Tag Question

Tag Question: বক্তা তার বক্তব্য সম্পর্কে শ্রোতার সমর্থন পাওয়া বা না পাওয়ার বিষয়ে নিশ্চিত হওয়ার জন্য বক্তব্যের শেষে একটি প্রশ্ন জুড়ে দেন যাকে Tag Question বলে। মনে রাখতে হবে যে, Affirmative Sentence- এ Negative Tag Question এবং Negative Sentence-এ Affirmative Tag Question হয়। যেমন-

Positive Statement Negative Tag
It is very hot today. isn’t it ?
You are a good student. aren’t you ?
We eat rice. don’t we ?
He spoke the truth. didn’t he ?

 

Negative Statement Positive Tag
He does not read a book. does he?
He did not speak the truth. did he ?
Tasmia will not cook rice. will she ?
We weren’t playing cricket. were we ?

 

The basic structure is:

+
Positive statement,


Negative tag?

Snow is white,

isn’t it?


Negative statement,

+
Positive tag?

You don’t like me,

do you?

 

Some special cases:

I am right, aren’t I? aren’t I (not amn’t I)
You have to go, don’t you? you (do) have to go…
I have been answering, haven’t I? use first auxiliary
Nothing came in the post, did it? treat statements with nothing, nobody etc like negative statements
Let’s go, shall we? let’s = let us

 

I am’ যদি  statement-এ ব্যবহৃত হয় এবং statement-টি যদি Affirmative Sentence হয়, তাহলে tag-এ aren’t I? অথবা ain’t I? ব্যবহৃত হয় । অর্থাৎ I am =aren’t I?   অথবা, I am =      ain’t I?

I am ten years old,…………………………..?

I am late for home, …………………………?

I am your well wisher, …………………….?

Actually I am waiting for Kamal, …….. ?

I am happy, ……………………………………?

I am punctual, ………………………………..?

I am a student, ……………………………….?

I’m your friend, ………………………………?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

aren’t I?

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ২০১৫-১৬ 1. I am your well-wisher, ––?

A. amn’t I        B. am not I

C. am I not       D. am I            E. aren’t I

1.

Ans: E

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 2. I am late, ––?

A. am I            B. am not I

C. aren’t I        D. is it

2.

Ans: C

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১০-১১ 3. I am going to fall in love, ––?

A. am not!       B. ain’t I

C. aren’t I        D. Both B. & C.

3.

Ans: D

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১১-১২

 

 

4. Which  of the following has incorrect tag?

A. I am your friend, amn’t I?

B. He used to play football, didn’t he?

C. Man cannot swim, can he?

D. Have a cup of tea, won’t you?

4.

Ans: A

 

 

 

 

Let’s (Let us) যদি statement-এ ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এ shall we? ব্যবহৃত হয় । অর্থাৎ Let’s  = shall we?

So, let’s put off our visit for tomorrow, ……….?

Now, let us hope for the latest one, ……………?

Let us discuss the topic, ……………………………?

Let us have a walk by the riverside, ……………?

Let’s discuss the matter, …………………………..?

Let’s have a discussion, …………………………….?

Let’s have a cup of tea, ……………………………..?

Let us go for a walk, …………………………………?

Let’s have a party, ……………………………………?

Let’s have some fun, ………………………………..?

Let us have a picnic, ………………………………..?

Let us play football, …………………………………?

Let’s go on a picnic, …………………………………?

Let’s sing a song, …………………………………….?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

shall we?

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট (ব্যবসায় শিÿা) ২০১৬-১৭ 1. Let’s go home, – ?

A. won’t we     B. shan’t we     C. shall we       D. don’t we

1.

Ans: C

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ম্যানেজম্যান্ট অ্যান্ড বিজনেস অ্যাডমিনিস্ট্রেশন ২০১৫-১৬ 2. Let’s go to the playground, ––?

A. shall we       B. do we

C. don’t we      D. aren’t we

 

2.

Ans: A

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 3. Let’s go to a picnic, ––?

A. shall we       B. shall we not

C. shan’t we     D. will we             E. won’t we

3.

Ans: A

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১০-১১

 

 

 

4. Which of the following has a correct tag?

A. I am late, shan’t I?

B. Don’t forget, could you?

C. There are women chairs upstairs, are there?

D. Let’s have a party, shall we?

4.

Ans: D

 

 

 

 

Don’t (Do not) যদি statement-এর শুরম্নতে ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এ will you? ব্যবহৃত হয় । অর্থাৎ Don’t =will you?

Don’t touch live electric wire, ……..?

Don’t disturb me, ……………………..?

Don’t make a noise, …………………..?

Don’t hate the poor, ………………….?

Don’t play in the sun, ………………..?

Don’t tell it again, ……………………..?

Don’t waste time, ……………………..?

