Voice Change For JSC, SSC, HSC Exam, Admission Test, BCS & other Jobs

 

Passive voice-এর ক্ষেত্রে শুরুতে অবশ্যই যা মনে রাখতে হবে-

  1. অবশ্যই মূল Verb-এর Past Participle হয়। [ যেমন: do-এর Past Participle হচ্ছে done]
  2. Continuous I Perfect Continuous Tenseএর ক্ষেত্রে অবশ্যই being হয়।
  3. Subject-এর Objective Form হয়। যেমন:

 

Subjective case (Active Voiceএর subject)  Objective case (Passive Voice-এর Object)
                                    I                                     me
                                    We                                    us
                                    You                                     you
                                    She                                     her
                                    He                                     him
                                    They                                     them
                                    It                                     it

 

Passive Voice

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

1. When we should use the passive sentence?

A. When the doer is less important.

B. When the doer is more important.

C. When the subject is very short.

D. When we use an informal style.

1.

Ans: A

 

 

 

 

Passive voice of Indefinite Tense: Passive voice-এর ক্ষেত্রে Continuous Tense-এর Auxiliary Verb তথা  “am/is/are/was/were/will be” Indefinite Tense-এর Auxiliary Verb হিসেবে ব্যবহৃত হয়। যেমন:

 

Active:

                                          Present Ind                       Past Ind                      Future Ind. 

He                teaches        taught       will teach       me.     

I                    eat                ate             will eat           rice.  

The man      helps            helped       will help         us.   

 

Passive (Structure):

Object এর Subjective Case + Continuous Tense-এর Auxiliary Verb + VPP + Subject  এর Objective case.

যেমন: Object ‘me’ এর Subjective Case ‘I’  Subject ‘He’ এর Objective case ‘him’

 

I         am       was       will be/shall be    taught  by him.

Rice    is         was       will be                 eaten   by me.

We     are        were     will be/shall be     helped by the man.

                        Continuous Tenseএর Auxiliary Verb

 

৩৮ তম বিসিএস

 

 

 

1. Identify the right passive voice of: It is impossible to do this.”

A. Doing this is impossible.

B. This is impossible to be done.

C. This is must be done.

D. This can’t be done.

1.

Ans: B

 

 

 

১৭ তম বিসিএস

 

 

 

2. The best passive form of the sentence: ‘We don’t like idle people.’

A. We are not liked by idle people.

B. Idle people are not like us.

C. Idle people are not liked by us.

D. Idle people are not of our liking.

2.

Ans: C

 

 

 

১৫ তম বিসিএস

 

 

 

3. People always remember the patriots.

A. The patriots will always be remembered by people.

B. The patriots are always being remembered.

C. People are always remembered by the patriots

D. The patriots are always remembered.

3.

Ans: D

 

 

 

জনপ্রশাসন মন্ত্রণালয়ে ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 4. English – across the world.

A. speaks         B. is speaking

C. is spoken     D. has spoken

4.

Ans: C

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

5. Hydrogen peroxide – as a bleaching agent because it effectively whitens a veriety of fibres and surfaces.

A. used             B. is used

C. is using        D. that it use

5.

Ans: B

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 6. He – for murder.

A. hanged               B. was hung

C. was hanged       D. was hunged

6.

Ans: C

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

7. Choose the passive form of the statement: She does not like eating too much.

A. She does not like to have eaten too much.

B. Eating to much is not liked by her.

C. Too much eating is not too be liked by her.

D. Eating is not liked much too by her.

7.

Ans: B

 

 

 

 

বাংলাদেশ ডাক বিভাগে পরিদর্শক নিয়োগ ২০১৬

 

 

8. Change the voice: ‘It is impossible to do this.’

A. Doing this is impossible.

B. This is impossible to be done.

C. This must be done.

D. This can’t be done.

8.

Ans: B

 

 

 

বিভিন্ন মন্ত্রণালয়ে সহকারী প্রোগ্রামার, উপ-সহকারী প্রকৌশলী, প্রশাসনিক কর্মকর্তা ও ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 9. A freedom fighter is always honoured by his country people. The active form of the sentence –

A. People of a country honours their freedom fighters always.

B. People of a country always honour their freedom fighters.

C. His country people honour always their freedom fighters.

D. People honour their freedom fighters.

9.

Ans: B

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

10. Fortunately, she was – her accomplishments, properly unwilling to – them before her friends.

A. excited by – parade

B. immodest about – discuss

C. deprecatory about – flaunt

D. uncertain of concede

10.

Ans: A

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

11. She plucked some flowers. The passive form is:

A. Some flowers are plucked by her.

B. Some flowers were plucked by her.

C. She was plucked some flowers.

D. Some flowers had been plucked by her.

11.

Ans: B

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

12. Choose the correct passive sentence:

A. The meeting is to be reschedule.

B. The meeting is to be rescheduled.

C. The meeting is to rescheduled.

D. The meeting to be rescheduled.

12.

Ans: B

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

13. If rendered in active voice the sentence ‘Rajshahi is usually associated by the average Bangladeshi with silk.’ would be:

A. The average Bangladeshi associated Rajshahi with silk.

B. The average Bangladeshi usually associates Rajshahi silk.

C. The average Bangladeshi usually associated with silk by Rajshahi.

D. Rajshahi usually associates the average Bangladeshi with silk.

13.

Ans: B

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

 

14. What is the active voice of the sentence ‘The woman was attacked, killed and carried off by the tiger?’

A. The woman attacked, killed and carried off by the tiger was seen by the women.

B. The tiger was attacked, killed and carried off by the woman.

C. The tiger attacked, killed and carried off the woman.

D. The tiger had attacked, killed and carried off the woman.

14.

Ans: C

 

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

15. The best passive form of the sentence-‘We don’t like idle people.’

A. Idle people are not of our liking.

B. Idle people are not liked by us.

C. Idle people are not like us

D. We are not liked by idle people.

15.

Ans: B

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘এল’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 16. In the past a large quantity of jute – from Bangladeh.

A. were being exported        B. exported

C. was esported                     D. were exported

16.

Ans: C

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

17. Identify the correct sentence:

A. Vocabulary is best to be learned in context.

B. Vocabulary is learned in best context.

C. Vocabulary is best learned to be in context.

D. Vocbulary is best learned in context.

17.

Ans: D

 

 

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

18. In 1962, the story of Helen Keller’s Life – into a film, The Miracle Worker.

A. made           B. was made

C. makes          D. has been made

18.

Ans: B

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১৩-১৪ 19. Iron – for weapons and tools in the Bronze age.

A. is generally used            B. used

C. generally used                D. was generally used

19.

Ans: D

 

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই-১’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

20. “I water the garden regularly. The passive form of the sentence is –

A. The garden is watered by me regularly.

B. The garden has watered by me regularly.

C. The garden is being watered by me regularly.

D. The garden is water by me regularly.

20.

Ans: A

 

 

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় মানবিক বিভাগ ২০১৩-১৪

 

 

21. The passive form of the sentence ‘Abdul was to do the work. is –

A. The work was to do by Abdul.

B. The work had to be done by Abdul

C. The work was to be done by Abdul

D. Abdul was to be done by the work.

21.

Ans: C

 

 

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

22. Which one is the correct passive form?

A. Two criminals were punished and one released.

B. Two criminals were punished and one was released.

C. Two criminals were punished when one released.

D. Two criminals were punished while one released.

22.

Ans: B

 

 

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

23. Which one of the following sentences is correct?

A. Rintu was hanged for murder.

B. Rintu was hung for murder.

C. Rintu is hung for murder.

D. Rintu is being hanging for murder.

23.

Ans: A

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ [সুরমা]

 

 

24. ‘He taught me to read Arabic.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. I was taught by him to read Arabic.

B. I have been taught by him to read Arabic.

C. I had been taught by him to read Arabic.

D. I was being taught by him to read Arabic.

24.

Ans: A

 

 

 

শ্রম পরিদপ্তরে জনসংখ্যা ও পরিবারকল্যাণ কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৯

 

25. Which one is the correct passive form?

A. Hamlet was written by Shakespeare.

B. Hamlet is written by Shakespeare.

C. Shakespeare wrote Hamlet.

D. Shakespeare  had written Hamlet.

25.

Ans: A

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে প্রধান শিÿক নিয়োগ ২০০৯ [শিউলীা]

 

26. ‘He is thought to be a teacher.’ বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice হবে-

A. We thought him to be a teacher.

B. We think him to be a teacher.

C. We think him a teacher.

D. We thought him a teacher.

26.

Ans: B

 

 

 

সরকারি মাধ্যমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০০৯

 

 

27. Passive form of the sentence ‘I saw him go.’

A. He is seen to go by me.

B. He was seen to go by me.

C. He is being go by me.

D. He has seen to go by me.

27.

Ans: B

 

 

 

যোগাযোগ মন্ত্রণালয়ের অধীন বাংলাদেশ রেলওয়ে সহকারী কমান্ডেন্ট নিয়োগ ২০০৭ 28. The passive form of the sentence ‘I saw him playing football.’

A. Foot was played and seen by him.

B. He was seen playing football by me.

C. Football was being played and seen by me.

D. Football was seen played by me and him.

28.

Ans: B

 

 

 

সরকারি মাধ্যমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০০৬

 

 

29. Write the correct passive voice of the sentence-‘Shirley paid the bill.’

A. The bill was paid by Shirley.

B. The bill has been paid by Shirley.

C. The bill is being paid by Shirley.

D. The bill paid by Shirley.

29.

Ans: A

 

 

 

 

পররাষ্ট্র মন্ত্রণালয়ে ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৬

 

 

30. Choose the correct passive form of ‘He decided to sell the house.

A. He decided that he would sell the house.

B. He decided that he sold the house.

C. He decided that the house should be sold.

D. The house was decided to be sold.

30.

