেমন-

I will carry an umbrella in case it rains.
আমি একটি ছাতা বহন করব পাছে যদি বৃষ্টি হয়।

 

উপরের বাক্যে-কোন শর্ত ছাড়াই ভবিষ্যতে বৃষ্টি হতে পারে এই আশঙ্কায় সঙ্গে ছাতা নেওয়ার সিদ্ধান্ত গৃহীত হয়েছে। অর্থাৎ “‍বৃষ্টি হলে ছাতা নেব কিংবা বৃষ্টি না হলে ছাতা নেব না” এমন কোনো শর্ত এখানে নেই। নিচের নিয়মগুলোর ক্ষেত্রেও একই নিয়োগ প্রযোজ্য।

 

We need another plan in case this one doesn’t work.
আমাদের আরো একটি পরিকল্পনার দরকার পাছে যদি এটি (পরিকল্পনা) কাজ না করে।

 

Get some money in case you need to buy something.
কিছু টাকা রাখ পাছে যদি তোমার কিছু কেনার প্রয়োজন পড়ে।

 

I will call you again in case you forget.
আমি তোমাকে ফোন করব পাছে যদি তুমি ভুলে যাও।

 

Don’t drive very fast in case you have an accident.
খুব দ্রম্নত গাড়ি চালিওনা পাছে যদি দুর্ঘটনা ঘটে।

Unless এবং If এর 1st Conditional-এর নিয়ম একই। তবে If ব্যবহারের ক্ষেত্রে do not/does not ব্যবহৃত হয় কিন্তু Unless ব্যবহারের ক্ষেত্রে do not/does not ব্যবহৃত হয় না। কারণ Unless অর্থ – যদি না।

 

যেমন:

যদি (তুমি) কঠোর পরিশ্রম না কর, তাহলে তুমি জীবনে উন্নতি করতে পারবে না।

If you don’t work hard,  you cannot shine in life.
Present Indefinite          Present Conditional

 

যদি না কঠোর পরিশ্রম কর, তাহলে তুমি জীবনে উন্নতি করতে পারবে না।

Unless you work hard,   you cannot shine in life.
Present Indefinite           Present Conditional

 

Complete the following sentences:

      Questions                                                      

  1. If you do not work hard, ———————-.
  2. If you read in Cadet College, —————–.
  3. If you respect others ————————–.
  4. If we make the best use of time, ————-.
  5. We cannot keep our body fit unless ——-.
  6. Unless you hurry up, ————————-.
  7. Unless you study hard, ———————–.
  8. You will not pass the examination,———-.
  9. We can not keep our body fit —————.
  10. He will not go unless ————————–.
  11. Unless he gets up early in the morning,——.
  12. The bus will start in time provided that –.
  13. I will lend you some money provided that—.
  14. He always flatters his boss so that ———–.
  15. We exercise so that ————————–.
  16. Time is so valuable that ——————–.
  17. The lesson is so ambiguous that ———–.

 

       Answers

  1. you can not prosper in life.
  2. you may join the army easily.
  3. you will also be respected.
  4. we can prosper in life.
  5. we exercise regularly.
  6. you will miss the bus.
  7. you can  not pass in the exam.
  8. unless you study hard.
  9. unless we take a balanced diet.
  10. he is allowed.
  11. he will not enjoy fresh air.
  12. the weather is fine.
  13. you return it in time.
  14. he can get extra facilities.
  15. we may/can keep good health.
  16. we should make the best use of time.
  17. I can not understand it.

 

নিচের নিয়মগুলোর ক্ষেত্রে Sentence-এর এক অংশ Past Indefinite হলে অপর অংশে সাধারণত Past Conditional-এর অনুরূপ নিয়ম ব্যবহৃত হয়।

Conditional Non Conditional
If

unless  

provided

that provided

in case

so that       

in order that

so——that

         

Past Conditional: would/could/might + Verb-এর Base Form.

If I were a king,    I would help the poor.
Past Indefinite      Past Conditional

Unless you worked hard,   you could not shine in life.
Past Indefinite                   Past Conditional

I would support you provided you supported me.
Past Conditional                        Past Indefinite

He demanded some money so that he could buy some books.
Past Indefinite                               Past Conditional-এর অনুরূপ

They came herein order that they might continue their discussions.
Past Indefinite                            Past Conditional-এর অনুরূপ

 

তবে, বাক্যের অর্থসঙ্গতি রক্ষার জন্য উপরিউক্ত Non Conditional নিয়মগুলোর ক্ষেত্রে বাক্যের উভয় পাশেই Past Indefinite Tense-ও হতে পারে। যেমন-

 

Our patient was so serious that we had to take her to a private clinic.