Don’t forget me, ……………………….?

Don’t boil rice, …………………………?

Don’t disturb me, …………………….?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

 

সাধারণ পুলের আওতায় বিভিন্ন মন্ত্রণালয়ে সহ. প্রোগ্রামর, উপ-সহকারী প্রকৌশলী, প্রশাসনিক কর্মকর্মা ও ব্যক্তিগত কর্মকর্তা 1. Choose the appropriate tag of ‘Don’t make a noise –?

A. shan’t you?             B. do you?

C. isn’t ity?                   D. will you?

 

 

 

1.

Ans: D

 

 

 

 

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ইংরেজি বিভাগ ২০১৩-১৪ 2. Don’t forget me, ––

A. do you?       B. will you?

C. don’t you?   D. am I?

2.

Ans: B

 

 

Every, Everyone, Everything, Anyone, anybody, no one, nobody, none, neither যদি কোন statement-এর subject রূপে ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এর subject they হবে (you, he, she হবে না)।

Everybody should do his duty, ……………………?

Everything looked beautiful, ………………………?

Everybody played well, ……………………………..?

Every mother loves her child, …………………….?

Everybody likes an honest man, …………………?

Everyone warned him, ………………………………?

Nobody dislikes flowers, ……………………………?

Everybody was present there, ……………………?

Nobody went there, ………………………………….?

Nobody did it, …………………………………………?

Nobody called me, …………………………………..?

Nobody called in, …………………………………….?

None can do this, …………………………………….?

Nobody likes a cheat, ……………………………….?

None can do it, ………………………………………..?

Nobody believes a liar, ……………………………..?

shouldn’t they?

didn’t they?

didn’t they?

don’t they?

don’t they?

didn’t they?

do they?

weren’t they

did they?

did they?

did they?

did they?

can they?

do they?

can they?

do they?

 

জনপ্রশাসন মন্ত্রণালয়ে ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 1. Everybody likes flowers –?

A. does he       B. doesn’t he

C. can he         D. don’t they

1.

Ans: D

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

2. Choose the appropriate tag question for the sentence: ‘Every mother loves her child,’

A. Don’t they?   B. Do they?

C. Doesn’t she? D. Won’t she?       E. Hasn’t she?

2.

Ans: A

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

3. Use appropriate tag question of the following sentence: Everybody loves flower, ––?

A. Don’t they        B. Do they

C. Are not they     D. Does not they

3.

Ans: A

 

 

অগ্রণী ব্যাংক লিমিটেডে সিনিয়র অফিসার নিয়োগ ২০১৩ (বাতিল) 4. Everybody should respect the teachers, shouldn’t ––?

A. I                  B. me

C. they            D. he                E. you

 

4.

Ans: C

 

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় বিজ্ঞান বিভাগ ২০১২-১৩

 

5. Everybody was present there, ––  What will be the correct tag question?

A. wasn’t it?          B. didn’t they?

C. wasn’t they?     D. weren’t they?

5.

Ans: B

 

 

None, no, no one, nobody, nothing, scarcely, barely, hardly, hardly ever, seldom, neither, few, little, never, too ——to  কোন বাক্যে থাকলে বাক্যটিকে Negative Sentence হিসাবে গণ্য করা হয়। তাই  Tag-এ not বসে না।

He has few reasons for waiting, …………….?

(few-না-বোধক এবং a few হ্যাঁ-বোধক)

The glass contains little water, ……………..?

(little-না-বোধক এবং a little হ্যাঁ-বোধক)

Neither of them complained, ……………….?

A barking dog seldom bites,………………….?

I have hardly seen Ruksana, ………………..?

He hardly believes me, ………………………..?

Nothing comes out of nothing, …………….?

I have hardly seen him, ……………………….?

He seldom comes here, ……………………….?

Nothing is impossible, ………………………..?

Nothing is certain, ……………………………..?

Neither of them went, ………………………..?

Neither of them did it, ………………………..?

He hardly comes here, ……………………….?

He never upset me, ……………………………?

Nothing was done, …………………………….?

I shall never tell a lie, …………………………?

Never tell a lie, ………………………………….?

He is too weak to walk, ………………………?

has he?

 

does it?

 

did they?

does it?

have I?

does he?

does it?

have I?

does he?

is it?

is it?

did they?

did they?

does he?

did he?

was it?

shall I?

will you?

is he?

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. Nobody here likes that kind of music –?

A. don’t they   B. does it

C. doesn’t it     D. wouldn’t they    E. do they

1.

Ans: E

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 2. It’s hardly rained at all this summer, ––?

A. has it           B. is it

C. isn’t it          D. hasn’t it

3.

Ans: A

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ-১’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

3. Choose the appropriate tag question of the sentence: He never goes out with his dog, ––?

A. does he                    B. doesn’t he

C. does never he           D. does ever he

3.