Ans: C

জাতীয় সংসদ সচিবালয়ে সহকারী গবেষণা অফিসার নিয়োগ ২০০৬

 

31. Identify the correct passive form of-‘He recommended using bulletproof jacket.

A. He recommended that bulletproof jacket should be used.

B. Bulletproof jacket should be used he recommended.

C. He recommended for the use of bulletproof jacket.

D. Use of bulletproof jacket was recommended by him.

31.

Ans: A

 

 

 

প্রকল্প বাসত্মবায়ন কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৬

 

 

32. Choose the right form of verb- All the books (to sell) yesterday.

A. All the books were sold yesterday.

B. All the books had been sold yesterday.

C. All the books have been sold yesterday.

D. All the books are sold yesterday.

32.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৫

 

 

33. ‘He took me there.’ The passive voice is-

A. I was taken there by him.

B. I was to be taken there by him.

C. I should be taken there by him.

D. He was trying to take me there.

33.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

 

34. ‘Does he speak English well?  বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. Is English spoke well by him?

B. Is English spoken well to him.

C. Is English spoken well by him?

D. Was English spoke well by him?

34.

Ans: C

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

 

35. ‘All his pupils like him.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. He is liked by all his pupils.

B. He was liked by all his pupils.

C. He is like by all his pupils.

D. He is being  liked by all his pupils.

35.

Ans: A

 

 

 

পরিবার পরিকল্পনা অধিদপ্তরে পরিবারকল্যাণ পরিদর্শিকা প্রশিÿণার্থী  ২০১৩ 36. Select the word to fill in the gap ‘Life is a tale told – an idiot.’

A. before      B. with       C. to     D. by

 

 

36.

Ans: D

 

 

মাধ্যমিক ও উচ্চ শিÿা অধিদপ্তরে হিসাব সহকারী নিয়োগ ২০১৩ 37. ‘You will be helped by me.’ বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিতVoice হবে-

A. I shall help you.                     B. I must help you.

C. I shall have helped you.       D. I should help you.

37.

Ans: A

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ [দানিয়ুব]

 

38. ‘He died of fever.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. Fever caused him to death.

B. His death was caused with fever.

C. Fever caused him to die.

D. He was caused to die of fever.

38.

Ans: D

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ (দজলা ও যমুনা] 39.‘They elected him captain. বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. He is elected captain by them.

B. He was elected captain by them.

C. He elected captain by them.

D. He has been elected captain by them.

39.

Ans: B

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ [ভলগা]

 

40. What is the passive voice of “Fortune favours the brave.”

A. The brave is favoured by fortune.

B. The brave was favoured by fortune.

C. The brave are favoured by fortune.

D. The brave were favoured by fortune.

40.

Ans: C

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ [সুরমা]

 

41.‘He made me drive his car.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. I am made to drive his car by him.

B. I was made driven his car to him.

C. I was made drive his car by him.

D. I was made to drive his car by him.

41.

Ans: D

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ [সুরমা]

 

42. ‘My uncle looks after me.’ বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. I am look after by my uncle.

B. I am looked after by my uncle.

C. I am being looked after by my uncle.

D. I was looked after by my uncle.

42.

Ans: B

 

 

 

পরিবার পরিকল্পনা অধিদপ্তরে সহ. পরিকল্পনা কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১২ 43. What is the active voice of “The gate was opened by the peon.”

A. The peon opened the gate.

B. The peon had opened the gate.

C. The peon has opened the gate.

D. The peon opens the gate.

43.

Ans: A

 

 

 

Passive voice of Continuous Tense:Passive voice-এর ক্ষেত্রে Continuous Tenseএর Auxiliary Verb (am/is/are/was/were/will be)-এর সাথে অবশ্যই beingযুক্ত হবে। যেমন:

 

Active:

                Present Cont.Past Cont.Future Cont.

I                am        was    will be/shall be      eating rice.

He            is          was     will be                      teaching me.

You          are      were     will be/shall be      helping us.

Continuous Tenseএর Auxiliary Verb 

Passive (Structure): Sub. + Continuous Tense-এর Auxiliary Verb + being + VPP + Obj.

 

Present Cont.   Past Cont.           Future Cont.

Rice         is   being        was being         will be  being    eaten   by me.

I              am being        was being         shall be being   taught by him.

We        are being        were being        shall be being   helped  by you.

Continuous Tenseএর Auxiliary Verb + being

 

২০ তম বিসিএস

 

 

 

 

1. The passive form of the sentence-‘Some children were helping the wounded man.’

A. The wounded man was helped by some children.

B. The wounded man was helping some children.

C. The wounded man was being helped by some children.

D. The wounded man was to be helped by some children.

1.

Ans: C

 

 

 

 

১৬ তম বিসিএস

 

 

 

2.The correct passive form of ‘Sheila was writing a letter.’ is-

A. A letter was writing by Sheila.

B. A letter was being writing by Sheila.

C. A letter was being written by Sheila.

D. A letter was been written by Sheila.

2.

Ans: C

 

 

 

পোস্ট মাস্টার জেনারেল  এর কার্যালয়ে  পোস্টাল অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 3. Computer – all over the world at the moment.

A. is using                 B. has used

C. has been using    D. is being used

3.

Ans: D

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

4. She was then making tea. Which is the passive form of the previous sentence?

A. Tea was being made by her then.

B. Tea was made by her then.

C. Tea were being made by her then

D. Tea was being made by her.

4.

Ans: A

 

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট (জীববিজ্ঞান অনুষদ) ২০১৬-১৭

 

5. Now the internet – all over the world.

A. is being used    B. in not used

C. has used            D. is being used     E. was being used

Note: now থাকলে সাধারণতPresent Continuous Tense হয়।

5.

Ans: D

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

6. A bird was being stalking by a cat in my garden.

A. A bird was being stalking  by a cat in my garden.

B. A bird was stalked by a cat in my garden.

C. In my garden a bird was stlaked by a cat.

D. A bird was being stalked  by a cat in my garden.

6.

Ans: D

 

 

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

 

7. Choose the correct active form of the sentence: The cheques are being signed by the manager.

A. The manager is signing the cheques.

B. The manager signed the cheques.

C. The manager was signing the cheques.

D. The manager has been signing the cheques.

7.

Ans: A

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ (বিজোড়) ইউনিট ২০১৩-১৪ 8. The passive formof  “They were flying kites.” is –

A. Kites were flown by them.

B. Kites were being flown by them.

C. Kites were being flowing by them.

D. Kites was being flown by them.

8.

Ans: B

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

9. In today’s globalized world, indigenous culture – by foreign culture.

A. assaulted

B. has assaulted

C. is being assaulted

D. is to be assaulted

E. assaults

9.

Ans: C

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১২-১৩ 10. Internet connectivity – addressed in half a dozen different ways.

A. be                B. being

C. is being      D. been        E. have been

10.

Ans: C

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ [মেঘনা]

 

11. ‘He is beating the thief.’ বাক্যটিরপরিবর্তিত Voice form হচ্ছে-

A. The thief was being beaten by him.

B. The is being beat by him.

C. The thief is beaten by him.

D. The thief is being beaten by him.

11.

Ans: D

 

 

জনস্বাস্থ্য প্রকৌশল অধিদপ্তরে উপ-সহকারী প্রকৌশলী নিয়োগ ২০১৫ 12. Which is the correct passive form of the sentence? “He is writing a letter.”

A. A letter is written by him.

B. A letter was written by him.

C. A letter was being written by him.

D. A letter is being written by him.

12.

Ans: D

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ [সুরমা]

 

 

13. ‘The man is climbing the cliff.’ বাক্যটিরPassive form হচ্ছে-

A. The cliff is climbed by the man.

B. The cliff is being climbed by the man.

C. The cliff has been climbed by the man.

D. The cliff was being climbed by the man.

13.

Ans: B

 

 

 

 

Passive voice of Perfect Tense: Passive voice-এর ক্ষেত্রে Perfect Continuous Tense-এর Auxiliary Verb (has been/have been/had been/will have been/shall have been), Perfect Tense-এর Auxiliary Verbহিসাবে ব্যবহৃত হয়। যেমন:

Active (Present Perfect):

She/He      has        taught me.

I                   have      eaten rice.

The man     has        helped us.

 

Passive (Structure):    Sub. + has/have + Verb (PP) + by + object.

 

I                have been    taught by her/him.

Rice         has been       eaten   by me.

We           have been    helped  by the man.

Active (Future Perfect):  I will have/shall have eaten rice before he comes.

Clause

 

Passive (Structure):

Sub. +shall have been/Will have been + Verb (PP) + by + obj + Pharase/Clause.

 

Passive: Rice will have been eaten by me before he comes.

Clause

               

Active(Past Perfect):I had eaten rice before he came.

Clause

 

Passive (Structure):Sub. + had been + Verb (PP) + by + object + Phrase/Clause.

 

Passive: Rice had been eaten by me before he came.

Clause

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

1. The government – that the projects – with great success.

A. is confirming, maintained

B. confirms, have been maintained

C. was confirmed, have been maintained

D. confirms, are maintaining

1.

Ans: B

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

2. Humans – by what holds objects together.

A. not fascinated

B. always fascinated

C. have always been fascinated

D. always has been fascinated

E. have always been fascinated

2.

Ans: E

 

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘আই’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

3. Change the voice ‘Our task had been completed.’

A. We completed our task.

B. We complete our task.

C. We had been completed our task.

D. We have completed our task.

E. We had completed our task.

3.

Ans: E

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

 

4. The passive form of “Computers have made a tremendous impact on our lives.” is-

A. Our lives have been made a tremendous impact on by computers.

B. A tremendous impact has been made on our lives by computers.

C. A tremendous impact have been made on our lives by computers.

D. By computers our lives have been made a tremendous impact.

4.