Past Indefinite                                          Past Indefinite

 

I took the keys in case I came home late.

Past Indefinite            Past Indefinite

 

মূলত, Past Conditional হচ্ছে Past Indefinite এর-ই একটি ব্যবহারিক রূপ।

 

Complete the following sentences:

Questions                                                          

  1. Unless you studied hard, ————–.
  2. I closed the door so that —————.
  3. He worked hard so that —————–.
  4. He went to London so that ————-.
  5. The dinner was so delicious that——.
  6. The weather was so cold that ———-.
  7. The wind was so strong that————.
  8. He was so foolish that ——————.
  9. The weather was so cold that ———-.

 

Answers

  1. you could not make well in the exam.
  2. none could disturb me.
  3. he could pass in the examination.
  4. he could get a higher degree.
  5. we ate my heart content.
  6. we could not go out.
  7. it blew away many houses.
  8. he could not understand simple matters.
  9. we could not go out.

Exam Questions and Solutions

32. The boy unless he apologized sincerely.

A. not be forgiven            B. have not been forgiven

C. has not been forgiven  D. would not be forgiven

32. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় B ইউনিট ২০১৫-১৬ Ans: D

 

যে বাক্যে সুনির্দিষ্ট কোনো সময়ের উলেস্নখ থাকে না কিন্তু always, often, sometimes, daily, regularly, everyday, every year, usually, normally, occasionally, generally ইত্যাদি শব্দ যুক্ত থাকে সেই বাক্যের Verb টি Simple Present Tense হয়। যেমন-

He often comes here.

They always disturb me.

We visit the place every year.

We occasionally go to our native village.

 

Exam Questions and Solutions

33. Rabindranath’s  stories often– surprise endings.

A. had         B. have

C. has         D. have had

Note: বাক্যের Subject ‘stories’ Plural হওয়ায় উত্তর has না হয়ে have হয়েছে।

33. ঢাবি ঘ ইউনিট ২০০০-০১

Ans: B

34. We often­a victim of circumstances.

A. fallen             B. felt

C. did fall           D. fall

34. গণমাধ্যম ইনস্টিটিউটে সহকারী পরিচালক(বেতার প্রকৌশল প্রশিক্ষণ)-২০০৩

Ans: D

35. I usually breakfast at 6:30 in the morning.

A. eat           B. took

C. ate           D. had        E. None of these

35. বাংলাদেশ বনশিল্প উন্নয়ন কর্পোরেশনে সহকারী ব্যবস্থাপক নিয়োগ ২০১৩ Ans: A

 

বাক্যে Now, at this moment, at this time, still, at present  এবং তাৎক্ষণিকভাবে দৃষ্টি আকর্ষণমূলক শব্দ যেমন- look, listen, hush ইত্যাদি থাকলে Present Continuous Tense হয়। যেমন-

 

I am reading a novel now.

He is still watching the cricket match on television.

 

Exam Questions and Solutions

 

36. I a letter to my sister now.

A. wrote              B. write

C. had written    D. am writing

36. চবি কইউনিট ২০১০-১১

Ans: D

37. The baby because it is hungry now.

A. is crying     B. cries

C. is                 D. are 

37. অর্থ মন্ত্রণালয়ের অধীনে প্রশাসনিককর্মকর্তা নিয়োগ পরীক্ষা-২০০৪ Ans: A
38. Look! The girlscricket.

A. Play               B. have played

C. are playing   D. played     

38. Ans: C

 

কারণযুক্ত Sentence-এর ক্ষেত্রে since/as-এর উভয় অংশই সাধারণত একই Tense হয়। এছাড়া, though/although/and/but-এর উভয় অংশেও সাধারণত একই Tense হয়। যেমন-

Since they played well,  they won the match.
Simple Past                         Simple Past

As I was ill,  I could not go to school.
Simple Past          Simple Past

Though he is poor,        he is honest.
Simple Present          Simple Present

I was ill, andI could not go to school.
Simple Past             Simple Past

The boy is intelligent but he can not pass.
Simple Present               Simple Present

The boy was intelligent but he could not pass.
Simple Past                          Simple Past

 

The man is poor but honest.