Ans: A

 

 

 

Statement-এ যদি  can, could, should, must, would  থাকে তাহলে ঐ verb গুলোকে tag-এ ব্যবহার করা হয়।

We must eat vegetables, ………………?

Students must work hard, ……………?

None can avoid death, …………………?

The unfed should be fed, ……………..?

I can do it, …………………………………..?

Birds can’t swim, …………………………?

Fishes can swim, …………………………?

Fishes can swim, …………………………?

mustn’t we?

mustn’t they?

can they?

shouldn’t they?

can’t I?

can they?

can’t they?

can’t they?

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 1. You wouldn’t like to invite Mahim, –?

A. don’t you    B. would you

C. may you      D. do you

1.

Ans: B

যশোর বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

2. Which of the following has the correct question tag of “Every student should study regularly, –?

A. doesn’t she    B. doesn’t he?

C. don’t they?     D.don’t they?   E. don’t he?

 

Note: Correct answer-shouldn’t they?

2.

Ans:

Note

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-২’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 3.We should be bound by a code of conduct, ––?

A. shouldn’t we     B. is it

C. isn’t it                 D. aren’t we     E. shouldn’t be

3.

Ans: A

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় (বিজ্ঞান, প্রকৌশল ও প্রযুক্তিবিদ্যা স্কুল) ২০১১-১২ 4. We should obey our parents, ––?  (Make tag question)

A. didn’t we     B. haven’t we

C. aren’t we     D. shouldn’t we

 

4.

Ans: D

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১০-১১ 5. She could have been more discreet, ––

A. didn’t she?  B. can’t she

C. won’t she    D. couldn’t she?

5.

Ans: D

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় বিজ্ঞান ২০১০-১১

 

6. The appropriate tag for the end of the sentence: ‘He couldn’t have forgotten the address, ––

A. did he?        B. had he

C. not he?        D. could he?

6.

Ans: D

 

 

 

Had better, Had rather যদি statement-এ ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এ hadn’t ব্যবহৃত হয়।

You had better go now, …………………………….?

You had rather go now, …………………………….?

Anika had better stay at home and study, …..?

We had better discuss something else, ……….?

hadn’t you?

hadn’t you?

hadn’t she?

hadn’t we?

 

Let দ্বারা অনুমতি বুঝালে  tag-এ will you হয়।

Let me do the work, ……………………….?

Let them play here, ………………………..?

Let them play, ……………………………….?

Let me try, …………………………………….?

will you?

will you?

will you?

will you?

 

শিÿা, ডাক, স্বাস্থ্য ও অর্থ মন্ত্রণালয়ে প্রশাসনিক ও ব্যক্তিগত কর্মকর্তা  ২০১৫ 1. Choose the correct tag: “Let me do the work, ––?

A. shall we       B. isn’t it

C. will you       D. shon’t it

 

1.

Ans: C

 

 

৮ম বেসরকারি প্রভাষক নিবন্ধন ও প্রত্যয়ন ২০১২

 

2. Choose the correct tag question of the following sentence:

Let me see, the bus goes at ten past, ––?

A. doesn’t it     B. shall we

C. will you       D. don’t we

2.

Ans: C

 

 

 

Question Tag: বক্তা যখন শ্রোতার নিকট থেকে কোনো বিষয় সম্পর্কে হ্যাঁ বা না  উত্তর জানতে চান তখন Question Tag এর উদ্ভব হয়। যেমন- Comment Tag: বক্তা যখন শ্রোতার ওপর কোনো কিছু জোর করে চাপিয়ে দেয় তখন Comment Tagএর উদ্ভব হয়। যেমন-
Shut the book, …….?

বইটি বন্ধ কর……….?

won’t you?

করবে নাকি?

Shut the book, ………?

বইটি বন্ধ কর, ……….?

will you?

করবেই তো?

উপরের Question Tag-এ শ্রোতা বইটি বন্ধ করবে কি করবে না সেই উত্তর তথা হ্যাঁ বা না উত্তর চাওয়া হচ্ছে। উপরের Comment Tag-এ  শ্রোতার ওপর বই বন্ধ করার শর্ত  জোর করে চাপিয়ে দেওয়ার হচ্ছে।

 

Imperative sentence: আদেশ, উপদেশ, নির্দেশ, অনুরোধ, নিষেধ ইত্যাদি বুঝালে Imperative sentence হয়।

Imperative sentence এর ক্ষেত্রে প্রশ্নটিকে যদি Question Tag হিসেবে বিবেচনা করা হয় তাহলে tag question-এ won’t you হয়। আর প্রশ্নটিকে যদি Comment Tag হিসেবে বিবেচনা করা হয় তাহলে tag question-এ will you হয়। যেমন-

Question Tag
Please do the sums, ……………….?