Ans: B

 

 

 

 

জাহাঙ্গীরনগর বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৪-১৪

 

 

 

 

 

5. The government has launched a massive tribal welfare program in Bangladesh.

A. A massive tribal welfare program is launched by the government in Bangladesh.

B. A massive tribal welfare program has been launched by the govt. in Bangladesh.

C. The government in Bangladesh has launched a massive tribal welfare program.

D. The govt. in Bangladesh has been launched a massive tribal welfare program.

5.

Ans:

 

 

 

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

 

6. The passive voice form of the sentence- ‘A child could not have done this mischief.’ is –

A. This mischief could not be done by a child.

B. This mischief could not been done by a child.

C. This mischief could not have been done by a child.

D. This mischief a child could not have been done.

6.

Ans:

 

 

 

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

 

 

7. Identify the correct sentence:

A. The book has written with the intention of helping first-year students.

B. The book has been written with the intention of helping first-year students.

C. It has been written the book with the intention of helping first-year students.

D. There has been the book written with the intention of helping first-year students.

7.

Ans:

 

 

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ-১’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

8. The soldiers were unable to determine where –

A. had the jeep been left.

B. had been the jeep left.

C. the jeep had been left.

D. has left the jeep.

8.

Ans: C

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

 

9. Which is the correct passive form of ‘Someone has already told him to report for duty at six.’

A. He has already been told by someone to report for duty at six.

B. Someone has already been told by him to report for duty at six.

C. To report for duty at six has already been told by someone for him.

D. All of the above

9.

Ans: A

 

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয় সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ [যমুনা]

 

 

10. ‘I have bought the books.’ বাক্যটিরপরিবর্তিত Voice  হবে-

A. The books have been bought by me.

B. The books had been bought by me.

C. The books were been bought by me.

D. The books are been bought by me.

10.

Ans: A

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয় সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২ [করতোয়া]

 

11. ‘I had written the letter.’ বাক্যটির Passive form হচ্ছে-

A. The letter was written by me.

B. The letter had been written by me.

C. The letter was being written by me.

D. The letter was wrote by me.

11.

Ans: B

 

 

 

 

Passive voice of Perfect Continuous Tense: Passive voice-এর ক্ষেত্রে Perfect Continuous Tense-এর Auxiliary Verb (has been/have been/had been/shall have been/will have been)-এর সাথে অবশ্যই being যুক্ত হবে। যেমন:

Active:

                        Present Per. Cont.  Past Perfect Cont. Future Perfect Cont.                       

I         have been/had been/will have been  reading the books for 3 hours.

He      has been/had been/will have been   doing the work since morning.

They   have been/had been/will have been  playing cricket for 5 hours.

                      Perfect Continuous Tenseএর Auxiliary Verb

Passive :

 

The books  have been being/had been being/will have been being read by me for 3 hours.

The work   has been being/had been being/will have been being  done by him since morning.

Cricket       has been being/had been being/will have been being  played by them for 5 hours.

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

1. I had been doing the work for five days. Change the voice.

A. I had been done the work for five days.

B. The work had been done by me for five days.

C. The work had been being done by me for five days

D. The work had been doing by me for five days

1.

Ans: C

 

 

 

select, elect, consider, make, call ইত্যাদি Verb-গুলো Object গ্রহণ করা সত্ত্বেও বাক্য অসম্পূণ থেকে যায়। তাই বাক্যটিকে অর্থপূর্ণ করতে একটি অতিরিক্ত Complementary Object তথা Factitive Object গ্রহণ করা হয় এবং উক্ত  Factitive Object টি Passive-এ মূল Verb-এরপরেই বসে, আর অন্য অংশগুলো Passive-এর নিয়ম অনুযায়ী বসে। যেমম-

 

We elected him. এই বাক্যটিতে Subject, Object এবং মূল Verb থাকা সত্ত্বেও বাক্যটি অসম্পূর্ণ। বাক্যটিকে অর্থপূর্ণ করতে একটি অতিরিক্তশব্দের (Noun, Pronoun, Adjective) প্রয়োজন হয় যাকে  Factitive Object বলে। পূর্ণাঙ্গ বাক্যটি নিমণরূপ-

 

Active:  We elected him captain.

Passive: He was elected captain by us.

 

নিয়মানুযায়ী  ‘captain’ Factitive Object-টি Passive-এ মূল Verb-এরপরে বসেছে। ঠিক একইভাবে-

 

Active:  We considered him honest.

Passive: He was considered honest by us.

 

জনপ্রশাসন মন্ত্রণালয়ে ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬

 

1. The passive form of the sentence. ‘We made her recite a poem.’–

A. A poem was made recite by her.

B. She was made to recite a poem

C. She was made recited a poem.

D. A poem as made to be recited.

1.

Ans: B

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

2. I called him a fool. (make it passive)

A. A fool was called by me.

B. He was called a fool by me.

C. He called me a fool.

D. Did I called him a fool?

2.

Ans: B

 

 

 

মাওলানা ভাসানী বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 3. What is the passive form of: “He considers me honest.”

A. I am considered honest by him.

B. He considered honest by himself.

C. He considers himself to be honest.

D. You are considered by him as an honest man.

3.

Ans: A

 

 

 

নিচের Verb-গুলোর ক্ষেত্রে Present Form, Past Formএবং Past Participle Form সবসময় একই থাকে।

Present Indefinite

ক্রিয়ার বর্তমান রূপ

(Base form/S-Form)

Past Indefinite

ক্রিয়ার অতীতরূপ

Verb-এর Past Form

Past Participle

ক্রিয়ার অতীত রূপ

Verb-এর Past Participle

 

Broadcast (ব্রোড্কাস্ট)-সম্প্রচার করা

 

 

 

Broadcast-সম্প্রচার করেছিল

 

 

has/have broadcast-সম্প্রচার করেছে

had broadcast-সম্প্রচার করেছিল

will have broadcast-সম্প্রচার করে থাকবে

অনুরূপভাবে নিচের Verb-গুলোর Present Perfect, Past Perfect এবং Future Perfect Form নির্ণয় করতে হবে
Burst (বাস্ট)- ফাটা, বিস্ফোরিত হওয়া Burst-ফেটেছিল, বিস্ফোরিত হয়েছিল had burst-ফেটেছিল, বিস্ফোরিত হয়েছিল
Cast (ক্যাস্ট)-নিক্ষেপ করা Cast-নিক্ষেপ করেছিল had cast-নিক্ষেপ করেছিল
Cost (কস্ট)-দাম হওয়া Cost-দাম হয়েছিল had cost-দাম হয়েছিল
Cut (কাট্)-কাটা, কেটে ফেলা Cut-কেটেছিল, কেটে ফেলেছিল had cut-কেটেছিল, কেটে ফেলেছিল
Fit (ফিট্)-মানানসই হওয়া Fit-মানানসই হয়েছিল had fit-মানানসই হয়েছিল
Forecast (ফোর্কাস্ট)-পূর্বাভাষ দেওয়া, ভবিষ্যদ্বণী করা Forecast-পূর্বাভাষ দিয়েছিল, ভবিষ্যদ্বাণী করেছিল had forecast-পূর্বাভাষ দিয়েছিল, ভবিষ্যদ্বাণী করেছিল
Hit (হিট্)-মারা, আঘাত করা Hit-মেরেছিল, আঘাত করেছিল had hit-মেরেছিল, আঘাত করেছিল
Hurt (হাট্)-আঘাত পাওয়া, চোট পাওয়া Hurt-আঘাত পেয়েছিল, চোট পেয়েছিল had hurt-আঘাত পেয়েছিল, চোট পেয়েছিল
Knit (নিট্)-বোনা  [ kn = ন ] Knit-বুনেছিল had knit-বুনেছিল
Let (লেট্)-অনুমতি দেওয়া Let-অনুমতি দিয়েছিল had let-অনুমতি দিয়েছিল
Miscast (মিস্কাস্ট)-বেমানান ভূমিকায় নির্বাচন করা Miscast-বেমানান ভূমিকায় নির্বাচন করেছিল had miscast-বেমানান ভূমিকায় নির্বাচন করেছিল
Offset (অফসেট্)-সমতা বিধান করা, পুষিয়ে নেওয়া Offset-সমতা বিধান করেছিল, পুষিয়ে নিয়েছিল had offset-সমতা বিধান করেছিল, পুষিয়ে নিয়েছিল
Outbid (আউটবিড্)-নিলামের ডাকে অন্যকে ছাড়িয়ে যাওয়া Outbid-নিলামের ডাকে অন্যকে ছাড়িয়ে গিয়েছিল had outbid-নিলামের ডাকে অন্যকে ছাড়িয়ে গিয়েছিল
Put (পুট্)-রাখা Put-রেখেছিল had put-রেখেছিল
Quit (কুই্ট্)-স্থান ত্যাগ করা, ছেড়ে যাওয়া Quit-স্থান ত্যাগ করেছিল, ছেড়ে গিয়েছিল had quit-স্থান ত্যাগ করেছিল, ছেড়ে গিয়েছিল
Read (রীড্)-পড়া Read (রেড্)-পড়েছিল had read (রেড্)-পড়েছিল
Recast (রীকাস্ট)-নতুন করে ছাঁচে গড়া Recast-নতুন করে ছাঁচে গড়েছিল had recast-নতুন করে ছাঁচে গড়েছিল
Reset (রীসেট্)-পুনরায় স্থাপন করা Reset-পুনরায় স্থাপন করেছিল had reset-পুনরায় স্থাপন করেছিল
Set (সেট্)-অস্ত যাওয়া, ডোবা Set-অস্ত গিয়েছিল, ডুবেছিল had set-অস্ত গিয়েছিল, ডুবেছিল
Shed (শেড্)-পাতা ইত্যাদি ঝরানো, খসানো Shed-পাতা ইত্যাদি ঝরিয়েছিল, খসিয়েছিল had shed-পাতা ইত্যাদি ঝরিয়েছিল, খসিয়েছিল
Shut (শাট্)-বন্ধ করা Shut-বন্ধ করেছিল had shut-বন্ধ করেছিল
Slit (স্লিট্)-চিরে ফেলা Slit-চিরে ফেলেছিল had slit-চিরে ফেলেছিল
Spit (স্পিট্)-থুথু ফেলা (অবজ্ঞায়) Spit-থুথু ফেলেছিল (অবজ্ঞায়) had spit-থুথু ফেলেছিল (অবজ্ঞায়)
Split (স্পিল্ট্)-টুকরা করা Split-টুকরা করেছিল had split-টুকরা করেছিল
Spread (স্প্রেড্)-ছড়িয়ে দেওয়া, মেলে দেওয়া, মেলে ধরা Spread (স্প্রেড্)-ছড়িয়ে দিয়েছিল, মেলে দিয়েছিল, মেলে ধরেছিল had spread (স্প্রেড্)-ছড়িয়ে দিয়েছিল, মেলে দিয়েছিল, মেলে ধরেছিল
Thrust (থ্রাস্ট)-ধাক্কা মারা Thrust-ধাক্কা মেরেছিল had thrust-ধাক্কা মেরেছিল
Upset (আপ্সেট্)-উল্টে পড়া, বিপর্যস্ত করা Upset-উল্টে পড়েছিল, বিপর্যস্ত করেছিল had upset-উল্টে পড়েছিল, বিপর্যস্ত করেছিল

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 1. The news – by the BBC several times a day.