(The man is poor. The man is honest.)
Simple Present    Simple Present

 

 

But দ্বারা এইরূপ দুটি Simple Sentence যুক্ত হলে যে অংশটুকু উভয় Sentence-এ বিদ্যমান থাকে সেই অংশটুকু সাধারণত একবার লেখা হয়। উপরের বাক্যে The man is অংশটুকু Common তাই But-এর পরে The man is অংশটুকু লেখার প্রয়োজন নেই।

and এর ক্ষেত্রেও একই নিয়ম প্রযোজ্য। যেমন-

They worked hard and improved their condition.

 

[They worked hard.  They improved their condition.  And দ্বারা বাক্য দুটি যুক্ত হওয়ায় And-এর পরে Common অংশ ‘They’ বাদ দেওয়া হয়েছে।]

 

Complete the following sentences:

 

Questions

  1. Though our farmers work hard, they do not get what —.
  2. Though Bangladesh is blessed with rivers,—————-.
  3. —————-he is going to market without an umbrella.
  4. Though lost wealth can be regained by hard work,——.
  5. Though the boy is intelligent, ——————————-.
  6. Though Bangladesh has limited natural resources, ——.
  7. Though he shouted for help, ——————————–.
  8. Though he had a lot of well-wishers, ———————-.
  9. Though he had a lot of well-wishers, ———————-.

       

      Answers

  1. they deserve.
  2. it faces scarcity of water.
  3. Though it is raining,
  4. lost time can never be got back.
  5. he can not pass.
  6. she has a large population.
  7. nobody helped him.
  8. none helped him in distress.
  9. none helped him in his rainy days.

 

(since/as­ যেহেতু)

      Questions

  1. As he was tired, ———————————————-.
  2. Since the weather was very cold, ————————–.
  3. Since the boy broke discipline, —————————-.
  4. Since Bangladesh is an agricultural country,————-.
  5. Since Bangladesh is an agricultural country,————-.
  6. As her economy depends on agriculture, —————–.
  7. ————————————-as it did not rain in time.
  8. ————————————-as it did not rain in time.
  9. He has fallen down the stairs as —————————.

      

      Answers

  1. he felt weak.
  2. I could not come out.
  3. he was punished.
  4. her economy largely depends on it.
  5. most of the people are farmers.
  6. the govt. should emphasize on agriculture.
  7. Crops did not grow well
  8. Crops didn’t grow well
  9. he is weak.

 

অভ্যাসগত কর্ম এবং চিরন্তন সত্য বাক্য যখন when দ্বারা যুক্ত হয় তখন Simple Present Tense হয়। যেমন-

(অভ্যাসগত কর্ম)

We close the door when we go to bed.
Simple Present              Simple Present

10 am is the time when our classes start.
Simple Present                Simple Present

11 pm is the time  when we go to bed.
Simple Present            Simple Present

 

চিরন্তন সত্য

When water reaches 100 degrees,     it boils.
Simple Present                          Simple Present

When you eat too much,    you get fat.
Simple Present              Simple Present

When babies are hungry,    they cry.
Simple Present              Simple Present

 

উল্লেখ্য, এ ধরনের চিরমত্মন সত্য বাক্যের ক্ষেত্রে If যুক্ত Zero Conditional Sentence এবং when-এর ব্যবহার এবং বাক্যের অর্থ একই। যেমন-

 

You get water when/if you mix oxygen and hydrogen.

When/If you touch a fire, you get burned.

People die when/if they don’t eat.

39. When water it turns into ice.

A. freezes              B. will freeze

C. would freeze    D. froze

39. দুর্নীতি দমন কমিশনে

সহকারী উপ-পরিদর্শক

পদে নিয়োগ পরীক্ষা-২০০৪

Ans: A

 

দুটি বর্তমান ঘটনা যদি while/when  দ্বারা যুক্ত হয় তাহলে while/when  যুক্ত অংশটি Present Continuous Tense হয়। যেমন-

40. Don’t make a noise while your father .

A. is being asleep        B. is sleeping

C. asleep                       D. has slept

40. ২৬ তম

২৪ তম বিসিএস

Ans: B

 

দুটি ভবিষ্যৎ ঘটনা when দ্বারা যুক্ত হলে when যুক্ত অংশে Present Indefinite Tense এবং অপর অংশে Future Indefinite Tense হয়। যেমন-

I will discuss the matter when they come here.