Open the windows, ……………….?

Shut the book, ………………………?

Wait here a moment, …………….?

Do your duty in time,…………….?

Respect the old, ……………………?

Shut up, ……………………………….?

Know thyself, ……………………….?

Be cool, ……………………………….?

Do sit down, ………………………..?

won’t you?

won’t you?

won’t you

won’t you?

won’t you?

won’t you?

won’t you?

won’t you?

won’t you?

won’t you?

 

Comment Tag
Please lend me some money,…..?

Please do the sums, ……………….?

Open the windows, ………………..?

Shut the book, ………………………?

Wait here a moment, …………….?

Kindly do me a favour, ………….?

Do your duty in time,…………….?

Sit down please, …………………..?

Respect the old, ……………………?

Shut up, ………………………………?

Know thyself, ………………………?

Be cool, ……………………………….?

Do sit down, ………………………..?

will you?

will you

will you

will you?

won’t you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

will you?

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 1. Give him a ring, ––?  Choose the appropriate appropriate option for the gap.

A. don’t you    B. shall you

C. aren’t you    D. will you

1.

Ans: D

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১২-১৩ 2. Pass the salt, ––?

A. do you        B. will you

C. are you        D. did you

2.

Ans: B

 

 

It বা There দিয়ে বাক্য শুরু হলে tag-এর পর pronoun এর স্থলে  it বা there বসে।

There is no water in the glass, ……….?

There is no pond in this village, …….?

There is a market in the village,……..?

There is little we can do about it, ……?

There is nothing for her to eat, ………?

There is no king in China, ……………..?

There is a mistake, ……………………….?

It is a good idea, …………………………..?

There wasn’t enough time, ……………?

There lived a king, ……………………….?

There are many advantages living in a big city, ..?

is there?

is there any?

isn’t there?

is there any?

is there?

is there any?

isn’t there?

isn’t it?

was there?

didn’t there?

aren’t there?

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

1. The right tag question to the sentence: It is man who is the noblest of all creatures.

A. isn’t it?        B. aren’t they?

C. isn’t he?      D. are they?

1.

Ans: A

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় বাণিজ্য শাখা ২০১৩-১৪ 2. There has not been a great response to the sale, ––?

A. does there     B. hasn’t there

C. hasn’t it         D. has there

2.

Ans: D

 

 

Common gender-এর Singular Noun যদি Sentence-এ Subject হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে  tag-এ ‘he’ ব্যবহৃত হয়। tag-এ কখনো ‘she’ হয় না।

The doctor is very efficient, …………………?

The patient is very weak, …………………….?

isn’t he?

isn’t he?

 

Pre-modifier* যেমন- Some of, none of, Most of, All of, Everyone of ইত্যাদি statement-এ থাকলে tag-এ এগুলো বিবেচনায় আসে না। এগুলোর পরে যে Noun বা Pronoun থাকে সেই Noun বা Pronoun অনুযায়ী tag নির্ধারিত হয়।

 

Definition of Pre-modifier:যে Modifier NounবাNoun Phrase-এর পূর্বে বসে তাকে বিশেষিত (Modify)করে তাকে Pre-modifier বলে। যেমন:

He is a boy. Sentence-টি থেকে ছেলেটির ধরণ (ভাল, মন্দ বা চালাক) বুঝা যাচ্ছে না। কিন্তু

He is a clever boy. Sentence-টি থেকে ছেলেটি কেমন তা বুঝা যাচ্ছে। তাই clever হচ্ছে boy-এর Pre-modifier.

All of them are very efficient, ……….?

Some of you can help the poor,……..?

Most of them were present,………….?

aren’t they?

can’t you?

weren’t they?

 

This/That/These/those যদি Sentence-এ Subject হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে  tag-এ This/That-এর পরিবর্তে  ‘it’ এবং These/those-এর পরিবর্তে  ‘they’ ব্যবহৃত হয়।

These books are very beautiful, ………..?

This is very mysterious, …………………..?

This is the right thing to do now, ……..?

That he is honest is known to me, …….?

That is a good idea, …………………………?

This isn’t her name, ………………………..?

This is superior to that, ……………………?

These pens write well, ……………………..?

aren’t they?

isn’t it?

isn’t it?

isn’t it?

isn’t it?

is it?

isn’t it?

don’t they?

 

If the main verb is to have, either solution is possible. অর্থাৎ কোন  Sentence-এ has/have/had যদি  মূল Verb হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে নিয়মানুসারে Tense ও Person অনুযায়ী tag-এ  haven’t/hasn’t/had’t (British rules) অথবা don’t/doesn’t/didn’t ব্যবহৃত হয়। তবে, আমাদের দেশে British rules কে প্রাধান্য দেওয়া হয়।

British rules
He has a book, …………………….?