A. broadcast      B. been broadcasting

C. is broadcast  D. broadcasting

1.

Ans: C

 

জনপ্রশাসন মন্ত্রণালয়ে ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬

 

 

 

 

 

 

2. Choose the correct passive voice of ‘BBC broadcast the breaking news.’

A. The breaking news is broadcast by BBC.

B. The breaking news were broadcast by BBC

C. The breaking news was broadcast by BBC

D. The breaking news are broadcast by BBC

 

Note: ‘BBC’ Singular Number  কিন্তু ‘broadcast’Verb-এর সাথে ‘s’নেই। তাই বাক্যটিPresent Indefinite-এর পরিবর্তেPast Indefinite Tense-এ আছে। এছাড়া, ‘The breaking news’ Singular Number হওয়ায় Passive Voice হিসেবে option C. সঠিক।

2.

Ans: C

 

 

 

 

 

 

 

Passive Voice-এর ক্ষেত্রে সাধারণত by বসে। কিন্তু নিমেণাক্ত Verb-গুলোর ক্ষেত্রে by-এর পরিবর্তে অন্যান্য Preposition বসে।

Verbs Prepositions  Uses in Sentences
Add to The confusion was added to the loud music.
Know to He is known to me.
Laugh at The poor should not be laughed at.
Fill with The room was filled with smoke.
Surprise at I was surprised at his performance.
Marvel at I was marveled at her delivery.
Embody in All the good qualities are embodied in my teacher.
Annoy with

(কারোর প্রতি বিরক্ত হওয়া)

He was annoyed with his friend for not telling the plan earlier.
Annoy at     (কোন কিছুর প্রতি বিরক্ত হওয়া) He was annoyed at his stupidity.
Please with I am pleased with his conduct.
Satisfy with Everybody was satisfied with him.
Seize with He was seized with fear.
Insist on Punctually is insisted on in this office.

 

  • Active : Do you know it?
  • Passive :  Is it known to you?
৩১ তম বিসিএস

 

 

 


  1. I know him.

A. He is known by me.

B. He was known to me.

C. He has been known by me.

D. He is known to me.

1.

Ans: D

 

 

 

স্বাস্থ্য মন্ত্রণালয়ে সহকারী প্রকৌশলী নিয়োগ ২০১৬

 

2. Which one is the passive form of the sentence: I knew him.

A. He is known to me.

B. He was known by me.

C. He was known to me.

D. He was known with me.

2.

Ans: C

 

 

 

২৭ তম বিসিএস/রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ বিজোড় ইউনিট ২০১৬-১৭

 

3. Give the correct passive form of  “My teacher embodies all the good qualities.”

A. All the good qualities are embodied by my teacher.

B. All the good qualities are embodied in my teacher.

C. All the good qualities are embodied to my teacher.

D. All the good qualities are embodied on my teacher.

3.

Ans: B

 

 

 

 

১৩ তম শিÿক নিবন্ধন (স্কুল/সমপর্যায়) ২০১৬

 

4. Do you find your payment too little? (Passive)

A. Is your payment found too little to you?

B. Are your payment found too little to you?

C. Are your payment foundtoo little by you?

D. Is your payment found too little by you?

4.

Ans: D

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘গ’ ইউনিট ২০১৬-১৭/ইসলামী বিশ্ব. ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

5. Select the correct passive form of: We insist on punctuality in this office.

A. It is to be insisted that punctuality should be in this office.

B. Punctuality should be insisted in this office.

C. Punctuality is to be insisted on in this office.

D. Punctuality is to be insisted on in this office.

E. Punctuality is insisted on in this office.

5.

Ans: E

 

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট (কৃষি অনুষদ) ২০১৬-১৭

 

6. Mention the passive voice of : ‘His conduct pleases me.’

A. I am pleased by his conduct.

B. I am pleased with his conduct.

C. I am pleased at his conduct.

D. I am pleased at his behaviour.

6.

Ans: B

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

7. Smoke filled the room. (Passive)

A. The room is filled with smoke.

B. The room was filled by smoke.

C. The room was filledat smoke.

D. The room was filled with smoke.

7.

Ans: D

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

8. Identify the passive form of:  “He died of fever.”

A. Fever caused his death.

B. Fever caused him to die.

C. He was caused to die of fever.

D. His death was caused with fever.

8.

Ans: C

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

9. ‘Listen to me.’ Find out the correct voice.

A. You are told to listen to me.

B. You are told me to listen.

C. I was listened

D. I was to listen.

9.

Ans: A

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

10. Phosphates –– to most farm land in America.

A. need added               B. need to add

C. need to be adding    D. need to be added

 

Note: Object যদি Subject হিসেবে ব্যবহৃত হয় তাহলে বাক্যটি Passive হয়।

10.

Ans: D

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 11. The correct passive form of ‘He invited me to go.’is–

A. I am invited to go.

B. I was being invited to go.

C. I was invited to go.

D. I am being invited to go.

11.

Ans: C

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

12. ‘I heard her sing. Passive form of the sentence is –

A. She is heard sing by me.

B. She was heard sang by me.

C. She was heard to sing by me.

D. She was heard sing by me.

Note: Active Voice-এ ‘hear’ Verb টি Bare Infinitive হিসেবে ব্যবহৃত হলেও Passive-এএটি Infinitive গ্রহণ করে।তাই PassiveVoice-এ‘heard to’ হয়েছে।

12.

Ans: C

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘এল’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

 

13. ‘I heard my sister sing a song.’ Choose the correct passive voice-

A. A song sing by my sister was heard by me.

B. A song sang by my sister was heard by me.

C. A song singing by my sister was heard by me.

D. None of them

Correct Ans: My sister was heard to sing a song by me.

13.

Ans: D

 

 

 

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

14. Choose the correct passive form: ‘All of his friends laugh at him.’

A. He laughed at all of his friends.

B. He is laughed at by all of his friends.

C. All of his friends had laughed at him.

D. All of his friends were laughed at by him.

14.

Ans: B

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

15. Although the telescope – into space in 1990, it inception was almost a half-century earlier.

A. launched                  B. launching

C. was launched          D. launch

15.

Ans: C

 

 

শাহজালাল বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-১’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

 

16. Choose the correct passive form of the sentence: He knew that his own life was unjust.

A. He was known that his own life was unjust.

B. He was known that it is unjust his own life.

C. It was known that it was unjust his own life.

D. It was known to him that his own life was unjust.

E. It was known to him that he was in a unjust life of his own.

16

Ans: D

 

 

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৪

 

17. ‘I know that he did the work.’ Passive form of the sentence is-

A. It was known to me that the work had been done by him.

B. It was known to me that the work has been done by him.

C. It is known to me that the work was done by him.

D. It was known to me that the work was done by him.

17.

Ans: C

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ 18. Choose the correct passive voice: His behavior surprised me.

A. I surprised at his behavior.

B. I was surprised with his behavior.

C. I was surprised at his behavior.

D. I had been surprised at his behavior.

18.

Ans: C

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে  সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

 

 

19. ‘His behavior annoys me sometimes.’ Passive form of the sentence is-

A. Sometimes I am annoyed at his behavior.

B. Sometimes I am annoyed to his behavior.

C. I was annoyed sometimes at his behavior.

D. I am annoyed sometimes at his behavior.

19.

Ans: A

 

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফা ইউনিট ২০১৫-১৬ 20. Change the voice: His conduct annoyed me.

A. He annoyed me wity conduct.

B. I was annoyed with his conduct.

C. I was annoyed from his conduct.

D. I was annoyed at his conduct.

20.

Ans: D

 

শ্রম পরিদপ্তরে সহকারী শ্রম পরিচালক নিয়োগ ২০০৬

 

 

21. Select the correct passive form: We insist on punctuality in this office.

A. Punctuality is insisted on in this office.

B. Punctuality be insisted in this office.

C. Punctuality should be insisted in this office.

D. Punctuality is to be insisted on in this office.

21.

Ans: A

 

 

 

পরিবারকল্যাণ পরিদর্শিকা প্রশিÿণার্থী নিয়োগ ২০১৫ 22. Do you know them? Passive form of the sentence is-

A. Are they known with you?

B. Are they known to you?

C. Is they known to you?

D. Are they known by you?

22.

Ans: B

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

23. Although the telescope – into space in 1990, it inception was almost a half-century earlier.

A. launched                  B. launching

C. was launched          D. launch

23.

Ans: C

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৫

 

 

24. Choose the correct passive voice: His behavior worried us.

A. We are worried with his behavior.

B. We have been worried by his behavior.

C. We were worried about his behavior.

D. We were worried by his behavior.

24.