Exam Questions and Solutions

41. When Imoney, I will buy a dictionary.

A. may get          B. may be got

C. will get             D. get

41. ঢাবি ঘ ইউনিট ১৯৯৭-৯৮ Ans: D

 

42. I will phone you when I the news.

A. am getting       B. get

C. will get            D. will be getting

42. গণমাধ্যম ইনস্টিটিউটে সহকারী পরিচালক নিয়োগ পরীক্ষা ২০০৩ Ans: B

 

43. I shall meet my friend when ––.

A. he will come       B. he came

C. he comes            D. he will have come

43. জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয়: খ ইউনিট ২০১০-১১ Ans: C

 

প্রায় একই সময় সংঘটিত অতীতের দুটি ঘটনা যদি while/when/as দ্বারা যুক্ত হয় তাহলে while/when/as যুক্ত অংশটি Past Continuous Tense এবং অপর অংশটি Past Indefinite Tense হয়। তবে কখনো যদি when যুক্ত অংশ Past Indefinite Tense হয় তাহলে অপর অংশটি Past Continuous Tense হয়। যেমন-

44. They arrived we were watching TV.

A. as soon as        B. while

C. so that             D. because

44. রাজশাহী বিশ্ববিদ্যাল: ডি ইউনিট ২০১৫-১৬ Ans: B
45. When the man woke up it (to rain).

A. is raining          B. was raining

C. raining             D. were raining

45. রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয়: ‘টি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ Ans: B
46. While he in the garden a snake bit him.

A. walked             B. walks

C. is walking         D. was walking

46. ১২ তম প্রভাষক নিবন্ধন ২০১৫ Ans: D

 

47. While the man in the field, suddenly a dog came and him.

A. was, bite                B. was  walking, bit

C. walked, bitten         D. was walking, bite

47. ঢাবি: গ ইউনিট ২০১৪-১৫ Ans: B

 

48. The light went out while I .

A. read                B. had read

C. was reading     D. had been reading

 

48. প্রবাসী  কল্যাণ ও বৈদেশিক কর্মসংস্থান মন্ত্রণালয়ে সহকারী পরিচালক নিয়োগ ২০১২ Ans: C
49. My uncle arrived while I the dinner.

A. would cook     B. cook

C. had cooked      D. was cooking

49. ২৪ তম বিসিএস (বাতিল) Ans: D
50. As they waited Rahim argued against war-

A. while his brother discusses the effects of pollution.

B. while his brother discussed the effects of pollution

C. while his brother was discussing the effects of pollution.

D. while his brother had discussed the effects of pollution.

50.

Ans:  C

 

51. My uncle arrived while I TV

A.  was watched   B. had watched

C. would watch    D. was watching      E. watched

51. চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয়ে ১ম বর্ষ ভর্তি পরীক্ষা, ক ইউনিট ২০০৯-১০ Ans: D
52. I saw a blind man I was walking along the road.

A. while           B. at the time

C. when           D. before

52. মাধ্যমিক সহকারী শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা ২০০১ Ans:  A

তবে, while-এর ঠিক পরে Subject না থেকে যদি সরাসরি verb থাকে তাহলে verb-এর সাথে ing যুক্ত হয়। যেমন-

While playing in the field, he broke his leg.

 

অতীতের দুটি সমসাময়িক ঘটনার ক্ষেত্রে when/as যুক্ত বাক্যের এক অংশ Past Indefinite Tense হলে অপর অংশ Past Continuous Tense হয়।

 

Exam Questions and Solutions

53. As the sun , I decided to go out.

A. shines     B. has shone

C. shine       D. was shining

53. ২৪ তম বিসিএস  Ans:  D
54. Even as harvesting was going on

A. the rainy season began

B. the rainy season was began

C. the rainy season had began     

D. the rainy season begins

54.

Ans:  A

 

55. ‘Neela her hand when she was cooking dinner.

A. is burning        B. burnt

C. will burn          D. was burning

55. ২৬ তম বিসিএস

Ans:  B

56. We were watching the news when the telephone .

A. ringing            B. had rung

C. rang               D. rung

56.

Ans: C

57. It when I reached home.

A. was raining             B. is raining

C. has been raining      D. had raining

57. প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা-১৯৯৩  Ans:  A
58. We were watching the news when the telephone —–.

A. ringing        B. had rung

C. rang           D. rung

58. তথ্য মন্ত্রণালয়ের অধীনে সহকারী পরিচালক নিয়োগ পরীক্ষা ২০০১ Ans:  C

The End

Leave a Comment