I had a cat, ………………………….?

You have a nice pen, ……………?

She has a pet dog, ……………….?

You have good friend, ………..?

It has greatly benefited us, …..?

He has to work hard, …………..?

I have a few friends,……….……?

You have to study English, ….?

You have a garden, ……………..?

Last night he had a sound sleep, ..?

hasn’t he?

hadn’t I?

haven’t you?

hasn’t she?

haven’t you?

hasn’t it?

hasn’t he?

haven’t I?

haven’t you?

haven’t you?

hadn’t he?

 

American Rules
He has a book, …………………….?

I had a cat, ………………………….?

You have a nice pen, ……………?

She has a pet dog, ……………….?

You have good friend, ………..?

It has greatly benefited us, …..?

He has to work hard, …………..?

I have a few friends,……….……?

You have to study English, ….?

You have a garden, ……………..?

Last night he had a sound sleep, ….?

doesn’t he?

didn’t I?

don’t you?

doesn’tshe?

don’t you?

doesn’t it?

doesn’t he?

don’t I?

don’t you?

don’t you?

didn’t he?

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ম্যানেজম্যান্ট অ্যান্ড বিজনেস অ্যাডমিনিস্ট্রেশন ২০১৫-১৬ 1. We have another carton of milk, ––?

A. haven’t we        B. do we

C. don’t we            D. have we

 

1.

Ans: A

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 2. The universities have opened recently, ––?

A. aren’t they         B. hasn’t they

C. haven’t they       D. weren’t they

2.

Ans: C

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 3. You haven’t done your homework, ––?

A. have you             B. did you

C. haven’t you        D. didn’t you

3.

Ans: A

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 4. They hadn’t left when you arrived, ––?

A. have they            B. haven’t they

C. had they             D. hadn’t they

4.

Ans: C

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 5. They have tried but failed, ––?

A. haven’t they      B. aren’t they

C. don’t they          D. didn’t they

5.

Ans: A

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১২-১৩ 6. This balm has lessened your pain ––  Add an appropriate tag question from the following:

A. doesn’t it?          B. will it?

C. don’t it?              D. won’t it?      E. hasn’t it?

6.

Ans: E

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় (ব্যবসায় বিভাগ) ২০১১-১২ 7. You have two pets, ––?

A. do you                B. have you

C. haven’t you       D. will you

7.

Ans: C

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১০-১১ 8. ‘We have just answered your question, ––’ Select the right question tag for the sentence.

A. have we?           B. won’t we?

C. haven’t we?      D. aren’t we?     E. don’t we?

8.

Ans: C

 

Statement-এ যদি Auxiliary verb থাকে অথবা Auxiliary verb, main verb হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এ number ও person অনুযায়ী Auxiliary verb হয়।

■ He’d, I’d, They’d ইত্যাদির সঠিক Form চেনার উপায়:

Sentence-এ ব্যবহৃত মূল Verb-টি যদি Present Form-এ থাকে তাহলে d-এর সঠিক Form হবে would/could.

যেমন: I’d help you.

Sentence-এ ব্যবহৃত মূল Verb-টি হচ্ছে help যা Base Form-এ আছে যার আগে কখনো had হতে পারে না।

আবার, Sentence-এ ব্যবহৃত মূল Verb-টি যদি Past Participle Form-এ থাকে তাহলে d-এর সঠিক Form হবে had. কারণ, মূল Verbএর Past Participle Form-এর আগে কখনো would/could হতে পারে না। যেমন:

He’d surely done the work, hadn’t he?

উপরের পদ্ধতি অনুস্মরণ করে সঠিকভাবে Tag নির্ণয় করতে হবে।

 

He may pass the exam, ……………?

He’d surely done the work, ……?

The spot is quite far from here, .?

We should love our country, …..?

I don’t know more about this, ….?

You’ve never been to Paris, ……?

You’ve never been to Paris, …….?

We ought to love our country, …?

Life is very busy in big cities, ….?

Kamal does not follow me,…….?

All’s well, that ends well,………?

A story is told by him,………….?

You are going abroad, ………….?

He is a liar, ……………….?

I’d help you, ………………….?

You are right, …………………?

He is happy, …………………..?

The baby is innocent, …….?

Anyone is allowed, …………?

Man is a social being, ………?

How odd! ………………………?

The baby is innocent, ………?

To err is human, ……………..?

What an idea! …………………?

To err is human, ……………..?

Nothing is working, ………..?

mayn’t he?

hadn’t he?

isn’t it?

shouldn’t we?

do I?

have you?

have you?

oughtn’t we?

isn’t it?

does he?

isn’t it?

isn’t it?

aren’t you?

isn’t he?

wouldn’t I?

aren’t you?

isn’t he?

isn’t it?

aren’t they?

isn’t he?

isn’t it?

isn’t it?

isn’t it?

isn’t it?

isn’t it?

is it?