Ans: C

 

 

 

১০ তম প্রভাষক নিবন্ধন পরীÿা ২০১৪

 

25. Which one is the correct passive form of the sentence ‘Panic seized me.’

A. I was seized by panic.                     B. I was seized for panic.

C. I was seized from panic.                 D. I was seized with panic.

25.

Ans: D

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৫

 

 

26. Choose the correct sentence-

A. The matter was informed in the police.

B. The matter had been informed of the police.

C. The police were informed of the matter.

D. The police were informed of the matter.

26.

Ans: C

 

 

 

 

Active Voice-এর Subject যদি  People, One, Someone, Somebody, Nobody, Circumstances, The authority ইত্যাদি সাধারণ বা অনির্দিষ্টবাচক ব্যক্তি হয় তাহলে Passive করার সময় এগুলোকে by সহ লেখার প্রয়োজন নেই। কারণ Passive-এ by সহ উপরের শব্দগুলো না ব্যবহার করলেও বাক্যের অর্থ বুঝতে কোন সমস্যা হয় না।

 

Active: Someone has stolen my book.

Passive: My book has been stolen.

 

Active: The authority has published the result.

Passive: The result has been published.

Passive Voice-এ বাক্যের ক্রিয়ার কর্তা না দেওয়া থাকলে অর্থাৎ byযুক্ত কর্তা না থাকলে, Activeকরার সময় সুবিধাজনক কর্তা যেমন- People, One, Someone, Somebody, Nobody,Circumstances, The authority ইত্যাদি ব্যবহার করতে হয়।

 

Passive: English is spoken all over the world. Active:  People speak English all over the world.

 

Passive: My book has been stolen.

Active:  Someone has stolen my book.

 

ক্রিয়ার কর্তাঃযাকে অবলম্বন করে ক্রিয়া সম্পাদিত হয় তাকে বাক্যের কর্তা বা ক্রিয়ার কর্তা বলে। যেমন-সে ভাত খায়। এখানে, ‘খায়’ ক্রিয়ার কর্তা হচ্ছে ‘সে’।

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

1. Which one is active voice of ‘He is not known here.’

A. He is known here.

B. Nobody knows him here.

C. Everybody knows him here.

D. Somebody knows him here.

1.

Ans: B

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

2. Change the voice: ‘Nobody knows him here.’

A. Nobody knows him here.

B. He is known by nobody here.

C. He is not known here.

D. He is known to nobody here.

2.

Ans: C

 

 

 

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

3.They say that elephants have good memories. Choose the right passive form.

A. It is said that elephants have good memories.

B. Elephants are said to have good memories.

C. It is said that good memories are had by elephants.

D. Both A. & B.

3.

Ans: D

 

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

4.English is spoken all over the world.

A. The world speaks English all over.

B. The English speak English all over the world.

C. People speak English all over the world.

D. All over the world the English speaks the English.

4.

Ans: C

 

 

 

খুলনা বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

5. He is said to be very rich.

A. He is said to be very rich.

B. People say he is very rich.

C. He sadi it is very rich.

D. People say it is very rich.

5.

Ans: B

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

6. At Seellicres they found a priest. (into passive voice)

A. At Seellicres  a priest is found by them.

B. At Seellicres a priest was being found by them.

C. A priest was found at Seellicres

D. At Seellicres a priest was found for them.

6.

Ans: C

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৩-১৪

 

 

 

7.‘I was compelled to do it.’ – Active voice of the sentence is:

A. Compelled to do it.

B. Circumstances compelled me to do it.

C. He was compelled.

D. Compelling easy but difficult to do.

E. Never compelled me, I will do it.

7.

Ans: B

 

 

 

 

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

8.What is the active form of “Evening dress will be word.”

A. Guests will wear evening dress.

B.Guests will be worn evening dress.

C. Guests will worn evening dress.

D. None of the above

8.

Ans: A

 

 

 

আনসার ও ভিডিপি অধিদপ্তরে সার্কেল অ্যাডজুটেন্ট নিয়োগ ২০০৫

 

9. One should keep one’s promise. Choose the correct passive form-

A. One’s promise should be kept by him.

B. A promise should be kept.

C. One’s promise should be kept by one.

D. One’s promise should be kept by himself.

9.

Ans: B

 

 

 

Passive Voice of Imperative Sentence

Rule # 1 Imperative Sentence-টিAffirmative হলে passive voice-এর ক্ষেত্রে sentence-এর প্রথমে let এবং Negative sentence-এর ক্ষেত্রেsentence-এর প্রথমে let not বসে। Verb-এর past participle-এরপূর্বে auxiliary verb ‘be’ বসে।

Structure:       Let/Let not     +    Active voice-এরobject  +  be + Verb-এরpast pariciple

যেমন:     Active: Do it.                        Passive: Let it be done.

            Active: Don’t do it.                Passive: Let not it be done.

Active: Tell him to go.                       Passive: Let him be told to go.

Active: Don’t hate the poor.             Passive: Let not the poor be hated.

 

বি: দ্র: Let যুক্তImperative sentene-এর ক্ষেত্রে অতিরিক্ত Let-এর ব্যবহারের প্রয়োজন হয় না। যেমন:

 

Active: Let me do it.                        Passive: Let it be done by me.

Active: Let him read the book.     Passive: Let the book be read by him.

 

২৩ তম বিসিএস

 

 

 

1. Identify the correct passive form-Open the door.

A. The door should be opened.

B. Let the window be opened.

C. Let the window be opened by you.

D. The window must be opened.

1.

Ans: B

 

 

 

বাংলাদেশ রেলওয়ের উপ-সহকারী প্রকৌশলী (সিভিল) ২০১৬

 

 

2. What is the passive form of ‘Do it.’

A. It is done by you.

B. Let it be done.

C. Let done it by you.

D. Let be it done (by you).

2.

Ans: B

 

 

 

পোস্ট মাস্টার জেনারেল  এর কার্যালয়ে  পোস্টাল অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 3. The passive voice of ‘Post the letter’ is–

A. Let the letter be posted.

B. Let the letter posted.

C. Let the letter post.

D. Let the letter be post.

3.

Ans: A

বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

 

 

4. ‘Never catch the Jathka.’ Make it passive.

A. Let the Jathka never be caught.

B. Let not the Jathka ever be caught.

C. Never the Jathka caught be you.

D. The Jathka is caught by you.

Note: Never যুক্ত Imperative Sentence-এর Passive: Let not + Object + ever + be + VPP.

4.

Ans: B

 

 

 

 

 

১০ তম বেসরকারী শিÿক নিবন্ধন ও প্রত্যয়ন পরীÿা ২০১৪

 

 

 

5. Never tell a lie. (Passive)

A. A lie is never told.

B. A lie is never be told.

C. Let a lie never be told.

D. Let not a lie ever be told.

Note: Never যুক্ত Imperative Sentence-এর Passive: Let not + Object + ever + be + VPP.

5.

Ans: D

 

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘জি’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

6. Passive form of “Take care of your health.”

A. Let your health taken care.

B. Let your health be taken care of.

C. Let your health taken care of.

D. Health is taken care by you.

6.

Ans: B

 

 

 

সহকারী রাজস্ব কর্মকর্তা ২০১৫ 7. What is the passive form of the sentence-‘Give the order.’

A. Let the order to give.

B. Let the order to given.

C. Let the order be given.

D. Let the order give.

7.

Ans: C

 

১১ তম বেসরকারী শিÿক নিবন্ধন ও প্রত্যয়ন পরীÿা ২০১৪

 

 

8. The passive form of ‘Don’t do it.’

A. Let not it be done.

B. Let it be not done.

C. Let it be done.

D. Let it no be done.

8.

Ans: A

 

 

 

১১ তম প্রভাষক নিবন্ধন পরীÿা ২০১৪

 

 

9. The passive form of the sentence “Do it as I say.” Is-

A. Let it be done as is said by me.

B. Let it be done as I say.

C. It should be done as I say

D. But it done as it

9.

Ans: B

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৪

 

10. ‘Solve this problem.বাক্যটির সঠিক Passive form হচ্ছে-

A. The problem is solved by you.

B. You are solved with the problem.

C. Let the problem be solved by you.

D. Let you solve the problem.

10.

Ans: C

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ 11. ‘Let him sing a song.” বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিতVoice হবে-

A. Let a song sing by him.

B. Let a song be sung by him.

C. Let a song be sang by him.

D. Let a song sung by him.

11.

Ans: B

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩

 

 

12. ‘Don’t hate the poor.’ বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice হবে-

A. Let not the poor be hated.

B. Let the poor not be hated.

C. Let not the poor hate.

D. Let poor not be hate.

12.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৩ [পদ্মা]

 

13. ‘Do away with it.’ বাক্যটির Passive form হচ্ছে-

A. Let it be done away with.

B. Let it has done away with it.

C. Let it is to be done away with.

D. Let it has to do away with.

13.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩ [যমুনা]

 

 

14. ‘Let the book be read by you.’ বাক্যটির Active form হচ্ছে-

A. Read the book.

B. You are to read the book.

C. Let read the book by you.

D. Let the book be reading by you.

14.

Ans: A

 

 

 

৮ম বেসরকারি প্রভাষক নিবন্ধন ও প্রত্যয়ন ২০১২ 15. Which one is the correct passive form? ‘Let Rahim tell the truth.’

A. Let the truth be told by him.

B. Let the truth be told by Rahim.

C. Let the truth is told by Rahim.

D. Let Rahim the truth be told.

15.

Ans: B

সহকারী উপজেলা/থানা শিÿা অফিসার নিয়োগ ২০১২

 

 

 

 

16. Which one is the correct passive form? ‘Don’t take the forget me not.’

A. Forget me not be taken by you.

B. Let not the forget me not be taken by you.

C. Let never taken the forget me not.

D. Let not taken by you forget me not.

Note: ‘Forget-me-not’ এক প্রকার ফুলের নাম, যার অপর নাম-‘scorpion grasses’

16.