 

We’re going to visit the Fantasy Kingdom today, …………? aren’t we?
Why don’t we start now? It’s only drizzling, ……………….? isn’t it?
Of course, it is fairly a recent invention, ……………………..? isn’t it?
But we can’t start our journey unless it stops raining, ….? can we?
I admit, your father can manage it if he wishes, …………? can’t he?
No, not yet, unless I can manage money, I cannot go, …? can I?
Bangladesh is a small country, …………………………….? isn’t she/it?
Economics is my favourite subject, ………………………? isn’t it?
A good student is always attentive to his study, ……..? isn’t he?
I admit you can’t. But you have much money, ……….? haven’t/don’t you?
We ought to remain grateful to them, …………………..? oughtn’t we?
He had to go abroad for treatment, ………………………? hadn’t/didn’t he?
Yes, it is our duty to study in a disciplined way, …….? isn’t it?
It has now become an essential part of modern life,…? hasn’t/doesn’t it?
Nobody is jack of all trades in this world, ……………? are they?
Prevention is better than cure, …………………………….? isn’t it?
Few politician are really honest,………? are they?
Nothing can concern you, …………? can it?
Any device that helps people perform mathematical calculation can be called computer, ….? can’t it?
You don’t know our present state. Now my father has to maintain a very large family, ……..? hasn’t/doesn’t he?

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. They’ve had two children –?

A. don’t they    B. hadn’t they

C. didn’t they   D. haven’t they

1.

Ans: D

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট (বিজ্ঞান অনুষদ) ২০১৬-১৭ 2. You haven’t eaten the entire cake that is made for tonight’s party –?

A. did you       B. didn’t you

C. did I            D. haven’t you

Note: correct answer-have you?

2.

Ans: Note

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট (ব্যবসায় শিÿা) ২০১৬-১৭ 3. There has not been a great demand for the course, –?

A. does there   B. hasn’t there

C. hasn’t it       D. has there

3.

Ans: D

বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. Choose the correct tag question: Sifat has been studying English since 2015–?

A. hasn’t been he            B. has’t he

C. has he not been          D. hasn’t he been

4.

Ans: B

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

5. Choose the correct question tag for the sentence: “It’s been a long time since you’ve seen him –”

A. hasn’t it?             B. isn’t it?

C. haven’t you?       D. hasn’t he?     E. hasn’t him?

5.

Ans: A

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 6.You may think you know the answer but you don’t – ?

A. don’t you        B. would you

C. may you          D. do you

6.

Ans: D

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 7. You do have sugar in your coffee, –?

A. aren’t you     B. haven’t you

C. don’t you      D. isn’t you

7.

Ans: C

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 8. She won’t believe this story –?

A. won’t she      B. will she

C. is she             D. won’t she

8.

Ans: B

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় সেট ‘বি’ ২০১৬-১৭ 9. After working so hard he didn’t deserve to fail the examination –?

A. doesn’t he     B. did he

C. won’t he        D. is he

9.

Ans: B

 

পাবনা বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 10. He can go to the university by bus, –?

A. won’t he        B. can’t he

C. must he         D. wll he

10

Ans: B

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 11.His parents are old, ––?

A. isn’t it             B. aren’t they

C. don’t they      D. isn’t he

11.

Ans: B

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১২-১৩ 12. A liter is one of the metric measurements, aren’t they?

A.            B.                                      C.                        D.

12.

Ans: D

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১১-১২ 13. The team is disqualified, ––?

A. isn’t it              B. wasn’t it

C. hasn’t it           D. doesn’t it

13.

Ans: A

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 14. I don’t like talking in the class, ––?

A. do I                 B. are I

C. nor I               D. I you

14.

Ans: A

 

Statement-এযদি Auxiliary verb না থাকে তাহলে tag-এ number, person ওTenseঅনুযায়ী  don’t/doesn’t /didn’t  হয়।

He put the book on the table……………………? didn’t he?

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৬-১৭

 

1. Choose the correct sentence for the questions:

A. She wants to come, does she?

B. She wants to come, won’t she?

C. She wants to come, isn’t it?

D. She wants to come, doesn’t she?

1.

Ans: D

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট (শিÿা অনুষদ) ২০১৬-১৭ 2. He played well yesterday, – ?

A. isn’t it          B. wasn’t it

C. is it               D. didn’t he     E. hadn’t he

2.

Ans: D

 

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 3. You like milk in your tea –.

A. can you?       B. don’t you?

C. have you?     D. did you?

 

3.

Ans: B

 

 

পাবনা বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4. He excelled in sports –?

A. won’t he        B. don’t he

C. doesn’t he     D. didn’t he

4.

Ans: D

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 5. It seems strange, –– it really?

A. isn’t               B. doesn’t

C. shouldn’t      D. hasn’t

5.

Ans: B

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

6. Choose the correct tag question.

A. I finished my duty, am not I?

B. I finished my duty, did I?

C. I finished my duty, did not I?

D. I finished my duty, do not I?

6.

Ans: C

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ম্যানেজম্যান অ্যান্ড বিজনেস অ্যাডমিনিস্ট্রেশন ২০১৫-১৬ 7. Your friends went to a vacation, ––?

A. isn’t they        B. aren’t they

C. didn’t they     D. do they

7.

Ans: C

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ম্যানেজম্যান অ্যান্ড বিজনেস অ্যাডমিনিস্ট্রেশন ২০১৫-১৬ 8. The party starts at 8’O clock, ––?

A. isn’t it            B. does it

C. doesn’t it       D. is it

8.

Ans: C

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. You forgot my birthday, –– Choose the best option for the gap.

A. haven’t you?    B. din’t you?

C. aren’t you?       D. wouldn’t you?

9.

Ans: B

 

কুমিলস্না বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 10. Banks close at 4 pm, ––?  Make a tag question.

A. do they             B. must they

C. don’t they        D. isn’t they

10.

Ans: C

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 11. I really messed up, ––?

A. isn’t it              B. didn’t I

C. do I                  D. did I

11.

Ans: B

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 12. You always wake up early,––?

A. don’t you?     B. do not you?

C. aren’t you?    D. are you not?

12.

Ans: A

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 13. It looks perfect there, ––

A. does it?          B. doesn’t it?

C. isn’t it?           D. hasn’t it?

13.

Ans: B

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় ‘বিজ্ঞান বিভাগ’ ২০১৪-১৫ 14. Choose the correct tag: Ashraful played cricket, ––?

A. did he             B. didn’t he

C. does he           D. doesn’t he

14.

Ans: B

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 15.Fill in the blank: They came by car, ––?

A. will they         B. won’t they

C. did they          D. didn’t they

15.

Ans: D

 

সমাজসেবা অধিদপ্তরে প্রবেশন অফিসার নিয়োগ ২০১৩ 16. Kaiser Huq writes in English, ––?

A. don’t he         B. doesn’t he

C. didn’t he        D. does he

16.

Ans: B

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় (মানবিক বিভাগ ২০১১-১২) 17. Pick up the right tag question: She knows you, ––?

A. hasn’t she     B. haven’t she

C. don’t you      D. doesn’t she

17.

Ans: D

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘জীব বিজ্ঞান স্কুল’ ২০১১-১২ 18. Complete the sentence using tag question: One needs to do well in the examination, ––?

A. doesn’t one   B. mustn’t one

C. should one    D. won’t one

18.

Ans: A

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় (মানবিক বিভাগ ২০১০-১১) 19. He used to visit regularly. Identify the correct tag question-

A. wasn’t he?     B. won’t he

C. didn’t he?      D. wouldn’t he?

19.

Ans: C

 

(Third Person-এর পরে যদি মূল Verb-এর সাথে ‘s’ ‘es’ না থাকে তাহলে বুঝতে হবে যে Sentence-টি Past Indefinite Tense)

Frankel cast his magic spell, ………?

Abir went to Dhaka yesterday, …..?

Certainly, You too studied hard, …?

Sinners suffer in the long run, ……?

The brave deserve the fair, ….…..?

Each of the boys got a prize, ………?

Each of them got ten taka, …………?

Neither of them went there, ……….?

I know nothing about him, …………?

Motivation seldom goes in vain,….?

Nothing comes out of nothing, ……?

No father dislikes his son, ………….?

Everybody loves her mother, ………?

You need a transfer certificate, ……?

Our college won the match, ………?

Time and tide wait for none, ………?

The brave deserve the fair, …………?

Mr. Nahian teaches us English, ….?

Fortune favours the brave, ………….?

How sweetly the bird sings, ……….?

The glass contains little water, …..?

The sun shines by the day, ………….?

The wind blows, ………………?

Nila knows you better, ………?

I prefer milk to tea, …………..?

The sun shines by the day, …?

Fortune favours the brave, …?

She sang a song, ………………?

Their team lost, ………………..?

Nobody called in, …………….?

She read(রেড্)the novel, ……?

Good bye, ……………………….?

Who cares, ………………………?

Everybody likes the rose, …..?

Reza got a job, …………………?

He told me the matter,……….?

The police arrested him, ……?

Time changes all things, ……?

Fire burns, ……………………….?

She told me the matter,………?

The sun shines, ………………..?

He does not trust you, ……….?