Ans: B

 

 

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১২ [যমুনা]

 

17. ‘Let me do the sum.’ বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিতVoice form হচ্ছে-

A. Let the sum be done by my.

B. Let the sum done by my.

C. Let the sum being done by my.

D. Let the sum is  to be done by my.

17.

Ans: A

 

 

 

সরকারি মাধ্যমিক বিদ্যালয়ে সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০০৯

 

18. Passive form of the sentence ‘Do not laugh at the poor.’

A. Let the poor be not laughed at.

B. Let not the poor be laughed at.

C. Let the poor be not laugh at.

D. Let not the poor be laugh at.

18.

Ans: B

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০০৭ [ঢাকা বিভাগ]

 

19. ‘Let us write a letter.’ বাক্যটির Passive form হচ্ছে-

A. Let a letter to write by us.

B. Let a letter be wrote by us.

C. Let a letter is written by us.

D. Let a letter be written by us.

19.

Ans: D

 

 

 

মহিলা ও শিশুবিষয়ক মন্ত্রণালয়ের অধীন উপজেলা মহিলা বিষষক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৬ 20. “Let me write a letter.” Passive form is-

A. Let a letter write by me.

B. Let a letter be written by me.

C. Let a letter to write by me.

D. Let a letter is written by me.

20.

Ans: B

 

 

 

পরিকল্পনা এবং প্রবাসী কল্যাণ ও বৈদেশিক কর্মসংস্থান মন্ত্রণালয়ে সহকারী পরিচালক  ২০০৬/ডাক বিভাগে পোস্টাল অপারেটর নিয়োগ ২০১৬ 21. Change the voice of the sentence ‘Shut the door.’

A. The door should be shut.

B. The door should be shuted.

C. Let the door be shut.

D. Let the door be shuted.

 

 

21.

Ans:C

 

 

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০০৬

 

 

22. Don’t open the door. বাক্যটিরPassive form হচ্ছে-

A. Let not the door open.

B. Let not the door be opened.

C. Let not the door be open.

D. Let not the door opened.

22.

Ans: B

 

 

 

এনএসআই সহকারী পরিচালক নিয়োগ ২০১৫ 23. Let him be told to go. Change the voice

A. Go               B. Let you go.

C. You go.       D. Tell him to go.

23.

Ans: D

 

 

Rule # 2 Imperative sentence-এর প্রথমে Pleaseব্যবহৃত হলে সেক্ষেত্রে Passive voice-এর শুরম্নতে You are requested to ব্যবহৃত হয়।যেমন:

Active: Please do the sum.

Passive: You are requested to do the sum.

Active: Please give me a glass of water.

Passive:  You are requested to give me a glass of water.

তবে, ‘Please’ দ্বারা যদি অনুরোধ না বুঝায় তাহলে নিমেণাক্তভাবে Passive করতে হয়।

Active:    He pleased us.

Passive: We are pleased with him.

Note: please-এর পর by বসে না, with বসে।

এছাড়া, বিনয় প্রকাশিত হয় এমন Imperative sentence-এও ‘requested to’ ব্যবহৃত হয়।যেমন:

Active: Give me some food.

Passive: You are requested to give me some food.

ডাক অধিদপ্তরে উপজেলা পোস্ট মাস্টার নিয়োগ ২০১৬

 

1. Change the voice, “Please keep quiet.”

A. You are told for keep quiet.

B. You are requested to keep quiet.

C. You are requested for keep quiet.

D. You are told to keep quiet.

1.

Ans: B

 

 

 

১২ তম প্রভাষক নিবন্ধন ২০১৫

 

 

 

2. The passive form of the sentence ‘Enter the house by this gate.’ is-

A. You are requested to enter the house by this gate.

B. You should enter the house by this gate.

C. Let the house be entered by this gate.

D. Let the house be entered by you by this gate.

Note: বিনয় প্রকাশিত হওয়ায়  A. Optionটি সঠিক।

2.

Ans: A

 

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৪ 3. He pleases us. বাক্যটির Passive করতে হবে-

A. We are pleased with him.

B. We are pleased with him.

C. We are pleased by him.

D. We will be pleased with him.

3.

Ans: B

 

 

১১ তম প্রভাষক নিবন্ধন পরীÿা ২০১৪

 

 

 

4. Which one is the correct passive form of the sentence ‘Your conduct pleased me.’

A. I am pleased of your conduct.

B. I was pleased with your conduct.

C. I was pleased by your conduct.

D. I was pleased at your conduct.

4.

Ans: B

 

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ পরীÿা ২০১৪

 

5. Correct passive for of the sentence: ‘The boy pleased us.’ Is-

A. We were pleased by the boy.

B. We were pleased with the boy.

C. We were pleased to the boy.

D. We were pleased at the boy.

5.

Ans: B

 

 

 

Rule # 3 Direct ও Indirect Objectযুক্তImperative sentene-এর ক্ষেত্রেDirect object-টি Subjectহিসাবে ব্যবহৃত হলেIndirect Object-এর পূর্বে forবাto বসে।যেমন:

Active: Buy me a pen.

Passive: Let a pen be bought for me.

Active: Give me the pen.

Passive: Let the pen be given to me.

 

Direct ও Indirect Object:বস্ত্তবাচক Object-টিকে Direct Object এবং ব্যক্তিবাচক Object-টিকে Indirect Objectবলে।যেমন- Give me the pen.  এই বাক্যটিতে ‘the pen’ হচ্ছে Direct Object এবং‘me’ হচ্ছে Indirect Object.

 

Rule # 4 Modal Auxiliaries-can, could, may, might, shall, should, will , would, must, ought to এবং going to যদি Active voice-এ auxiliary verb হিসাবে ব্যবহৃতহয়, তাহলে passive voice-এর ক্ষেত্রে এগুলোর সাথে  ‘be’যোগ করতে হয় এবং মূল Verb-এর Past Participle হয়। যেমন:

Active: We must do our duty.

Passive: Our duty must be done by us.

Active: He is going to build a house.

Passive: A house is going to be built by him.

 

এছাড়া, passive voice-এর ক্ষেত্রে ‘have to/has to’-এর সাথেও ‘be’ যোগ করতে হয় এবং মূল Verb-এর Past Participle হয়।যেমন:

Active: I have to do the work.

Passive: The work has to be done by me.

 

৩৫ তম বিসিএস

 

 

 

1. The correct passive form of  “You must shut these doors” is-

A. These must be shut doors.

B. Shut the doors you must.

C. Shut must be the doors.

D. These doors must be shut.

1.

Ans: D

 

 

 

৩১ তম বিসিএস

 

 

 

2. A lion may be helped even by a little mouse.

A. A little mouse may even help a lion.

B. Even a little mouse may help a lion.

C. A little mouse can even help a lion.

D. Even a little mouse ought to help a lion.

2.

Ans: B

 

 

 

বরিশাল বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৪-১৫ 3. The match – –  – on Saturday.

A. is going to play

B. is going to be played

C. is playing

D. is going to be playing

3.

Ans: B

 

জাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় মানবিক বিভাগ ২০১৪-১৫

 

 

4. The text book – be – in another course.

A. could – adapted

B. can – adapt

C. could – adapt

D. can – adapt in

4.

Ans: A

 

 

 

মেডিকেল ও ডেন্টাল কলেজ ভর্তি পরীÿা ২০১২-১৩

 

 

5. The correct passive form of “I can recite the poem.”

A. Recitation of the poem is possible by me.

B. The poem could be recited by me.

C. The poem can be recited by me.

D. Recitation of the poem can be performed by me.

5.

Ans: C

 

 

 

আইন বিচার ও সংসদ বিষয়ক মন্ত্রণালয়ে সাব-রেজিস্ট্রার নিয়োগ ২০১২ 6. ‘You must do the work.’ Change the sentence in passive voice.

A. The work will be done by you.

B. The work must be done by you.

C. The work has been done by you.

D. You will do the work.

6.

Ans: B

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে প্রধান শিÿক নিয়োগ ২০০৯ [শাপলা]

 

7. You must listen to his words. বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice হবে-

A. His words must be listened to.

B. His words should be listened to.

C. His words ought to be listened to.

D. His words may be listened to.

7.

Ans: A

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে প্রধান শিÿক নিয়োগ ২০০৯ [পদ্মা]

 

8.‘He is going to set up a school.’ বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice হবে-

A. A school is going to be set up by him.

B. A school is being set up by him.

C. A school is gone to be set up by him.

D. A school has been going to be set up by him.

8.

Ans: A

 

 

 

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. Electric wires should always be well –with non-conductive material.

A. covered        B. bandaged

C. insulated      D. isolated

9.

Ans: A

চট্রগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘খ’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

10. We are going to close the door. The passive of the sentence is-

A. Let the door be closed by us.

B. The door is going to be closed by us.

C. The door is to be closed by us.

D. Let the door to be closed by us.

E. The door is going being closed by us.

10.

Ans: B

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৫

 

 

11. Identify the correct passive form of ‘He is going to open a shop.’

A. He is being gone to open a shop.

B. A shop is being gone opened by him.

C. A shop will be opened by him.

D. A shop is going to be opened by him.

11.

Ans: D

 

 

 

সহকারী রাজস্ব কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৫

 

 

12. Passive form of the sentence- “One should keep one’s promise.”

A. Promise should be kept.

B. You shall keep your promise.

C. Promise should be kept at one’s own.

D. It is promise and it should be kept.

12.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৫

 

 

13. Correct passive form of- ‘I have to do it.’

A. It has to be done to me.

B. It has to be done by me.

C. It is to be done by me.

D. Let it be done by me.

13.

Ans: B

 

 

 

 

Rule # 5 Active Voice-এর Verb টিযদি Phrasal Verb (Verb + Preposition) হয়তাহলে Passive Voice-এ

রূপামত্মরের সময় Preposition অবশ্যই Verb-এর সাথে সংযুক্ত থাকবে। যেমন-

Active: Take care of your health.