Time changes all things, ……?

didn’t he?

didn’t he?

didn’t you?

don’t they?

don’t they?

didn’t they?

didn’t they?

did they?

do I?

does it?

does it?

do they?

don’t they?

don’t you?

didn’t it?

do they?

don’t they?

didn’t she?

doesn’t it?

doesn’t it?

does it?

doesn’t it?

doesn’t it?

doesn’t she?

don’t I?

doesn’t it?

doesn’t it?

didn’t she?

didn’t it?

did they?

didn’t she?

don’t I?

do they?

don’t they?

didn’t he?

didn’t he?

didn’t they?

doesn’t it?

doesn’t it?

doesn’t he?

doesn’t it?

does he?

doesn’t it?

So far as I know, he wants to go to the fair, ……………..? doesn’t he?
A large number of people gathered there, ………………..? didn’t they?
Heavy rainfall often causes floods, …………………………? doesn’t it?
Birds of the same feather flock together, …………………? didn’t he?
Either of them has the ability to do the work…………….? didn’t he?
In our class, everybody knows everybody, ………………? didn’t they?
Fahad went to Dhaka yesterday, …………………………….? didn’he?
The mother (motherly affection) rose at her, ……………? didn’t they?
Somebody left their umbrella behind yesterday, ………? didn’t they?
Shibly cut a good figure in the examination, ……………? didn’t he?
My father wrote the letter yesterday………………………..? didn’t he?
The oldest of the men little thinks about death, ……….? does he?
But my parents and teachers also deserve the credit, .? don’t they?
Grameen Bank provides loan to the poor, ……………….? doesn’t it?
One of the students (ছাত্রদের মধ্যে একজন)  gave the right answer,..? didn’t he?

 

Future Indefinite Tense-এর ক্ষেত্রে বাক্যে যে auxiliary verb টি থাকে ঐauxiliary verb টিই tag-এ Sentence অনুযায়ী ব্যবহৃত হয়।

Tasmia will be a good student, …………………..?

Zenifa will sing a song, ……………………………..?

She will have done the work, ……………………..?

I will make tea, …………………………………………?

You will buy a shirt, ………………………………….?

He will play football, ……………………………….. ?

Our team will take part in the competition, …?

won’t she?

won’t she?

won’t she?

won’t I?

won’t you?

won’t he?

won’t it?

 

মাওলানা ভাসানী বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ২০১৫-১৬ 1. We shall go home, ––?

A. won’t we     B. shan’t we

C. shall we       D. don’t we

1.

Ans: B

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট

 

2. You won’t tell him my secret, ––?

A. should you    B. do you

C. won’t you      D. will you

2.

Ans: D

 

সোনালী ব্যাংক লিমিটেডে সিনিয়র অফিসার নিয়োগ ২০১৪ 3. You’ll remember to call me, ––?

A. will you         B. would you

C. won’t you      D. would not you

3.

Ans: C

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় (মানবিক বিভাগ) ২০১২-১৩ 4. They will be here at seven o’clock,

A. won’t they     B. will they

C. aren’t they     D. will they not

4.

Ans: A

 

 

মূল Verb দ্বারা Exclamatory Sentence গঠিত হলে tag এ Tense ও Person অনুযায়ী don’t/doesn’t/didn’t Verb ব্যবহৃত হবে।

How fine the cuckoo sings, ……..? doesn’t it?
How sweetly the bird sings, ……? doesn’t it?

 

‘Be’ Verb (am, is, are, was, were) দ্বারা Exclamatory Sentence গঠিত হলে tag এ Tense ও Person অনুযায়ী ‘Be’ Verb ব্যবহৃত হয়।

How fine the bird is, ……….? isn’t it?
What a fool you are! anen’t you?

 

need এবং dare যদি statement-এ Auxiliary Verb হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে tag-এ need এবং dare ব্যবহৃত হবে

You need not depend on others, …..? need you?
You needn’t go to college today, ….? need you?
You need not go to market now, ….? need you?
You dare not drive at night,…………? dare you?
You need not go to the field,….…..? need you?
You need not buy a new shirt,……? need you?

 

need এবং dare যদি statement-এ Main Verb হিসাবে ব্যবহৃত হয় তাহলে Tense ও Person অনুযায়ী don’t/doesn’t/didn’t ব্যবহৃত হবে।

He dared to ride my bike, …………….? didn’t he?
We needed a change in thoughts, ….? didn’t we?
She needs some books, ………………..? doesn’t she?
I need your help in this regard,…….? don’t I?
He needs your help, …………………….? doesn’t he?
He dares to go there, …………………..? doesn’t he?
She dares to tell a lie, ………………….? doesn’t she?

 

আনসার ও ভিডিপি অধিদপ্তরে সার্কেল অ্যাজুটেন্ট নিয়োগ ২০১৫ 1. Fill in the gap with appropriate question tag: I need some books, -?

A. don’t I            B. do I

C. need I             D. needn’t I

1.

Ans: A

 

 

 

The End