Passive: Let your health be taken care of.

Active: Do not look down upon the poor.

Passive: Let not the poor be looked down upon.

অর্থ মন্ত্রণালয়ের অধীনে প্রশাসনিক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৪

 

1. Choose the correct passive voice form of the following sentence-

A. He laughed at all of his friends.

B. He was laughed at by all of his friends.

C. All of his friends had laughed at him.

D. All of his friends were laughed at him.

1.

Ans: B

 

 

 

চট্টগ্রাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘বি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

2. The passive form of “She spoke to the official on duty.”  is–

A. The official was spoken to by her on duty.

B. The official on duty was spoken to by her.

C. She was spoken to by official on duty.

D. She was the official to be spoken to on duty.

2.

Ans: B

 

 

 

 

Passive Voice of Interrogative Sentence

Rule # 1 Active voice-এ ব্যবহৃতQuestion words (WH): what, which, when, why, how, where ইত্যাদি Passive Voice-এ অপরিবর্তিত থাকে এবং auxiliary verb- doবাdoes-এর পরিবর্তে am/is/are; did-এর পরিবর্তে was/ware; shall বা will-এর পরিবর্তে shall be/will be এবং has ওhave-এর পরিবর্তে has been/have been বসে। যেমন:

Active: What do you want?

Passive: What is wanted by you?

Active: How did you do it?

Passive: How was it done by you?

বাংলাদেশ পলস্নী বিদ্যুতায়ন বোর্ডের সহ.সচিব/সহ. পরিচালক নিয়োগ ২০১৬/ জাতীয় কবি নজরম্নল ইসলাম বিশ্ব. ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 1. Change the voice – ‘Where did you see him?’

A. Where did the seen by you?

B. Where was he see by you?

C. Where was seen by you?

D. Where was he seen by you?

 

 

1.

Ans: D

 

 

 

 

 

৮ম সহকারী জজ প্রাথমিক পরীÿা

 

 

 

2. Change the voice of the sentence: What do you want?

A. What is wanted by you?

B. Let what be wanted by you?

C. What has been wanted by you?

D. What was being wanted by you?

2.

Ans: A

 

 

 

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

4. Where did you see him? The passive voice of the sentence is –

A. Where was he seen by you?

B. Where he was seen by you?

C. Where had he been seen by you?

D. Was he seen where by you?

4.

Ans: A

 

 

 

পরিবেশ অধিদপ্তরে সহকারী পরিচালক নিয়োগ ২০০৭

 

 

5. What did they pay you for doing the job? Choose the correct passive form-

A. What had you been paid for doing the job?

B. What you were paid for doing the job?

C. What were you paid for doing the job?

D. What were you being paid for doing the job?

5.

Ans: C

 

 

 

 

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ঘ’ ইউনিট ২০১৪-১৫

 

 

6. Choose the correct sentence:

A. Where have you born?

B. Where are you born?

C. Where were you born?

D. Where had you born?

6.

Ans: C

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে প্রধান শিÿক নিয়োগ ২০১২ [বাগানবিলাস]

 

7. ‘How can you do this?’ বাক্যটির Passive form হচ্ছে-

A. How can this be done by you?

B. How can this been done by you?

C. How this can be done by you?

D. How could this be done by you?

7.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

 

8. ‘What is wanted by him? বাক্যের পরিবর্তিত Voice হবে-

A. What do he want?

B. What did he want?

C. What does he want?

D. What is he wants?

8.

Ans: C

 

 

 

 

Rule # 2 Question words (WH)বিহীনAuxiliary Verb যুক্ত Active Voice-কে PassiveVoice-এ রূপামত্মর করতে হলে doবাdoes-এর পরিবর্তেam/is/are; did-এর পরিবর্তেwas/ware; shallবাwill-এর পরিবর্তেshall be/will be এবং has ওhave-এর পরিবর্তেhas been/have been বসে। যেমন:

Active:Do you read the book?

Passive:Is the book read by you?

Active:Did he do the work?

Passive: Was the work done by him?

Active: Have you eaten rice?

Passive:Has rice been eaten by you?

Active: Will you help me?

Passive: Will I be helped by you?

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

1. The correct passive form of “Does he speak English well?” is–

A. Is English spoke well by him?

B. Was English spoken well by him?

C. Is English spoken well by him?

D. Is English spoken well to him?

1.

Ans: C

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

2. The correct passive of “Does he write a letter?”

A. Was a letter written by him?

B. Is a letter written by him?

C. Is a letter to be written by him?

D. Has a letter been written by him?

2.

Ans: B

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

 

3.‘Am I wanted by you?’ বাক্যটির  Active Voice-

A. Are you wanted me?

B. Did you wanted me?

C. Do you want me?

D. Does you want me?

3.

Ans: C

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-৫’ ইউনিট ২০১২-১৩

 

 

4. Change the voice: Do you know the man?

A. Is the man known by you?

B. Was the man known to you?

C. Is the man known to you?

D. Would you know the man?

4.

Ans: C

 

 

 

 

Rule # 3 Interrogative Sentence-এ ‘Who’ এর পরিবর্তেBy whom এবং ‘Whom’ এর পরিবর্তেWho বসে। যেমন:

Active: Who has taken the book?

Passive: By whom has the book been taken?

Active: Whom did you call?

Passive:Who was called by you?

 

৩৭তম বিসিএস

 

 

 

 

 

1.“Who planted this tree here?” The correct passive voice of the sentence is–

A. By whom the tree was planted here?

B. Who the tree had been planted here?

C. The tree was planted here by whom?

D. By whom had the tree been planted here?

Note: Correct Answer-By whom was this tree planted here?

1.

Ans:

Note

 

 

 

 

২৬ তম বিসিএস

 

 

 

2.Choose the correct passive form of ‘Who will do the work?”

A. Who will be done the work?

B. Who will done the work?

C. By whom will the work be done?

D. Whom will the work be done?

2.

Ans: C

 

 

 

সাধারণ পুলের আওতায় বিভিন্ন মন্ত্রণালয়ে সহ. প্রোগ্রামার, উপ-সহকারী পরিচালক, ব্যক্তিগত কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১৬ 3.‘Whom did she accuse?’ Choose the right passive voice.

A. Who was accused by her?

B. Who had been accused by her?

C. Who has been accused by her?

D. Who was being accused by her?

 

3.

Ans: A

 

 

 

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭/ মাওলানা ভাসানী বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ব. ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 4.Who will do the work?

A. Who will be done the work?

B. Who will do the work?

C. By whom will the work be done?

D. Whom will the work be done?

 

4.

Ans: C

 

 

 

জগন্নাথ বিশ্ববিদ্যালয় ‘ডি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

5. Who is creating this mess?

A. Who has been created this mess?

B. By whom has this mess been created?

C. By whom this mess is being created?

D. By whom is this mess being created?

5.

Ans: D

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘ই’ (জোড়) ইউনিট ২০১৬-১৭

 

6. Passive form of: ‘Who will decorate the house?’ is–

A. By whom the house will be decorated?

B. By whom the house will being decorated?

C. By whom will the house be decorated?

D. By whom will the house being decorated?

6.

Ans: C

 

 

 

ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট; বেগম রোকেয়া বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 7. Change the form of the voice: “Who did it?”

A. By whom is it done?

B. By whom will it done?

C. By whom was done?

D. By whom was it done?

7.

Ans: D

 

 

 

যশোর বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘সি’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

 

8. The passive form of: ‘Whom does he love?’  is –

A. Who is loved by him?

B. Who had he loved?

C. Who has loved him?

D. Who loves him?

E. Who was loved by him?

8.

Ans: A

 

 

 

 

জাতীয় কবি কাজী নজরম্নল ইসলাম বিশ্ববিদ্যালয় ‘ক’ ইউনিট ২০১৫-১৬ 9. “Whom did you see on the road? Choose the right passive form-

A. Whom was seen by you on the road?

B. Who were seen by you on the road?

C. was he seen on the road by you?

D. Who was seen by you on the road?

9.

Ans: D

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৫

 

 

10. Which one is the correct form of “Who gave you this pen?”

A. By whom have you been given this pen?

B. By whom were you got this pen?

C. By whom were you given this pen?

D. By whom was you given this pen?

10.

Ans: C

 

 

 

এহিলা ও শিশুবিষয়ক মন্ত্রণালয়ের অধীন উপজেলা মহিলা বিষয়ক কর্মকর্তা নিয়োগ ২০০৬ 11. ‘Whom did they accuse?’ Choose the right passive voice.

A. Who was accused by them?

B. Who had been accused by them?

C. Who was being accused by them?

D. Who has been accused by them?

11.

Ans: A

 

 

 

সমাজসেবা অধিদপ্তরে প্রবেশন অফিসার নিয়োগ ২০১৩

 

12. Passive form of “Who has done the work?”

A. Whom has done the work by?

B. Who has been done the work?

C. By whom has been done the work?

D. By whom has the work been done?

12.

Ans: D

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় Unit II ২০১৪-১৫

 

 

13. Passive form of “Whom has he beaten?” is-

A. Who has been beaten by him?

B. He has been broken by whom?

C. Who has beaten by him?

D. none of these

13.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

 

14. Who called you a liar?  বাক্যটির  Passive Voice-

A. By whom are you called a liar?

B. By whom were you called a liar?

C. By whom you called a liar?

D. By whom was you called a liar?

14.

Ans: B

 

 

 

সোশ্যাল ডেভ্যালপমেন্ট ফাউন্ডেশন এর ডাটা এন্ট্রি অপারেটর/ক্লাস্টার আইটি অ্যাসিসটেন্ট ২০১২ 15. Change the voice of ‘Who is calling me?’

A. By whom am I called?

B. By whom I am called?

C. By whom I was called?

D. By whom am I being called?

15.

Ans: D

 

 

 

পরিবার পরিকল্পনা অধিদপ্তরে সহকারী পরিকল্পনা কর্মকর্তা নিয়োগ ২০১২ 16. What is the passive voice of “Who did this?”

A. By whom was this done?

B. Who has done this?

C. By whom this has been done?

D. Whom did this?

16.

Ans: A

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয়ে সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

 

17. Who open the door?-এর পরিবর্তিত Voice হচ্ছে

A. By whom was the door be opened?

B. By whom was the door opened?

C. By whom is the door opened?

D. By whom has the door opened?

17.

Ans: B

 

 

 

প্রাথমিক বিদ্যালয় সহকারী শিÿক নিয়োগ ২০১২

 

 

18. ‘Who taught you English?’ বাক্যটির Passive form হবে-

A. By whom were you taught English?

B. By whom had you been taught English?

C. By whom had you taught English?

D. By whom was you taught English?

18.

Ans: A

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৪

 

 

19. “Who can do it? বাক্যটির Passive form হবে-

A. By whom it can be done?

B. By whom can it be do?

C. By whom can it be done?

D. By whom can it be did?

19.

Ans: C

 

 

 

১২ তম প্রভাষক নিবন্ধন ২০১৫

 

 

 

20. The passive form of ‘Who has broken the glass?’

A. By who have the glass been broken?

B. By whom has the glass been broken?

C. By whom have the glass been broken?

D. Whom have the glass been broken?

20.

Ans: B

 

 

 

ঈাবনা বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিশ্ববিদ্যালয় ‘এ-১/এ-২’ ইউনিট ২০১৬-১৭

 

21. The passive form of ‘Who broke the glass?’

A. Who was the glass broken by?

B. By who was the glass broken?

C. The glass was broken by whom?

D. By whom was the glass broken?

21.

Ans: D

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩/ ইসলামী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এফ’ ইউনিট ২০১৬-১৭ 22. ‘Who will help you?’  বাক্যটির সঠিক পরিবর্তিত Voice হবে-

A. By whom will you be helped?

B. By whom you will be helped?

C. By whom would you be helped?

D. By whom you would be helped?

22.

Ans: A

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যারয় A-3 unit ২০১২-১৩

 

 

 

23. Choose the correct passive form of- “Who will decorate the house?”

A. By whom the house will be decorated?

B. By whom the house will be being decorated?

C. By whom will the house be decorated?

D. By whom the house will being decorated?

23.

Ans: C

 

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যারয় A-4 unit ২০১২-১৩

 

 

24. Who wrote the letter? Passive form-

A. By whom was the letter written?

B. By whom was the letter writing?

C. By whom was the letter being written?

D. Was the letter by whom written?

24.

Ans: A

 

 

 

 

Rule # 1 Reflexive object যেমন- myself, himself, ourselves, themselves, yourselves যুক্ত Sentence-কে Active voice থেকে Passive Voice-এ পরিবর্তনের সময় Subject বাObject-এর কোন পরিবর্তন হয় না। কেবল Subject-এর পর Tense অনুযায়ী Auxiliary Verb হয় এবং Reflexive object-এর পূর্বে by বসে। যেমন:

Active: He killed himself.

Passive: He was killed by himself.

Active: You should help yourself.

Passive: You should be helped by yourself.

মেডিকেল ও ডেন্টাল কলেজ ভর্তি পরীÿা ২০১১-১২

 

 

1. Which one of the following sentence is passive with reflexive object?

A. He was elected president by them.

B. He was hurt by himself.

C. You are requested to go there.

D. There are lots of things.

1.

Ans: B

 

 

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩

 

 

2. ‘She fans herself.’ বাক্যের Passive form হবে-

A. She was fanned by herself.

B. She is fanned herself.

C. She is fanned by herself.

D. None of these

2.

Ans: C

 

 

 

 

ComplementQuasi passive যুক্ত Active voiceকে Passive voiceপরিবর্তনের নিয়ম:

 

Rule # 1Subject+beverb+মূল Verb-এরpast pariciple + Complement.অথবা,

Subject +Be Verb+Complement + When + it/they + beverb + মূল Verb-এরpast participle.

 

Active: Rice sells cheap.

Passive: Rice is sold cheap.  Or,                                                      

Passive:Rice is cheap when it is sold.

 

Active: Honey tastes sweet.                            

Passive: Honey is tasted sweet. Or,

Passive:Honey is sweet when it is tasted.

 

প্রতিরÿা মন্ত্রণালয়ের সিভিলিয়ান স্টাফ অফিসার এবং সহ. পরিচালক ২০১৬ 1. ‘Rice sells cheap’ is

A. Passive voice       B. Active Voice

C. Both                      D. None

1.

Ans: B

১০ম বেসরকারী নিবন্ধন ও প্রত্যয়ন পরীÿা ২০১৪ 2. Honey is (taste) – sweet.

A. taste             B. tasting

C. tasted           D. being tasted

2.

Ans: C

 

প্রাক-প্রাথমিক সহকারী  শিÿক নিয়োগ ২০১৩ [মেঘনা]

 

 

3. ‘The pill tastes bitter.’ বাক্যের Passive form হচ্ছে-

A.The pill was bitter when it was tasted.

B. The pill was bitter when it tasted.

C. The pill is bitter when it tastes.

D. The pill is bitter when it is tasted.

3.

Ans: D

 

 

 

রাজশাহী বিশ্ববিদ্যালয় ‘এইচ’ ইউনিট ২০১৫-১৬

 

 

4. Choose the correct passive form of the sentence- ‘Iron feels hord.’

A. Iron is hard by it is felt.

B. Iron is hard when it is felt.

C. Hard feels by iron.

D. Iron was hard.

4.

Ans: B

 

 

 

 

Complement বিহীন Quasi passive যুক্ত Active voiceকে Passive voice-এ পরিবর্তনের নিয়ম:

Rule #2 Subject +be verb+being + মূল Verb এর past participle.

Active: The house is building.

Passive: The house is being built.

Active: The cows are milking.

Passive: The cows are being milked.

আনসার ও ভিডিপি অধিদপ্তরে সার্কেল অফিসার নিয়োগ ২০১৫

 

1. The house is building. The passive form is-

A. A house is being built by us.

B. The masons are building the house.

C. It is house which is being built.

D.  The house is being built.

1.

Ans: D

 

 

 

গণমাধ্যম ইনস্টিটিউটে সহকারী পরিচালক নিয়োগ ২০০৩ 2. A new house – at the corner of the road.

A. been built              B. is being built

C. is building             D. building

2.

Ans: B

 

 

Exercise and Solution

 

  • Books introduce us to the realm of knowledge. (make it passive)
  • They are concerned with the outer show of things and beings (Active)
  • They should be taken care of.(Active)
  • Some drastic steps have been taken against the corruption. (Active)
  • It is hoisted every where on the national days. (Active)
  • He was well-known for his generosity. (Active)
  • People over the country visit this place. (Passive)
  • Everyone praised her. (Passive)
  • They only curse their fate. (Passive)
  • I gladly accepted the invitation. (Passive)

 

  • So we should control it for our own sake. (Passive)
  • The government has taken necessary steps to eradicate illiteracy. (Passive)

 

Answers:

Passive :  We are introduced to the realm of knowledge by books.

Active  :  The outer show of things and beings concerns them.

Active  :  We/The government should take care of them.

Active  :  The government has taken some drastic steps against the corruption.

Active  :  We hoist it everywhere on the national days.

Active  :  People knew him well for his generosity.

Passive :  This place is visited by people over the country.

Passive :  She was praised by everybody.

Passive :  Their fate is only cursed by them.

Passive :  The invitation was gladly accepted by me.

Passive :  So it should be controlled by us for our own sake.

Passive :  Necessary steps have been taken to eradicate illiteracy by the government.

 

বাংলা বাক্য Activeনা Passive তা বুঝার উপায়

Active Passive
বাংলা বাক্যের শেষে যদি-করি, করেন, করছে, করছেন, দিচ্ছে, দিচ্ছেন, ধরে, ধরেন, ধরছে, ধরছেন, পড়ে, পড়েন, পড়ছে, পড়ছেন, করছি, করছেন, করছিল, করছিলেন, করতে থাকবে, করতে থাকবেন ইত্যাদি থাকে তাহলে বাক্যটি Active হয়। যেমন- বাংলা বাক্যের শেষে যদি-হয়, হচ্ছে, হয়েছে, হয়েছিল, হবে, হয়ে থাকবে, হতে থাকবে ইত্যাদি থাকে তাহলে বাক্যটি Passive হয়। যেমন-
আমি কাজটি   করি।

আমি কাজটি   করছি।

আমি কাজটি   করেছি।

আমি কাজটি   করছিলাম।

আমি কাজটি   করেছিলাম।

আমি কাজটি   করব।

আমি কাজটি   করে থাকব।

আমি কাজটি   করতে থাকব।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হয়।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হচ্ছে।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হয়েছে।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হচ্ছিল।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হয়েছিল।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হবে।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হয়ে থাকবে।

আমি দ্বারা কাজটি করা  হতে থাকবে।

 

অনেক সময় বাক্যের শেষে-‘যায়’ শব্দ থাকলেও বাক্যটি Passive হয়। যেমন-বাজারে মাছ পাওয়া যায়। মাছ যেহেতু নিজে নিজে বাজারে আসে না, জেলে বা মাছ বিক্রেতা মাছ বিক্তি করার জন্য নিয়ে আসে সেহেতু ‘‘বাজারে মাছ পাওয়া যায়’’ বাক্যটি Passive হবে। অর্থাৎ নিজে নিজে না হয়ে অন্যের মাধ্যমে কোন কাজ সম্পূর্ণ হলে বাক্যটি সাধারণত Passive হয়।

বাজারে মাছ পাওয়া যায়।

Fishes are found in the market.

সেখানে আম পাওয়া যায়।

Mangoes are found there.

The End

2 thoughts on “Voice Change For JSC, SSC, HSC Exam, Admission Test, BCS & other Jobs”

Leave a Comment